Ministarstvo poljoprivrede danas je izvijestilo kako se iz prodaje povlači čaj od korijena čička (Bardanae radix) s rokom trajanja do srpnja 2013. godine i lot oznakom 034710, kojeg proizvodi tvrtka “Travar MB d.o.o.” iz Bjelovara, jer je kontrolom sljedivosti utvrđeno da je dio lota predmetnog proizvoda u kojem je utvrđen atropin, kupila tvrtka Travar MB d.o.o”.

caj-midiOdluka je donesena nakon što je putem sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (HR RASFF sustava) zaprimljena hitna dodatna obavijest o naknadnim rezultatima istrage provedene od strane Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja, kojima je kontrolom sljedivosti utvrđeno da je dio lota predmetnog proizvoda u kojem je utvrđen atropin, kupila tvrtka Travar MB d.o.o. koja je proizvod stavila na tržište. Potrošačima koji su proizvod kupili, stoji u priopćenju Ministarstva, savjetuje se da ga ne konzumiraju, a u slučaju konzumacije čaja i pojave simptoma da se odmah jave liječniku.

U priopćenju se navodi kako konzumacija malih količina navedenih biljaka može dovesti do trovanja atropinom. Kod trovanja atropinom mogu se javiti znakovi poput ubrzanog rada srca, suhoće usta, opuštanja glatke muskulature crijeva, mokraćnog trakta i žučne vrećice. Također, može doći do proširenja i paralize zjenica te povišenja očnog tlaka, osobito kod osoba koje pate od glaukoma. Kod starijih osoba može doći do gubitka pamćenja, osjećaja izgubljenosti ili uzbuđenja. Kod djece dolazi i do povišenja temperature.

Atropin je prirodno prisutan alkaloid u biljkama velebilje (Atropa belladona), bunika (Hyosciamus niger), bijeli bin (Scopolia carniolica) i tatula (Datura stramonium). Atropin se resorbira iz probavnog trakta, a izlučuje se urinom.

Uprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja je naredila bjelovarskoj tvrtci Travar MB d.o.o. da opozove čaj od korjena čička i obavijesti potrošače o razlozima opoziva. (H)