U javnoj raspravi 1,2 milijuna kuna vrijedan program potpore pčelarima

Provedbom Programa kroz mjeru naknade za pokriće dijela izgubljene dobiti od trženja pčelinjih proizvoda izravno će se utjecati na saniranje ekonomskih posljedica zbog izgubljene dobiti uslijed prestanka proizvodnje uzrokovane pomorom pčela na pčelinjacima

Ministarstvo poljoprivrede je u javnu raspravu uputilo Program potpore pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica, vrijedan 1,2 milijuna kuna.

Program sadrži mjeru naknade izgubljene dobiti pčelarima zbog prestanka proizvodnje uzrokovane pomorom pčelinjih zajednica tijekom travnja i svibnja ove godine.

Provedbom Programa kroz mjeru naknade za pokriće dijela izgubljene dobiti od trženja pčelinjih proizvoda izravno će se utjecati na saniranje ekonomskih posljedica zbog izgubljene dobiti uslijed prestanka proizvodnje uzrokovane pomorom pčela na pčelinjacima, navode iz Ministarstva.

Također, korisnicima će se na taj način osigurati mogućnost daljnjeg ostanka u sektoru pčelarstva, što bi imalo direktan utjecaj na osiguranje brojnosti pčelinjih zajednica, na nastavak daljnjeg uspješnog oprašivanja poljoprivrednih i samoniklih usjeva i na kontinuiranu proizvodnju pčelinjih proizvoda, a neizravno na ponovo vraćanje nazočnosti pčela na isto područje u svrhu očuvanja biološke raznolikosti.

Potpora se dodjeljuje pčelarima koji su upisani i ažurirani u evidenciju pčelara i pčelinjaka sukladno Zakonu o poljoprivredi, a kod kojih je potvrđen pomor pčelinjih zajednica od strane Državnog inspektorata tijekom travnja i svibnja, navodi se u priopćenju.

Na području Preloga u Međimurskoj županiji dogodio se ovoga proljeća pomor pčela, a otrovano je oko 17,5 milijuna jedinki. Stradale su pčele u stotinama košnica. Pomor se povezuje s uporabom nedozvoljenih pesticida. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakDamir Aščić – Sumt i Marko Ćorluka – Violeta
Sljedeći članakOsvojite nezaboravno iskustvo na ovogodišnjem ULTRA Europe festivalu