cokolada-keksi-midiInspekcija Ministarstva zdravlja povukla je s tržišta više od 13 tisuća kilograma slatkiša! Tvrdi da su bili zdravstveno neispravni i pljesnivi, dok je na dio čokolada, keksa i bombona prešla boja s ambalaže.

Prema riječima Stipana Bilića, stručnjaka iz konditorske industrije, u Hrvatsku često dolaze slatkiši koji su pred istekom roka upotrebljivosti.

Trgovački lanci tako prodaju slatkiše koje su inozemni lanci odbacili. Riječ je primjerice o čokoladama koje do isteka roka imaju dva mjeseca, a kod nas se prodaju na akcijama. Bilić pritom upozorava da dio slatkiša ne zadovoljava standarde. Police su pune jeftinih slatkiša iz Turske, Srbije, Makedonije i Bugarske.

“U Hrvatskoj se čokolada s lješnjacima može tako zvati samo ako sadrži lješnjake. Ali kod nas uvoze čokolade koje lješnjak sadrže samo u tragovima. Zatim, imate čokolade s pet posto kakaovca! Pa kakve su to čokolade? Tu nisu zadovoljeni standardi kvalitete, a ti su proizvodi izuzetno jeftini i ruše cijenu na tržištu”, pojasnio je Bilić za Jutarnji list.

No, nije samo čokolada upitna. Ministarstvo upozorava i na drugu hranu. Tako je u samo 15 posljednjih mjeseci s tržišta povučeno 35 tona potencijalno opasne hrane.

Riječ je, između ostalog, o 6770 kilograma mliječnih proizvoda koji su bili pljesnivi, 290 kilograma zobenih pahuljica zbog prisutnosti vrlo otrovnih mikotoksina te 30 kilograma konzervi gulaša i ostalih sličnih gotovih jela zbog bakterija.

Samo u prva četiri mjeseca 2012. inspekcija Ministarstva poljoprivrede povukla je 13.240 kilograma krušaka i 729 kilograma salate iz BiH jer nisu udovoljavale posebnim tržišnim standardima. Nedavno je pak Ministarstvo poljoprivrede objavilo listu hrane koja podliježe pojačanoj kontroli pri uvozu zbog štetnih tvari koje sadrži. (Jutarnji.hr)