Pranje posuđa – Kupovne navike: Ručno stabilno strojno napreduje

Penetracija sredstava za ručno pranje ostala je stabilna, dok je penetracija sredstava za strojno pranje rasla. Ukupno 797 tisuća kućanstava kupuje sredstva za strojno pranje, što je porast od 50 tisuća u odnosu na 2020.

Na proizvode za pranje posuđa kućanstva godišnje potroše nešto više od 200 milijuna kuna, a pronalazimo ih u 8,7 milijuna košarica. Penetracija sredstava za ručno pranje ostala je stabilna, dok je penetracija sredstava za strojno pranje rasla.

Ukupno 797 tisuća kućanstava kupuje sredstva za strojno pranje, što je porast od 50 tisuća u odnosu na 2020. Pritom 9% kupaca kategorije kupuje isključivo sredstva za strojno pranje, 42% kupuje isključivo za ručno pranje, dok 49% kupuje obje grupe proizvoda.

VELIKE PROMJENE
Velika se promjena dogodila u odnosima brendova u ručnom pranju. Jar je od Čarlija preuzeo prvu poziciju u tržišnom udjelu. Čarli je izgubio čak 135 tisuća kupaca, dok Dexal, Pur, Likvi i Teta Violeta značajno povećavaju broj kupaca. Ne čudi rast Eurospinova Dexala s obzirom na to da za jednu litru Pura ili Likvija možete kupiti tri litre Dexala. U strojnom pranju, uz Dexal, najveći su dobitnici Finish i Konzumov Dax. Ipak, zanimljivo je da su brendirani proizvodi, promatrani zajedno, u strojnom pranju povećali tržišni udio na račun trgovačke marke.

Kada promatramo trgovce, top pet trgovaca i tri drogerije drže 83% tržišta u strojnom pranju posuđa, ali s izmijenjenim odnosom snaga u odnosu na 2020. Lidl je akvizirao čak 79 tisuća novih kupaca (shoppera), dok su Müller i Plodine najviše izgubili. Lidl i dm najuspješniji su u konverziji svojih kupaca u kupce kategorije, dok su Plodine i Konzum najuspješniji u iskorištenosti potencijala svojih kupaca (Share of Wallet). Najveći prostor za rast ima Spar jer je njegov kategorijski Share of Wallet dvostruko manji od Lidlova ili Kauflandova te čak trostruko manji od potencijala koji konvertiraju Plodine.

Prethodni članakNestlé objavio cjelogodišnje poslovne rezultate
Sljedeći članakHNB: Porast broja krivotvorenih novčanica izdvojenih iz opticaja u 2021.