Uz brendove i proizvode koji su tržišni lideri u svojim kategorijama, možemo najaviti jedan veliki projekt u koji krećemo ove godine. Na žalost trenutno ne mogu reći više od toga, ali radi se o potpuno novom iskoraku na našem tržištu. Pripremamo i inovacije u postojećim  kategorijama, što naši potrošači od nas već i očekuju, ističe Tomislav Alagušić, direktor Zvijezde plus.

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr

Tomislav Alagušić rođen je u Zagrebu, gdje se i školovao. U Zvijezdu je došao 2005. godine te je veći dio svog poslovnog puta proveo upravo u toj kompaniji. Na prethodnom radnom mjestu, kao direktor sektora operacija proveo je oko pet godina, prije toga radio je na poziciji direktora nabave, dok je svoju karijeru u Zvijezdi počeo kao pripravnik. Ove godine preuzeo je čelnu poziciju i vodstvo kompanije od svog kolege i prethodnika Tihomira Adama za kojeg ima samo riječi hvale.

“Više od 15 godina svog profesionalnog razvoja vežem uz Zvijezdu, što smatram da je prednost jer to iskustvo znači da poznajem poslovne procese, sustav i ljude koji čine ovu kompaniju tržišnim liderom. Preda mnom je odgovornost da nastavim u dobrom smjeru i na temeljima koje su postavili moji prethodnici. I dalje će to biti poslovanje s fokusom na kvalitetu i inovaciju te na vrhunski proizvod po tradicionalnoj i provjerenoj recepturi koji odgovara ukusu domaćih potrošača, ali i šire”, ističe Alagušić.

U Zvijezdi ste od 2005. godine. U tom periodu nije manjkalo izazova jer smo prošli recesiju nacionalnog gospodarstva i krizu Agrokora, a evo sada prolazimo i kroz koronakrizu. Kako je sve to utjecalo na poziciju Zvijezde na tržištu?
Krize su sastavni dio svakog poslovanja, a mi smo ih u Zvijezdi, koja ove godine obilježava 105. rođendan, imali kao i svi ostali. Kad dolazi izvana, krizu je nemoguće spriječiti, ali možeš utjecati na to kako ćeš na nju reagirati. Mogu ponosno reći da sam član tima i kompanije koja je na svaku dosadašnju krizu uspješno odgovorila i, unatoč svemu, uspjela očuvati vodeću poziciju na tržištu, zadržati svoje ljude i nastaviti razvijati nove proizvode.

Prošla, 2020. godina sigurno je bila specifična jer je koronakriza utjecala na cijeli sustav. Međutim, uhodan tim koji imamo u Zvijezdi dobro je odgovorio i na taj veliki izazov. Dio tog odgovara sigurno leži u tome što imamo kvalitetan, provjeren proizvod kojem potrošači vjeruju, a u trenutku krize čovjek bira ono što mu je poznato. Dodatno, u proljetnom lockdownu prošle godine, naši su potrošači morali ostati doma i mnogi od njih više su vremena provodili kuhajući pa je i to utjecalo na rast potražnje za našim proizvodima.

Imajući u vidu da smo lani u velikoj mjeri imali situaciju da su ugostiteljski objekti zatvoreni i da je zbog cijele situacije turistička sezona bila snažno pogođena, kako je sve to utjecalo na vaš plasman u HoReCa kanal u prošloj godini?
Osjećamo posljedice, ali one ne utječu značajno na poslovanje. Ugostitelji su morali pronaći način kako se održati, organizirajući se kroz dostavu i narudžbe za van pa je plasman smanjen, ali nije stao.

Istodobno, maloprodaja se dobro držala, unatoč svemu. Kako ste zadovoljni ostvarenim rezultatima u ovom kanalu prodaje?
Zadovoljni smo. Drago nam je da smo unatoč krizi imali dobre rezultate koji su nam omogućili da dio dobiti vratimo zajednici i nastavimo podržavati projekte koji pomažu potrebitima i tako dajemo doprinos stvaranju boljega društva. U poziciji smo pomoći i smatramo da je to naša odgovornost, pružiti ruku kad se ukaže potreba. Lani je Zvijezda od prodaje suncokretova ulja izdvojila dio prihoda i 100.000 kuna uplatili smo za opremanje bolnice Sveti Duh i pomoć zdravstvenim djelatnicima da lakše obavljaju svoj posao. Nastavili smo i suradnju s Udrugom za sindrom Down s kojom zajedno radimo na osvještavanju građana o potrebama osoba s tim sindromom u cilju njihova lakšeg uključivanja u svakodnevni život još od 2016. godine.

Ovu godinu započeli smo isto jednim društveno odgovorenim projektom, a to je donacija za pomoć izgradnji nove Sobe čuda u Sisku koja je potpuno stradala u razornom potresu krajem prošle godine. Soba čuda Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije otvorena je 2016. godine, a sad se više ne može koristiti. Naša donacija u iznosu od 70.000 kuna pomoći će ponovnoj izgradnji Sobe čuda i nadamo se da će se uskoro u njoj opet održavati terapije kojom se djeci i mladima s poteškoćama omogućava da postanu ravnopravni članovi društva.

Ako podvučemo crtu pod 2020., kako ste općenito zadovoljni trendovima u poslovanju?
Zadnjih nekoliko godina bilježimo rast, širenje kategorija, a naši brendovi tržišni su lideri u svojim kategorijama, proglašeni najjačim brendovima u Hrvatskoj i pritom uspijevamo aktivno sudjelovati u zajednici kroz društveno odgovorne projekte.

Koliko je iznosio ukupni promet i neto dobit Zvijezde u 2020. godini?
Zvijezda kontinuirao bilježi rast, taj pozitivni trend nastavio se i u 2020. kad bilježimo rast prihoda i rast tržišnih udjela u ključnim kategorijama.

Lani ste u jeku krize na tržište lansirali nekoliko novih proizvoda. Kako su potrošači reagirali na ove novitete?
Da, rad na novim proizvodima nikad ne prestaje jer su nam potrebe potrošača uvijek na prvom mjestu, dok se u isto vrijeme prehrambeni trendovi brzo izmjenjuju pa treba brzo reagirati da budeš ispred svih. Na tom tragu razvili smo Butissimo namaz koji je potpuno nova kategorija za nas jer sadrži i mliječne masnoće, a lako je maziv te je, poput našeg namaza Margo, odmah spreman za korištenje.

Postojeće proizvode pak nastojimo osvježiti novim okusima. Na toj ideji razvili smo Zvijezda majonezu s okusom prženog luka koja je na tržište plasirana krajem prošle godine i prema odazivu potrošača, pravi je pogodak. Isto mogu reći i za Zvijezda ketchup majonezu u tubi koja je prošlogodišnji novitet.

Prema mjerenjima vodećih agencija za istraživanje tržišta, Zvijezda ima neke od najjačih hrvatskih brendova. Na koje sve načine održavate snagu vaših brendova te planirate li i u ovoj godini nastaviti s predstavljanjem novih proizvoda?
Imamo najjači brend – Zvijezda suncokretovo ulje i to već četvrtu godinu zaredom, prema istraživanju BRANDpuls koje provodi renomirana agencija Ipsos.

Vodeća pozicija Zvijezda suncokretovog ulja prema indikatoru snage brenda potvrđena je i u drugom valu istraživanja koje je provedeno u rujnu i listopadu 2020. na području Hrvatske u kojem je obuhvaćeno 69 kategorija u FMCG sektoru. Još veći napredak zabilježila je Zvijezda delikates majoneza koja je s 4. pozicije dospjela na visoko 2. mjesto. To su sjajni rezultati. I naši drugi brendovi poput Ketchupa i Marga nalaze se među prvih 15 brendova.

Postižemo stvarno izvrsne rezultate, što je konačna potvrda našeg ulaganja u kvalitetu i fokusa na to da zadovoljimo potrebe potrošača. Naši proizvodi imaju tradicionalnu recepturu, ali kontinuirano ulažemo u kvalitetu, poboljšanja i modernizaciju, što potrošači prepoznaju i nagrađuju.

Možete li već sada najaviti neke od noviteta koje potrošači mogu očekivati u 2021. godini?
Uz brendove i proizvode koji su tržišni lideri u svojim kategorijama, možemo najaviti jedan veliki projekt u koji krećemo ove godine. Na žalost trenutno ne mogu reći više od toga, ali radi se o potpuno novom iskoraku na našem tržištu. Pripremamo i inovacije u postojećim kategorijama, što naši potrošači od nas već i očekuju.

Iako u ovim uvjetima nije zahvalno bilo što prognozirati, možete li nam okvirno reći kakve trendove na tržištu očekujete u ovoj godini? Dolazi li oporavak?
Da, nezahvalno je bilo što prognozirati, no ono što vidimo je nastavak trenda pripreme hrane kod kuće. Primjetna je i posvećenost potrošača kad biraju namirnice s kojima će pripremati hranu – bitno im je da dolaze iz provjerenih izvora, iz kompanije koja brine o zaposlenicima, brine o okolišu i s kojom dijele ste vrijednosti. U tom smislu, vjerujem da u Zvijezdi imamo sve kako bismo i dalje zadržali vodeću tržišnu poziciju i nastavili potrošačima nuditi izuzetno kvalitetan proizvod, domaće proizvodnje, a koji odgovara na njihove potrebe.

Koliko djelatnika danas radi u poslovnom sustavu Zvijezde?
U Zvijezdi radi više od 400 zaposlenika – većina u pogonu koji je ključan za naš uspjeh, uz kolege u razvoju koji kontinuirano rade na novim proizvodima. Naši su zaposlenici tijekom prošle godine odigrali značajnu ulogu u opskrbi stanovništva hranom u trenutku zatvaranja, što se posebno odnosi na proizvodnju suncokretova ulja koje je strateška namirnica. Ovom bih prilikom našim djelatnicima još jednom zahvalio na njihovom trudu i radu, odgovornosti koju su preuzeli na sebe u okolnostima u kojima su uvjeti rada ipak bili otežani uz standarde zaštite i higijene kojima smo uspjeli zaštiti njihovo zdravlje, sigurno radno okruženje i da proizvodi uvijek budu na policama. I ove će godine ulaganje u znanje, uvjete rada i zadovoljstvo zaposlenika biti značajan dio našeg poslovanja.

Koliki udio u vašim ukupnim prihodima zauzima izvoz?
Kada je hrana u pitanju, treba imati na umu kako potrošači na različitim tržištima imaju različite preferencije. Okusi i ukusi variraju, a mi smo spremni prilagoditi se i kupci to prepoznaju. Zato uspjehe koje Zvijezda postiže na inozemnim tržištima, između ostaloga, pripisujemo i stručnosti naših tehnologa koji uspijevaju “pogoditi” specifične potrebe potrošača na različitim tržištima i prilagoditi proizvode njihovim potrebama, što potrošači prvo prepoznaju, a zatim nagrađuju vjernošću.

Zvijezda je sa svojim proizvodima tijekom 2020. bila prisutna na više od 20 različitih tržišta zabilježivši pritom količinski rast izvoza od 9 posto u odnosu na prethodnu godinu. Već smo nekoliko godina fokusirani na povećanje prodaje na inozemnim tržištima, a cilj nam je prodavati proizvode pod Zvijezda brendom na tržištima koja prepoznaju kvalitetu i tradiciju naše kompanije koja traje više od stoljeća.

Etika u poslovanju postala je integralni dio svih društava koja drže do sebe i svojih potrošača. Zvijezda je u tom pogledu uvijek bila vrlo aktivna. Možete li nam predstaviti svoje aktivnosti koje provodite s ciljem ostvarenja boljitka za društvo i okoliš?
Zvijezda suncokretovo ulje, koje je naš ključni proizvod, ujedno je i strateški važna namirnica u prehrani i tu je Zvijezda, kao i ostale kompanije u sastavu Fortenova grupe, odigrala važnu ulogu u opskrbi stanovništva u prvom valu pandemije. U isto vrijeme, naše se ulje pokazalo i kao vrijedna sirovina za proizvodnju tekućih sapuna tvrtke Sfera Visia Udruge slijepih Zagreb. S Udrugom surađujemo od 2019. godine i to je projekt na koji je cijeli tim u Zvijezdi jako ponosan jer smo omogućili da naš proizvod dobije novu svrhu i to svrhu koja pomaže slijepim i slabovidnim osobama da privređuju sami za sebe.

Naime, krajem rujna u Zagrebu je započela proizvodnja novog proizvoda čija kategorija bilježi sve veću potražnju uslijed pandemije. Riječ je o tekućem sapunu koji proizvode slijepe i slabovidne osobe zaposlene u tvrtki Sfera Visia. To je društveno poduzeće koje je osnovala Udruga slijepih Zagreb kako bi svojim članovima omogućila da rade i da se osjećaju korisnima, a Zvijezdino suncokretovo ulje koje smo donirali za godišnju proizvodnju sapuna pomaže im da proizvod bude i tržišno konkurentan.

To je samo jedan od primjera koji konkretno ilustrira na koji način u Zvijezdi vidimo društvenu odgovornost i svakako ćemo nastaviti u tom smjeru. Dio kroz projekte koji direktno pomažu zajednici, kao što je suradnja s Udrugom slijepih Zagreb ili na primjer naše inicijative s Udrugom za sindrom Down Zagreb, a dio kroz vlastito poslovanje koje uvijek nastojimo organizirati tako da minimiziramo utjecaj na okoliš.
U suradnji s Udrugom za sindrom Down – Zagreb organizirali smo kreativne radionice, te sudjelovali u humanitarnom projektu domaćeg lanca burger restorana Submarine za pomoć rada udruge CRVENI NOSOVI klaunovidoktori.

Planirate li u ovoj godini realizaciju nekih novih investicija te u kojem ih segmentu poslovanja kanite realizirati?
Lani smo uložili u pogon delikatesa, ponajprije u segment proizvodnje majoneze i ketchupa, što nam je omogućilo i predstavljanje novog proizvoda – Ketchup majoneze u tubi. Ove godine nastavit ćemo u tom pravcu; predviđena su daljnja ulaganja u modernizaciju linija za kartoniranje i paletiziranje. Ulažemo u ljude, moderniziramo proizvodne procese i optimiziramo proizvode u skladu s visokim standardima i zaštitom okoliša. Naši potrošači uvijek su nam na prvom mjestu, a kvalitetu i izvrsnost koju pružamo potvrđuju nam svojom vjernošću. To je smjer koji Zvijezda slijedi već duže od stoljeća i kojim nastavljamo i dalje.