Prodaja talijanskih vina skočila 7% u vrijednosti

Srednji i manji proizvođači koji su se fokusirali na HoReCa sektor više su pogođeni pandemijom, a njihov je promet u mnogim slučajevima prepolovljen

Prodaja talijanskih vina u maloprodaji u trgovinama velikog formata porasla je prošle godine 7 posto u vrijednosti i 5,7 posto u volumenu. Podaci Nomisma Wine Monitora pokazuju porast prodaje mirnih vina od 8 posto te porast prodaje pjenušaca od 4 posto. Online prodaja premašila je vrijednost od 200 milijuna eura, prenosi portal esmmagazine.com.

Srednji i manji proizvođači koji su se fokusirali na HoReCa sektor više su pogođeni pandemijom, a njihov je promet u mnogim slučajevima prepolovljen.

Strukturirane kompanije, poput nekih zadruga, ostvarile su rast jer im se isplatio fokus na velike formate.

Slični trendovi bilježe se i izvan Italije. Samo je nekoliko zemalja svijeta ostvarilo porast uvoza u odnosu na 2019. godinu, a među njima su Norveška (porast uvoza od 15,1 posto) te Švedska s rastom izvoza od 4,9 posto.

Sva velika tržišta bilježe pad prodaje – SAD (-11,1 posto), Kina (-26,7 posto), Japan (-15 posto), Ujedinjeno Kraljevstvo (-4 posto) i Njemačka (-3,2 posto).

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakHT donirao tablet uređaje i besplatni internet za još 16 domova za starije
Sljedeći članakSlavonski okusi roštilja Ravlić