Ovogodišnji Portugizac iz Podruma Mladina, koji posluje u sastavu Agrokor vina, predstavljen je u subotu (15. listopada) u restoranu Agava u Zagrebu. Prvu bocu nove berbe hrvatskog beaujolaisa, kako se još naziva ova cijenjena sorta, otvorio je enolog i direktor Podruma Mladina Robert Brkić.

robert-brkic-podrum-mladinaKako se kapljice portugisca najbolje sljubljuju uz kestene i zalogaje prave jesenske hrane, upravo je takav bio prigodan menu, a atmosferu je dobrom glazbom upotpunio čelist Stanislav Kovačić.

Novi Portugizac iz Podruma Mladina pokazatelj je odlične godine koja se odražava u dubokoj rubinsko crvenoj boji s vrlo izraženim voćnim aromama bobičastog voća, a naročito borovnice, kupine i ribizla, kao i svježem i harmoničnom okusu, ističu iz tvrtke.

Portugizac 2011. je mlado i puno vino spremno za pijenje, ali obzirom na izuzetnost ovogodišnje berbe treba naglasiti da ima potencijala za starenje.

Podrum Mladina najveći je proizvođač sorte portugizac sa ukupno 7,6 ha nasada odnosno 35.500 trsova. Smješten u vinogorju Plešivica – Okić gdje se ova sorta uz višegodišnju tradiciju uzgaja u ekološkim uvjetima koji joj savršeno odgovaraju, Mladina baštini iskustvo grofovske obitelji Erdödy, koja je 1736. godine tu sagradila podrum, cijeli kraj nadahnula vinogradarstvom i vinarstvom te stvorila temelj današnjih sjajnih vina Mladina, pojašnjavaju iz proizvođača.

Vinogradi Mladine se prostiru na jedinstvenim prirodnim amfiteatrima južnih i jugozapadnih ekspozicija na 200-400 metara nadmorske visine. Područje jugoistočnih obronaka Žumberačkog gorja i parcele okrenute prema jugu idealne su za vinogradarstvo. Klima na ovom području je kontinentalna, ali s povoljnim izdašnim oborinama i sunčanim satima, što ju čini prikladnom za uzgajanje vinove loze.

Portugizac Podruma Mladina, osim u Zagrebu, bit će predstavljen svim ljubiteljima vina i u Varaždinu, Rijeci, Samoboru i Karlovcu, navode iz Agrokor vina.