Poljski predsjednik Andrzej Duda potpisao je u četvrtak zakon kojim se uvodi novi porez na zašećerena i energetska pića i žestice u manjim bocama, navodi se u priopćenju predsjednikova ureda.

Prema novom zakonu koji stupa na snagu 1. siječnja iduće godine, na pića koja sadrže šećere ili zaslađivače plaćat će porez od 0,5 zlota (0,13 dolara) po litri.

Dodatni nameti uvest će se na pića koja sadrže kofein ili taurin, poput energetskih napitaka, te na ona s više od pet grama šećera na 100 mililitara tekućine. Prodavači žestica u bocama do 300 mililitara morat će plaćati 25 zlota po prodanoj litri čistog alkohola. Taj se porez neće naplaćivati za prodaju alkoholnih pića u barovima i restoranima.

Prihodi od novih poreza bit će usmjereni prvenstveno u fond za zdravstveno osiguranje (NFZ) i u budžete tijela lokalne uprave.

Cilj je novog poreza poticanje zdravijih navika kod potrošača, citira dpa priopćenje predsjednikova ureda, dodajući da je proteklih godina u Poljskoj naglo porasla prodaja aromatiziranih alkoholnih pića u malim bocama, koje Poljaci nazivaju ‘majmunčićima’.

Trend je jako zabrinuo zdravstvene stručnjake koji se bore protiv alkoholizma, dodaje njemačka novinska agencija.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!