eu-vrecice-zena-midiOptimizam u vezi gospodarstva eurozone u siječnju je porastao prvi put od ožujka prošle godine, pokazalo je u ponedjeljak cjelovito izvješće Europske komisije.

Indeks gospodarske klime, koji sastavlja EK, u siječnju je tako uvećan za 0,6 indeksnih bodova u odnosu na mjesec ranije i iznosio je 93,4 boda. Poboljšanje se uglavnom pripisuje povratku povjerenja u sektorima usluga i graditeljstva, te među potrošačima, pokazalo je izvješće EK.

U EU u cjelini odgovarajući je indeks uvećan za 1,2 indeksna boda, na 92,8 bodova.

Što se tiče povjerenja potrošača, ono je također poboljšano u obje zone u odnosu na prosinac. Tako je u eurozoni odgovarajući indeks iznosio minus 20,7 bodova, nakon prosinačkih minus 21,3 boda, a u EU je poboljšan na minus 20,8 bodova, s 22,1 boda u prosincu.

Ti su indeksi čak nešto bolji nego što je prije tjedan dana u prvim procjenama predvidjela Europska komisija, objavivši preliminarni indeks povjerenja potrošača za eurozonu i EU u visini od po minus 21 bod.

U odvojenom izvješću EK je objavila zaseban indeks poslovne klime za eurozonu, koji je u siječnju pokazao poboljšanje drugi mjesec zaredom, dosegnuvši minus 0,21 bod. U prosincu je iznosio minus 0,32 a u studenome minus 0,42 boda, pokazuje izvješće Komisije, objavljeno u ponedjeljak. (H)