PRO PR konferencija: Odgovorno komuniciranje važnije no ikada

Pod programskim motom "Zeleni odnosi s javnošću, zelena odgovornost" trodnevna konferencija okupila je više od 200 sudionika iz 13 država te 28 stručnjaka za odnose s javnošću

Jubilarno 20. izdanje PRO PR konferencije održava se od 4. do 7. svibnja u prelijepom okruženju Hotela Jezero na Plitvičkim jezerima.

Konferencija je to međunarodnog karaktera koja svake godine na nekoj drugoj prestižnoj lokaciji u regiji jugoistočne Europe okuplja kako regionalne, tako i europske i globalne eksperte iz područja odnosa s javnošću.

Tako su od 2003. godine domaćini konferencije bili Herceg Novi, Beograd, Brijuni, Rogaška Slatina, Ohrid, Sarajevo, Budva, Rab, Subotica, Maribor, Opatija, Malinska, Bečići, Terme Tuhelj, Zlatibor, Selce, Podčetrtek, a ove se godine toj listi pridružuju i Plitvička jezera.

Pod programskim motom “Zeleni odnosi s javnošću, zelena odgovornost” trodnevna konferencija okupila je više od 200 sudionika iz 13 država te 28 stručnjaka za odnose s javnošću koji će dati svoje poglede na različite teme kroz 17 predavanja i dva panela. “Struka odnosa s javnošću u posljednjih 10 godina doživljava digitalnu operativnu transformaciju, a sada se nalazi u novoj ulozi, ulozi jednog od ‘čuvara’ planeta Zemlje. Svaka korporacija, institucija, događaj, svaki pojedinac treba imati veću odgovornost prema zelenoj komunikaciji, edukaciji i realizaciji. Mi, stručnjaci za odnose s javnošću, morat ćemo svojim savjetima utjecati i približiti kroz projekte važnost zelene odgovornosti”, istaknuo je predsjednik organizacijskog odbora, Danijel Koletić, prilikom otvaranja.

Konferenciju prate i 22 predstavnika medijskih kuća iz regije, a neki od predavača su: Martin Nesirky, direktor Informativne službe Ujedinjenih naroda iz Austrije, Khaled AlShehhi, izvršni direktor marketinga i komunikacija u Vladinom uredu za medije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Mai Anh Le, regionalna voditeljica za Global PR Hub iz Vijetnama, John Shield, direktor komunikacija BBC-ja iz Ujedinjenog Kraljevstva, Carlos Chaguaceda, direktor komunikacija muzeja Museo Nacional Del Prado iz Španjolske kao i brojni domaći i regionalni stručnjaci.

Prvoga dana programa održan je panel pod naslovom “Zelena komunikacija u području održivog razvoja” na kojem su uz moderatorsku palicu Jelene Šarenac, voditeljice korporativnih komunikacija Henkela Srbija, sudjelovali Nina Elezović, voditeljica korporativnih poslova i održivosti Coca-Cole Adria, Maja Kalan Pongrac, voditeljica korporativnih komunikacija Ljubljanskih mlekarni, Natalija Đordan, voditeljica korporativnih poslova i međunarodnih komunikacija Pivare Trebjesa, te Krešimir Domjančić, voditelj odnosa s javnošću Hrvatske pošte.

Govorilo se o proizvodima i utjecaju koji se ostvaruje na klimu, pakiranje proizvoda i gospodarstvo u cjelini, a fokus je stavljen i na ljude – zaposlenike, potrošače i partnere jer “samo zajedno možemo ostvariti ciljeve”, poručeno je u uvodu panela.

Maja Kalan Pongrac govorila je o tome da je Lactalis, kao grupacija u čijem sastavu posluju Ljubljanske mlekarne, postavio tri stupa u svojim nastojanjima prema održivom poslovanju. Prvi je stup ugljični otisak koji ostvaruje kompanija, zatim dolazi ambalaža koja ima ključnu ulogu u sigurnosti hrane te se pritom treba pomiriti funkcionalno i održivo pakiranje, dok se treći stup odnosi na dobrobit životinja koje treba tretirati na odgovoran način.

Od aktivnosti koje se u tom području trenutno provode Kalan Pongrac je posebno izdvojila projekt kružnog gospodarstva u Ljubljanskim mlekarnama u sklopu kojeg se ostaci ambalaže prilikom procesa pakiranja transferiraju partnerskoj tvrtki u Italiji koja od toga radi papirne ručnike i maramice koje potom u tvrtki koriste za higijenske potrebe radnika.

Ona je također upozorila na to kako je u današnje vrijeme veliki izazov privući pažnju medija na projekte usmjerene na zeleno poslovanje, a kao jedan od razloga navela je činjenicu da je društvo jednostavno zatrpano informacijama pa je teško plasirati ovako važne poruke do krajnje publike.

Nina Elezović se nadovezala na to naglašavajući kako je Coca-Cola istaknula svoj cilj kako će do 2040. biti ugljično neutralna kompanija na globalnoj razini. “To uključuje kako unutarnje ustrojstvo poslovanja, tako i dobavljače i druge partnere kompanije. Svi imaju važnu ulogu u tom procesu”, istaknula je Elezović dodajući kako odgovoran odnos u svim ovim područjima doživljavamo kao osnovni preduvjet za rad i svojevrsnu dozvolu za poslovanje.

Ona je poručila kako u kompanijama trebaju biti svjesni da će trgovci sve više preferirati one dobavljače koji se dokazuju kao perjanice održivosti, a to je još i više važno ako se zna u kojoj su mjeri potrošači senzibilni na društvenu i okolišnu odgovornost proizvoda koje kupuju.

Elezović je poručila kako za aktivno djelovanje na održivosti poslovanja ne treba čekati legislativne propise ili pritisak nevladinih organizacija, nego same kompanije moraju preuzeti samostalnu inicijativu i postavljati visoke kriterije u konstantnom radu na održivim projektima.

Natalija Đordan upozorila je na to da u Crnoj Gori postoji Zakon o gospodarenju otpadom, ali da u praksi predstavlja samo mrtvo slovo na papiru. “Molson Coors kao grupacija u čijem sastavu posluje Pivara Trebjesa ima visoke zahtjeve kada je riječ o upravljanju otpadom pa tako u našoj pivovari recikliramo polovicu energije, dok ukupno 300 tona stakla koje bi inače završilo u otpadu izvozimo u Bugarsku gdje se ono ponovno stavlja u upotrebu. Pritom koristimo snagu naših brendova kako bi komunicirali zelene teme, a radimo i na smanjenju deforestacije u našoj zemlji”, naglasila je Đordan.

Ona je dodala kako je Pivara Trebjesa u suradnji s tvrtkama Coca-Cola i Knjaz Miloš pokrenula prvi projekt gospodarenja otpadom u Crnoj Gori te je izrazila nadu kako će kroz ovaj i druge projekte potaknuti interes cijelog društva da osvijesti važnost ove problematike.

Krešimir Domjančić istaknuo je kako je Hrvatska pošta drugačija kompanija od ostalih koje su zastupljene u panelu jer nije proizvođač nego pružatelj usluge. Podsjetio je pritom kako je Hrvatska pošta u zadnjih pet godina u svoju poslovnu strategiju u potpunosti implementirala ESG smjernice.

“Proveli smo ispitivanje emisija ugljičnog dioksida od strane naše kompanije i partnera te sada znamo što nam je činiti. Naime, pokazalo se kako dvije trećine emisija dolazi od flote vozila koje koristimo pa smo krenuli u obnovu voznog parka. Slijedom toga, nabavili smo 250 električnih dostavnih vozila te izgradili više od 100 stanica za punjenje diljem Hrvatske”, naglasio je Domjančić.

Osim toga, podsjetio je i kako su na brojne lokacije postavili svoje paketomate preko kojih paketi dolaze bliže svojim kupcima čime se također smanjuje potreba za vožnjom i trošenjem goriva, a kao važan doprinos izdvojio je i podršku koje Hrvatska pošta pruža malim hrvatskim proizvođačima koji preko webshopa Žuti klik plasiraju svoje proizvode kupcima diljem Hrvatske.

PRO PR konferenciju podržava Udruga za odnose s javnošću i komunikacije (The Public Relations and Communications Association – PRCA), a u sklopu programa dodijelit će se i PRO PR Globe Awards priznanja.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakJTI-ju deseti certifikat Poslodavac Partner
Sljedeći članakHeineken Silver stiže na hrvatsko tržište