Kofola je u prošloj godini povećala prihode za 4,1% na 249,7 milijuna eura, vrijednost ključnog pokazatelja EBIT skočila je za 2,9%, a EBITDA za 5,9%. Ovom vrlo pozitivnom ekonomskom rezultatu pomoglo je prošlo tromjesečje, veća prodaja u HoReCa segmentu i u pogledu brendova – prije svega Royal Crown Cole, Jupi sirupa i energetskih napitaka Semtex. U Adriatic regiji Hrvatska je ostvarila vrlo dobre prihode nakon prilagodbe modela distribucije. Ove godine ključni prioritet Grupe bit će učinkovito odgovoriti na izazov pandemije koronavirusa.

“Prihodi u 2019. godini porasli su za 4,1%, premašivši cilj od 42 milijuna eura EBITDA-e za 3,6%. Unatoč lošim vremenskim prilikama i rastućim troškovima segmenta, dosegli su 43,6 milijuna eura. Prošle godine smo također napravili neke značajne promjene u našoj strukturi. Prodali smo tvrtke u Poljskoj i Rusiji i stvorili novi poslovni segment, s mirisom čaja, kave i bilja. Ovi koraci omogućili su nam da se maksimalno usredotočimo na svoje jake bezalkoholne segmente u obje ključne geografske skupine, te da dodatno razvijemo prirodni segment u vezi s diversifikacijom poslovanja segmenta ‘Fresh & Herbs’. Početkom ove godine kupili smo i F.H. Prager cidere, a sada se ‘bacamo’ na principe fermentiranih pića, što je segment s velikim potencijalom”, kazao je Jannis Samaras, generalni direktor grupacije Kofola, ocjenjujući prošlu godinu.

Dodao je kako će, osim tradicionalnih i jasno danih zadataka za ovu godinu, uskoro integrirati i preuzimanje mineralnih voda Korunní i Ondrášovka. “Kako bismo postali privlačniji brend našim kupcima i potrošačima, kao i investitorima, također ćemo se usredotočiti na nove projekte koji će nas značajno odvesti prema naprijed u pogledu ekoloških pitanja.”

Prošla godina bila je vrlo uspješna za Grupaciju u Čehoslovačkoj, u segmentu HoReCa. Tržišni udio u Češkoj porastao je na 27,8%, a u Slovačkoj na 41,2%. Relativno nova marka u portfelju grupacije, prirodna mineralna voda Kláštorná Kalcia, koja je, nakon ulaska na slovačko tržište, također nedavno dostupna češkim potrošačima, pokazala veliki prodajni potencijal. Ostali brendovi koji se dobro prodaju, osim Kláštorná Kalcia, su energetska pića Semtex i Royal Crown Cola, nadmašivši po prodaji čak i sunčanu 2018. godinu.

U međuvremenu su u Adriatic regiji slovenske prirodne mineralne vode Radenska i gazirano brezalkoholno piće Ora ponovno postigle izvrsne rezultate. Ove godine je Hrvatska, u kojoj su promjene u distribucijskom modelu nagrađene rastom prihoda, postigla velike rezultate, nadmašivši čak i izvrsne susjede, Sloveniju. U 2020. godini grupacija će dovršiti značajna ulaganja u tvornicu za proizvodnju u Lipiku, što će donijeti znatnu racionalizaciju proizvodnje.

U “Fresh & Herbs”, najnovijem segmentu grupacije Kofola, prodaja marke UGO uspješno je podignuta; a prihodi su se povećali za gotovo 7%. Tvrtka Leros, novopridošlica u koncernu, uspjela je upotpuniti svoj portfelj toplih napitaka, u kojem je tvrtka sada također u mogućnosti ponuditi čaj i kavu s ciljem trajnijeg rasta u budućnosti.

Grupacija je, kao i cijeli svijet, trenutno suočena s pandemijom bolesti COVID-19. Prioriteti grupacije sada su osiguranje sigurnosti zaposlenika, održavanje proizvodnje, suočavanje s logističkim izazovima i minimiziranje negativnih utjecaja situacije na rad. Rad na lokalnoj razini, jedna od ključnih vrijednosti strategije grupe, pokazuje se značajnom prednosti u vrijeme kad se svijet zatvara. Grupacija nastavlja biti u tijeku s najnovijim razvojem situacija u pojedinim zemljama, analizirajući utjecaj i pripremajući se za moguće buduće scenarije.