Slane grickalice – Leaflet report: Rastući značaj cijene

slane-grickalice-leaflet-midi-ftd 777Kao i kod mnogih drugih kategorija, i ovdje primjećujemo rastući značaj cijene u oglašavanju proizvoda. Tako je vodeći tip promocija upravo “X%cheaper” koji komunicira sniženu cijenu i zauzima 47% udjela u broju promocija kategorije te bilježi rast od značajnih 11% na međugodišnjoj razini

bullet-slane-grickaliceU okviru analize kretanja u kategoriji “Slane grickalice” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca.

Čimbenici analize su broj promocija, kao pokazatelj kvantitete oglašavanja, te bruto oglasna vrijednost (GAV – Gross Advertising Value).

Bruto oglasna vrijednost prikazuje kvalitetu oglašavanja, a čine ju osnovni parametri: pozicija u letku, veličina objave u cm2, format i bruto domet letka. Analiza se odnosi na period travanj 2015. – ožujak 2016. u usporedbi s prethodnih 12 mjeseci (MAT razdoblje).

MNOŠTVO BRENDOVA
U zadnje dvije godine u katalozima i letcima trgovaca na hrvatskom tržištu u kategoriji slanih grickalica nastupilo je više od 80 proizvođača (trgovce koji stavljaju na tržište svoje privatne marke računamo kao proizvođače), te je komunicirano više od 180 marki (proizvođačke i trgovačke).

udjeli vodecih proizvodaca u broju promocija kategorijeVodeći proizvođač u zadnjih 12 mjeseci je Franck koji je u katalozima i letcima trgovaca zauzeo gotovo četvrtinu kvantitativnog udjela (24%). Daleko iza dolazi drugoplasirani Mondelez International sa 7%, a potom slijede Marbo s 5% te Koestlin i Štark s po 4% udjela u broju promocija kategorije. Ostali proizvođači drže preostalih 57% udjela.

Čipi čips je na čelu poretka brendova s 24% udjela u broju promocija (+1% u odnosu na prethodnih 12 mjeseci), dok je znakovit rast ostvario Mondelezov Tuc koji sada drži 15% udjela (+6%), a isto toliko rasta zabilježio je i trećeplasirani Bobi, brend osječke tvrtke Bobi Snacks, koji je na koncu ožujka ove godine ostvario 11% kvantitativnog udjela u kategoriji.

Slijedi Franckov My Chips s 9%, Croco (brend istoimene rumunjske tvrtke) i Franckov Tip Top s po 8%, Koestlinov Saltas sa 7%, dok listu zaključuje još jedan Franckov brend Kroki kroket sa 6% te Krašev Vic s 5% udjela. Ostalim brendovima prepuštene su mrvice te u zadnjih godinu dana drže ukupno 7% udjela u broju promocija.

TRGOVCI I TIPOVI
Trgovac koji je u svojim katalozima i letcima poklanjao najviše pažnje slanim grickalicama u zadnjih 12 mjeseci je Kaufland s 11% udjela i rastom od 5% u odnosu na prethodno godišnje razdoblje, dok je na drugom mjestu Spar s 10% (2% manje negoli u godini ranije).

udjeli vodecih brendova u broju promocija kategorijeTreći je KTC s 8%, a slijede Plodine (7%), Metro (6%), Billa (5%), Tommy (5%), dok svi ostali trgovci drže oko polovice (48%) udjela u broju promocija kategorije. Kao i kod mnogih drugih kategorija, i ovdje primjećujemo rastući značaj cijene u oglašavanju proizvoda.

Tako je vodeći tip promocija upravo “X%cheaper” koji komunicira sniženu cijenu i zauzima 47% udjela u broju promocija kategorije te bilježi rast od značajnih 11% na međugodišnjoj razini. Klasični oglas “blank” (slika i cijena) istodobno je manji za 8% te drži 43% udjela, dok svi ostali tipovi promocija imaju 9% udjela i bilježe pad od 4% na međugodišnjoj razini.

focus cmr - potpis

Prethodni članakMerkur prestaje s radom u Srbiji
Sljedeći članakNove tvrtke oslobođene članarine HGK u prvoj godini rada