Imperial Tobacco Zagreb: Potrošači diktiraju trendove

darko-culifaj-imperial-tobacco-zagreb-002-largeKriza je donijela pomalo kontradiktoran trend u potrošačkim navikama. S jedne strane, pod utjecajem krize i smanjene kupovne moći pušači sve više odabiru jeftinije proizvode, a s druge su strane i u krizi spremni platiti za kvalitetne brendove, kaže Darko Culifaj, direktor prodaje tvrtke Imperial Tobacco Zagreb

Uz vodeće međunarodne cigaretne brendove Davidoff, Gauloises i West, specifičnost našeg portfelja je i raznolik popratni duhanski asortiman koji obuhvaća mašinice za ručno motanje, punjače, filtere i tube s filterom, ističe Culifaj.

Predstavite nam za početak kompaniju Imperial Tobacco Group. Koji su osnovni fakti poslovanja na globalnoj razini?

Imperial Tobacco Group PLC (ITG) jedna je od četiri vodeće svjetske tvrtke u segmentu proizvodnje, distribucije i prodaje širokog asortimana cigareta, duhana i ostalih duhanskih proizvoda.

ITG je multinacionalna tvrtka, prisutna na više od 160 tržišta širom svijeta na kojima zapošljava oko 38.000 ljudi.

Proizvodnja se odvija u više od 50 suvremenih tvornica specijaliziranih za proizvodnju vrhunskih duhanskih proizvoda o čijoj kvaliteti najbolje svjedoči tradicija dulja od 100 godina koja je jamac zadovoljstva potrošača diljem svijeta.

Koji su osnovni brendovi Imperial Tobacco-a te u koje cjenovne razrede ih svrstavamo?
Imperial Tobacco Zagreb od ostalih se duhanskih tvrtki na hrvatskom tržištu izdvaja po sveobuhvatnosti svog portfelja jer na globalnoj razini njeguje specifičan pristup potpunog duhanskog iskustva tako što uz visokokvalitetne duhanske proizvode posjeduje i bogat popratni duhanski asortiman.

Imperial Tobacco u svom portfelju cigareta ima vodeće međunarodne brendove: Davidoff, Gauloises (premium segment) i West (medium segment), kao i u svojim kategorijama cjenovno najprihvatljivije brendove na tržištu: Style i Paramount.

Od duhanskog asortimana posebno se ističe najprodavaniji svjetski premium brend Golden Virginia te međunarodno poznati brendovi Van Nelle, Drum i Paramount (cjenovno najprihvatljiviji duhan na tržištu).

Specifičnost portfelja je i raznolik popratni duhanski asortiman koji obuhvaća mašinice za ručno motanje, punjače, filtere i tube s filterom poznatih brendova Columbus i Paramount, a Rizla, kao najpoznatiji papir za motanje duhana u svijetu, također je dio naše ponude.

Koji proizvodi su najprodavaniji? Planirate li plasirati nove brendove?
Najprodavaniji proizvod je Paramount koji je u ovom trenutku najjeftiniji cigaretni brend na tržištu s maloprodajnom cijenom od 13,5 kn. Upravo smo na hrvatsko tržište lansirali i dva nova proizvoda za koja smo uvjereni da imaju veliki potencijal za uspjeh.

U premium segmentu od sada postoji i drugačija verzija svjetski poznatog premium brenda Davidoff iD čime ulazimo u segment cjenovno prihvatljivijih premium brendova. U slims segmentu lansirali smo Style, brend koji se ističe svojim jedinstvenim ženstvenim dizajnom a uz to je odlično cjenovno pozicioniran.

Od kada poslujete na hrvatskom tržištu, kako ocjenjujete dosadašnje poslovanje i suradnju s trgovcima te koji tržišni udio držite?
Imperial Tobacco Zagreb na hrvatskom tržištu posluje od 2006. godine. Sa zadovoljstvom možemo reći da je 2011. godina za nas prošla zaista sjajno. Utrostručili smo prodaju u odnosu na 2010. godinu.

Što se tiče suradnje s trgovcima, mi kao kompanija puno pažnje i truda ulažemo u izgradnju odnosa s kupcima za koje možemo reći da su na iznimno visokom nivou. Samo ove godine ostvarili smo suradnju sa stotinama malih i pojedinačnih kupaca te desecima ključnih kupaca, što nacionalnih, što regionalnih.

Primjećujemo da su kupci u Hrvatskoj sve otvoreniji za suradnju te smo uvjerenja kako ćemo i u sljedećoj godini ostvariti uspješna partnerstva s novim ključnim kupcima i to na obostrano zadovoljstvo. Već sada na onim prodajnim mjestima na kojima je prisutan Imperial Tobacco asortiman zauzimamo 8-10% udjela u prodaji.

Kako ste zadovoljni prodajnim rezultatima u prvom polugodištu 2012.?
Za sada sve teče prema zacrtanim planovima, ostvarili smo dvostruki rast prodaje i uvjereni smo da ćemo taj trend nastaviti i u 2013. godini.

Planirate li određene prodajne aktivnosti u skorije vrijeme kako biste argumentirali izbor svojih brendova od strane hrvatskih potrošača?
Imperial Tobacco s puno pažnje i truda prati i analizira tržišne trendove i u skladu s tim je kreiran i cjelokupni portfelj s ciljem da uvijek izađemo u susret potrošačima i njihovim zahtjevima.

Što vidite kao najveći izazov u poslovanju u Hrvatskoj?
Za svaku kompaniju najveći izazov predstavlja naći pravi put do potrošača, no bez obzira na sve poteškoće i specifičnosti tržišta mi u tome uspijevamo, ako ne u tradicionalnim kanalima onda zasigurno u novim i alternativnim kanalima prodaje.

Zadnjih godina potrošnja rezanog duhana u snažnom je porastu. Koliku pažnju poklanjate tom segmentu i kakva su vaša očekivanja daljnjih kretanja u ovoj potkategoriji duhanskih proizvoda?
Imperial Tobacco je po tome inače jedinstvena kompanija na hrvatskom tržištu jer ima sveobuhvatan portfelj kad su u pitanju duhani i popratni duhanski asortiman. Svjetski smo lider u kategoriji duhana i u našem portfelju imamo jake međunarodne brendove koji su odlično prihvaćeni na hrvatskom tržištu.

U kategoriji duhana za motanje primjetan je rast potražnje kao odgovor na svojevrsni trend među određenim kategorijama pušača. Motanje duhana, umjesto odabira cigareta tvorničke proizvodnje, sve više postaje trend i Imperial Tobacco kao odgovor na ta kretanja na tržištu nudi poznate međunarodne brendove Van Nelle i Drum kao i jedan od vodećih premium duhana na tržištu – Golden Virginia.

Koji su općenito aktualni trendovi u duhanskoj industriji?
Mi primjećujemo određene trendove kad je u pitanju kupovna moć potrošača i oni su dvojaki.

S jedne strane pod utjecajem krize i smanjene kupovne moći pušači sve više odabiru jeftinije proizvode. Međutim, trendovi na tržištu pokazuju da u tom odabiru prednost daju međunarodnim brendovima visoke kvalitete. Rast tržišnog udjela Westa i Paramounta govori u prilog takvome trendu.

darko-culifaj-imperial-tobacco-zagreb-largePrimjetan je i rast kategorije duhana za tube kao ponude za cjenovno najosjetljivije potrošače. Prateći taj trend Imperial Tobacco na tržištu ima u ponudi trenutno najjeftiniji duhan Paramount.

S druge strane, pušači su i u krizi spremni platiti za kvalitetne brendove. U našem portfelju najbolji pokazatelj toga je Davidoff koji je jedan od vodećih brendova u high premium segmentu. Općenito, dojam je da pušači sve više “pametnije kupuju”, za svoj novac žele dobiti najviše, a to naš portfelj i nudi: kvalitetne, cjenovno dostupne međunarodne brendove.

U kojim zemljama regije ste još prisutni te planirate li daljnju ekspanziju?

Imperial Tobacco kao međunarodna kompanija prisutna je u svim zemljama jugoistočne Europe.

U stručnim se krugovima upozorava kako će s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju doći do procvata crnog tržišta, poglavito zbog uvođenja novog sustava trošarina po kojem će cigarete u Hrvatskoj biti znatno skuplje nego u susjednim zemljama poput BiH ili Srbije. Kakvo je vaše mišljenje o tome?

Već danas su u Hrvatskoj trošarine znatno više u odnosu na BiH i Srbiju pa posljedično postoji i razlika u maloprodajnim cijenama između ovih tržišta. Ulaskom Hrvatske u EU trošarine će neminovno morati još više rasti.

Naš stav u tom pogledu je da se u interesu potrošača treba provesti postupno povećanje trošarina kako ne bi došlo to prevelikih skokova cijena koji mogu imati destabilizirajući utjecaj na tržište. To ne bi bilo dobro ni za državu niti za proizvođače cigareta jer bi se time povećao udio crnog tržišta.

Prethodni članakPlidenta: Za čišćenje, zaštitu i njegu zubi
Sljedeći članakPotrošačka klima u Hrvatskoj i dalje tmurna