Rezultati novog vala istraživanja GfK barometar, koje je provedeno tijekom siječnja, ožujka, lipnja i rujna ove godine, potvrđuju da su kućanstva u Hrvatskoj u nezavidnom položaju te da se i dalje ne nadaju boljem životu, izvijestili su iz agencije za istraživanje tržišta GfK.

novcanik-kune-recesija-midiIstraživanje je otkrilo kako tek oko šest posto kućanstava ima nešto bolju financijsku situaciju nego prije godinu dana, dok 42 posto kućanstava smatra da su ostali na istom.

Ali, istodobno, za oko 51 posto kućanstava njihovo sadašnje financijsko stanje još je lošije nego prije godinu dana.

U sljedećih godinu dana oko 12 posto kućanstava se nada da će im financijska situacija biti barem malo bolja.

Oko 43 posto kućanstava procjenjuje da će im financijska situacija ostati približno ista, ali čak 42% kućanstava ocjenjuje da će im kućne financije biti još lošije.

Lošije financijsko stanje, u odnosu na prethodnu godinu, više od prosjeka za zemlju u cjelini navode građani u Slavoniji (55%) te oni s prosječnim mjesečnim primanjima kućanstva do 3500 kuna (65%).

Nasuprot tome, najmanje je takvih u Istri s Primorjem (39%) i u Dalmaciji (43%), te kod kućanstava s primanjima iznad 11.000 kuna (33%).

U Hrvatskoj su buduće lošije financijsko stanje (u sljedećih godinu dana) najviše istaknuli u sjevernoj Hrvatskoj i Slavoniji (oko 50%), kao i ispitanici s prihodom kućanstva do 3500 kuna mjesečno (između 50 i 57%), a najmanje u Istri s Primorjem (33%) te Dalmaciji (36%) kao i tamo gdje mjesečni prihodi kućanstva prelaze 11.000 kuna (33%).

Kada je riječ o očekivanom kretanju cijena, može se reći kako u Hrvatskoj gotovo svi građani očekuju rast cijena. To kao svoj odgovor navodi čak 94 posto kućanstava.

Istraživanje i dalje pokazuje nizak stupanj spremnosti na kupnju s obzirom da kućanstva ne planiraju veće izdatke za potrošnju na trajna dobra. Naime, u usporedbi s prethodnom godinom više će trošiti tek 10 posto kućanstava, otprilike isto njih 40 posto, a na trajna dobra u ovoj će godini manje trošiti 44 posto kućanstava.

Polovina kućanstva navodi kako jedva spajaju kraj s krajem, prvenstveno u Slavoniji (61%), a najmanje u Zagrebu (35%). No, u Zagrebu je i najviše onih koji moraju smanjivati postojeću štednju (oko 17%) ili se moraju dodatno zaduživati (11%).

Da u ovoj godini uopće neće moći štedjeti istaknuli su najviše ispitanici u Slavoniji (oko 74%). S druge strane, najviše će moći štedjeti u Dalmaciji (21%) i Zagrebu (16%).