Milena Vušak – Mondelez Zagreb

Na regionalnim tržištima Mondelez je vodeći proizvođač u kategoriji čokolade te se veselimo daljnjem rastu cijele kategorije, kao i našeg poslovanja u Adria regiji, ističe Milena Vušak, Sales Manager za Hrvatsku i Sloveniju u tvrtki Mondelez Zagreb

U Hrvatskoj smo prisutni u kategoriji čokolada s brendovima Milka i Toblerone te u kategoriji biskvita s brendovima Milka, Barni, Elvita i Tuc, navodi Vušak.

Već dugi niz godina Milka se pozicionira kao vodeći FMCG brend u našoj regiji. Kako uspijevate održati takav kontinuitet te zašto su potrošači toliko vjerni ovom čokoladnom brendu?
Milka je brend s vrlo dugom tradicijom. Philippe Suchard je u Švicarskoj 1826. godine osnovao Suchard Chocolate i krenuo s proizvodnjom čokolade koja je u to doba bila još uvijek relativno nepoznata i gorkasta delicija.

Negov zet i nasljednik je miješanjem alpskog mlijeka i kakaa 1901. godine dobio savršeno glatku čokoladu, zapakirao ju u ljubičasti omot, s prikazom prekrasnih Alpa i legendarnom ljubičastom kravicom.

Proizvod je prvo pomeo švicarsko tržište, nakon toga potrošači su ga otkrili i u Njemačkoj, a potom i u ostatku Europe. Do današnjeg dana, za potrošače diljem Europe ljubičasta kravica je sinonim za nenadmašnu kvalitetu mliječne čokolade.

Osim čuvanja tradicije, Milka je spremna na inovacije i stalno nudi nove i uzbudljive kombinacije sastojaka i veličina uz najfiniju mliječnu čokoladu kojoj se potrošači vraćaju.

Osim Milke, koji su još brendovi iz vašeg portfelja prisutni na hrvatskom tržištu te kakva je njihova tržišna pozicija u pripadajućim kategorijama?
Milku proizvodi tvrtka Mondelez, koja nastoji “stvoriti ukusne trenutke radosti” za potrošače diljem svijeta.

Prisutni smo u kategoriji čokolada s brendovima Milka i Toblerone (drugi poznati premium brend u kategoriji čokolade) i biskvita s brendovima Milka, Barni, Elvita i Tuc.

S našim asortimanom čokolade smo lider na tržištu, dok u kategoriji keksa slijedimo lokalnog tržišnog lidera, što nas stavlja u poziciju drugog po redu najvećeg proizvođača biskvita na tržištu.

Koje sve proizvode nudite pod brendom Milka u Hrvatskoj te koji od njih su najprodavaniji?
U kategoriji čokolade prisutni smo s tabletnim čokoladama, pralinama i čokoladnim barovima. Nudimo različite veličine i okuse čokolada, od najpopularnije mliječne čokolade, zatim Noisette i čokolade s lješnjakom.

Potrošači u zadnje vrijeme traže jednostavniji način za uživanje u čokoladi pa smo uveli iznimno popularne Bubbly Milka čokoladu (čokolada s mjehurićima) i čokolade s keksima (Lu, Tuc, Oreo) koje su potrošači vrlo brzo prepoznali i prihvatili.

Koje sve marketinške aktivnosti koristite kako bi zadržali snagu kako Milke, tako i ostalih brendova Mondeleza?
Koristimo kompletnu paletu marketinških aktivnosti kako bismo osigurali potporu cijelom asortimanu naših proizvoda i brendova. Puno ulažemo u medijsku podršku i jedan smo od najvećih investitora u medije u našim kategorijama.

Osim u medije, investiramo i u aktivacije u dućanima s inovativnim stalcima te posebno pripremljenim aktivnostima za kupce.

Na koji je način ulazak Hrvatske u Europsku uniju utjecao na vaše poslovanje? Je li to pojednostavilo procedure oko plasmana Mondelezovih proizvoda na hrvatsko tržište?
Ulazak Hrvatske u Europsku uniju je pozitivno utjecao na naše poslovanje kroz jednostavniji dotok proizvoda na lokalna tržišta. Sveukupno, to je rezultiralo svježijim proizvodima za krajnjeg potrošača.

Također smo preselili naše centralno regionalno skladište u Hrvatsku kako bi dodatno skratili vrijeme putovanja proizvoda i još jače poduprli lokalno gospodarstvo.

Trgovačke marke su se posljednjih godina etablirale kao snažan izazivač brendovima u kategorijama čokoladnih proizvoda. Kako vi gledate na taj trend, zašto do njega dolazi te što brendovi poduzimaju kako bi odgovorili na taj izazov?
Milka je brend i neće kompromitirati kvalitetu kako bi smanjila cijenu. To bi samo uništilo povjerenje koje potrošači imaju u našu kvalitetu.

Ako pogledamo tržišne trendove, marke trgovačkih lanaca imaju svoje potrošače i udio privatnih robnih marki u ovoj kategoriji je prilično stabilan, čak i pada u zadnjim mjerenjima.

U današnjim okolnostima kada je stanovništvo osiromašeno, privatne robne marke će sigurno imati svoje kupce radi ekonomskih uvjeta. U pojedinim kategorijama su čak dobrodošle jer pomažu da se te kategorije razvijaju.

Vjerujem da je Milka jedan od “malih životnih luksuza” te da će ju potrošači i dalje konzumirati jer njen okus i miris se ne mogu oponašati kroz jeftinije proizvode na tržištu.

Gdje se proizvode vaši proizvodi koje nalazimo na policama naših trgovina?
Svi naši proizvodi dolaze iz europskih tvornica, istočne i srednje Europe. Kao globalni lider, koristimo naše resurse na najekonomičniji način kako bi se svugdje zadržao isti standard kvalitete. Uz najviše standarde, trudimo se osigurati naše proizvode krajnjim potrošačima po najboljoj cijeni.

Kako ste zadovoljni s prodajnim rezultatima ostvarenim prošle godine u Hrvatskoj?
Hrvatski potrošači vole Milku, što nam je pomoglo da ostvarimo odlične poslovne rezultate. Osim naših potrošača, veliku ulogu su odigrali i naši partneri na tržištu.

Unaprijedili smo rezultat cijele kategorije čokolade prvenstveno rastom tabletnih čokolada, ali smo također vrlo uspješni i u ostalim segmentima i kategorijama u kojima smo prisutni.

To samo dokazuje da potrošači prepoznaju naše napore da im ponudimo odličan omjer kvalitete i cijene te nam potvrđuju da smo na pravom putu time što redovito konzumiraju naše proizvode.

Također smo jako zadovoljni lansiranjem novih brendova kao što su Elvita i TUC, koje su potrošači vrlo brzo prepoznali kao kvalitetne novosti i pozdravljaju svako proširenje brendova novim okusima.

Kako se odvija vaše poslovanje u ostalim zemljama tržišta Istočnoga Jadrana koje, pored Hrvatske, obuhvaća još Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju te Makedoniju?
Regionalno smo vodeći proizvođač u kategoriji čokolade te na susjednim tržištima poslujemo s većim tržišnim udjelima nego u Hrvatskoj. Veselimo se daljnjem rastu cijele kategorije, kao i našeg poslovanja u Adria regiji.

Globalni lider
Mondelez International , Inc. jedan je od globalno najvećih proizvođača snack asortimana s ukupno ostvarenim prihodima u 2013. godini od 35 milijardi dolara. U kompaniji je zaposleno više od 100.000 djelatnika koji proizvode hranu i piće u 165 zemalja diljem svijeta. Mondelez International u svjetskim razmjerima drži prvu poziciju u kategorijama biskvita, slastica i praškastih napitaka te drugu poziciju u gumama za žvakanje i kavi. Oko tri četvrtine godišnjih prihoda generiraju brzorastuće kategorije biskvita, čokolade te žvakaćih guma i slastica, a oko 40 posto prodaje dolazi s tržišta u nastajanju koja bilježe osobito visoki rast. Portfelj kompanije uključuje devet brendova čija godišnja prodaja premašuje milijardu dolara: Cadbury, Cadbury Dairy Milk, Milka čokolada, Jacobs kava, LU, Nabisco i Oreo biskviti, Tang praškasti napici i Trident gume za žvakanje. Nadalje, portfelj kompanije obuhvaća i dodatna 53 brenda koja bilježe godišnju prodaju iznad 100 milijuna dolara.

Prepoznatljivost uz stalne inovacije

Prethodni članakVodeći brendovi: Poruka za 2015. – budite jedinstveni!
Sljedeći članakSmanjen interes za trgovačke teme