U odnosu na 2016. kada je ukupno (in-home) FMCG tržište raslo, a svježe meso bilježilo vrijednosni pad, u 2017. godini trend se promijenio te sada tržište trpi blagi pad, dok svježe meso blago raste. Istodobno, kategorija mesnih prerađevina i suhomesnatih proizvoda također bilježi vrijednosni rast.

GfK Panel kućanstava posljednjih 18 godina u Hrvatskoj prati FMCG potrošnju za potrebe kućanstva na dnevnoj razini 365 dana u godini. Analizirali smo kategoriju svježeg mesa te mesnih prerađevina i suhomesnatih proizvoda u razdoblju prosinac 2016. – studeni 2017. vs. prosinac 2015. – studeni 2016.

RAST SVJEŽEG MESA
U odnosu na 2016. kada je ukupno (in-home) FMCG tržište raslo, a svježe meso bilježilo vrijednosni pad, u 2017. godini trend se promijenio te sada tržište trpi blagi pad, dok svježe meso blago raste. Frekvencija kupovine kategorije svježeg mesa pada više od prosječnog pada frekvencije na FMCG-u. S druge strane, dok na ukupnom tržištu bilježimo pad vrijednosti košarice, vrijednost košarice svježeg mesa raste. Mesnice i Lidl, kao i u 2016., povećavaju vrijednosni udio u kategoriji, a u 2017. godini u povećanju udjela pridružuje im se Interspar. Interspar raste zahvaljujući 24%-tnom rastu penetracije i čak 72%-tnom rastu broja kupovnih transakcija u kategoriji. Najveći rast u 2017. pripada upravo Intersparu koji uzima dio vrijednosti svim vodećim konkurentima. Lidl uzima dio vrijednosti gotovo svim vodećim konkurentima, ali dio vrijednosti mu se prelijeva u Interspar. Mesnice uzimaju svim vodećim trgovcima, osim Intersparu i Lidlu.

NEŠTO BOGATIJA KOŠARICA
Kategorija mesnih prerađevina i suhomesnatih proizvoda također bilježi vrijednosni rast zbog sličnih promjena u kupovnim obrascima kupaca kakve smo zabilježili u svježem mesu. Frekvencija kupovine kategorije pada više od prosječnog pada frekvencije na FMCG-u, ali značajan rast događa se u vrijednosti košarice. Svi segmenti (kobasice, polutrajne salame, trajne salame, pršuti, karei, buđole, panceta, hamburger, šunke) vrijednosno rastu, dok samo hrenovke i paštete padaju i količinski i vrijednosno. Pritom trgovačka marka nosi vrijednosni rast kategorije, dok ukupna vrijednost brendiranih proizvoda stagnira.

Od vodećih trgovaca, Interspar i Lidl povećavaju vrijednosni udio u kategoriji i imaju pozitivan switching u kategoriji. Najveći dobitak u Gain&Lossu u 2017. pripada Intersparu koji uzima dio vrijednosti svim vodećim konkurentima. Interspar raste zahvaljujući 25%-tnom rastu penetracije i čak 73%-tnom rastu broja kupovnih transakcija u kategoriji.