Potrošnja mesa po stanovniku u Njemačkoj pala je u 2020. godini na najnižu razinu u nešto više od 30 godina, pokazali su preliminarni podaci koje je objavio njemački Savezni centar za poljoprivredu (BZL).

Sa 57,3 kilograma po stanovniku, konzumacija mesa najniža je otkako su se počeli prikupljati ti podaci u 1989. godini i manja je za 750 grama nego u godini ranije, navodi BZL u izvješću objavljenom u utorak.

Potrošnja svinjetine pala je za 940 grama po stanovniku, što je najsnažniji pad u svim kategorijama mesa. Konzumiranje govedine i teletine smanjilo se po 40 grama. Porasla je samo konzumacija peradi, za 180 grama po stanovniku.

Svijest građana o utjecaju proizvodnje mesa na okoliš spada među glavne razloge koji su utjecali na konzumaciju. Vegetarijanstvo postaje sve raširenije u zemlji, napominje agencija dpa.

Podaci BZL-a pokazuju da je pala i proizvodnja mesa, uz proizvedenih oko 8,5 milijuna tona u 2020., oko 1,6 posto manje nego u 2019. godini.

Uvoz i izvoz mesa primjetno su smanjeni zbog pandemije. Njemačka je tako u prošloj godini ukupno uvezla živih životinja s masom klanja nešto ispod 653 tisuće tona, što je za 14,8 posto manje nego u 2019.

Izvezeno je pak nešto manje od 453 tisuće tona. Uvoz i izvoz mesnih proizvoda i mesnih konzervi pao je za 7,8 odnosno za 6,5 posto. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!