Gotovo svi mladi u dobi 16-30 godina posjeduju pametni telefon, a najčešće s prijateljima komuniciraju putem raznih aplikacija. Brinu o zdravlju i fizičkoj aktivnosti, često putuju, vole kuhati i politički su neutralni. Još uvijek većinom žive s roditeljima, ali štede, planiraju osnivanje obitelji i djecu, a najviše ih zabrinjavaju ekološke teme, siromaštvo i terorizam.  

Hendal je proveo istraživanje na 500 ispitanika u dobi 16-30 godina kako bi bolje upoznao njihove navike, životni stil i stavove. Istraživanje je provedeno online metodom u prosincu 2019. godine. Istraživanje je pokazalo da 57% ispitanih još uvijek živi s roditeljima, a svaki treći od njih živi s partnerom. Većina ih planira i brak i djecu: 51% ispitanih kaže da će sasvim sigurno ili vjerojatno to učiniti, dok je njih 13% već u braku. Kad je pak riječ o djeci, 70% ih planira imati djecu, dok ih 9% već ima djecu.

U pogledu navika kupnje, istraživanje pokazuje kako 57% mladih pridaje marki srednju važnost prilikom kupnje, 23% joj pridaje veliku važnost, dok svaki treći ispitanik prije kupnje zna koju će marku kupiti, a tek onda bira proizvod. O proizvodima se najčešće informiraju preko preporuka prijatelja i obitelji. Svaki treći ispitanik navodi kako često kupuje preko interneta, dok njih 59% preko interneta kupuje povremeno. Najčešće se kupuje na eBayu, a od kategorija koje se kupuju najzastupljenije su odjeća i komercijalna elektronika.

FINANCIJE I TEHNOLOGIJA
Oko 70% ispitanih navodi kako su uglavnom ili u potpunosti financijski samostalni, a glavni izvor dobivanja informacija i savjeta iz područja financija dobivaju od banaka. Vlastitu nekretninu za sada ne posjeduje njih 59%, ali je planiraju kupiti. Redovito zato štedi 39% ispitanih, a oko 35% ih štedi povremeno. Od financijskih usluga 81% ih posjeduje tekući račun, a visoki je udio i posjedovanja mobilnog bankarstva (69%) te Internet bankarstva (56%). U prosječnom mjesecu, mladi procjenjuju kako u 54% slučajeva plaćaju gotovinom, a u 46% slučajeva bezgotovinskim plaćanjem.

Kad je riječ o tehnologiji, praćenju medija i društvenim mrežama istraživanje je pokazalo da polovina mladih svakodnevno gleda televiziju te da gotovo svi posjeduju pametni telefon. Na njemu se zadržavaju više od tri sata dnevno (od toga svaki treći i više od šest sati), a koriste ga najčešće za dopisivanje, odnosno komunikaciju s drugima. Društvena mreža koja se najčešće koristi je Facebook, a 27% prati i influencere na domaćoj sceni. Najčešće se prate Ella Dvornik i Andrea Andrassy. Za mobilnu mrežu podjednako se koriste bonovi i pretplata, a prosječno se na telekomunikacijske usluge mobilnih operatera na mjesec potroši oko 125 kn.

BRIGA ZA ZDRAVLJE
U slobodno vrijeme, mladi najčešće provode vrijeme s obitelji, a 42% navodi kako često i kuha, čak češće nego što u prosjeku izlaze u klubove, kafiće, kino ili kazalište. Od hobija, najprisutniji je sport (kojim se bavi 43% mladih), a u prosjeku pročitaju oko 10 knjiga godišnje.

Od glazbenih žanrova više od polovice mladih navodi kako sluša zabavnu glazbu, dok 39% navodi kako sluša narodnu glazbu. Pop je zastupljen s 49%, a rock s 44%. Kao najpopularniji domaći glazbeni izvođač izdvaja se Petar Grašo, a osoba s kojom bi se najradije družili na jedan dan je Luka Modrić. S prijateljima najčešće kontaktiraju preko aplikacija, dok svaki treći navodi i osobni kontakt kao najčešći oblik socijalizacije. Mladi vrlo često i putuju: 57% navodi kako su turistički putovali u zadnja tri mjeseca. Najčešće putuju po Europi (Austrija, Slovenija, Italija), a od domaćih destinacija najčešće posjećuju Zagreb.

Više od 90% mladih svakodnevno konzumira kuhani ručak te općenito češće jedu hranu pripremljenu kod kuće. Općenito za sebe smatraju da znaju kuhati, ali se većinom ne pridržavaju nikakvog posebnog režima prehrane ili dijete. Ukupno 72% ispitanih navodi i kako redovito doručkuje, od toga najčešće kod kuće, a top tri izbora za doručak su sendvič (46%), pekarski proizvodi (45%) i žitarice (44%). Mladi većinom brinu o svom zdravlju te po tom pitanju najviše vjeruju liječnicima. U prosjeku spavaju sedam sati te se bave sportom ili fizičkom aktivnošću. Nadalje, 56% ispitanih navodi kako nikada ne konzumira duhanske proizvode. S druge strane, alkohol se uglavnom konzumira ponekad (39%) ili rijetko (41%).

ZAPOSLENOST I POLITIKA
Zaposleno je 53% ispitanih, 12% ih je nezaposleno i u potrazi za poslom, 19% ih studira, a 13% studira i radi. Zaposleni su u prosjeku donekle zadovoljni svojim poslom, a idealan posao je onaj koji nudi dobru plaću (64%) i dobro radno okruženje (44%). Oko 60% mladih navodi kako razmišljaju o pokretanju vlastite tvrtke, a na pitanje bi li zbog posla preselili u drugu državu 33% odgovorilo je kako bi to možda učinili, 19% kaže da vjerojatno bi, a 14% bi preselilo sasvim sigurno.

Budući da je riječ o mladima koji su važna biračka skupina, zanimljiva su i pitanja o političkim preferencijama. U istraživanju Hendala oko 50% ispitanih potvrdilo je da uvijek izlazi na izbore, a njih 46% pritom nema političkih preferencija. Mlade ne zanimaju političke stranke, ali niti sindikati: 92% ih nije u članstvu niti jedne političke stranke, a 95% nisu članovi sindikata. Mladi iskazuju nisko povjerenje u institucije, a neutralni su po pitanju povjerenja u vojsku, EU, policiju i NATO savez. Od globalnih društvenih problema, 47% ih navodi kako su zabrinuti za siromaštvo, 40% za terorizam u svijetu, a vrlo su zabrinuti i za ekološke teme (37% za onečišćenje okoliša, 31% za globalno zatopljenje). Osobno bi najnegativniji utjecaj na njihov život imalo dobivanje otkaza, poplava u stanu / kući te prekid veze s dugogodišnjim partnerom/partnericom.