Tijekom prvih devet mjeseci 2022. godine poslovanje kompanije u svim segmentima je uspješnije u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine.

Kraš je u 110 godina dugoj povijesti izrastao u jednu od najvećih konditorskih industrija na području jugoistočne Europe. S matičnom proizvodnjom smještenom u Zagrebu na Ravnicama, Kraš je jedna od rijetkih prehrambenih industrija koja proizvodi sve tri grupe konditorskih proizvoda i to kakao proizvode, kekse i vafle te bombonske proizvode. Pored triju tvornica u Zagrebu, sastavni dio Kraš Grupe čine i još dvije tvornice keksa i vafla – Karolina d.o.o. u Osijeku (koja je s početkom 2022. godine pripojena matičnoj kompaniji) i Mira d.o.o. Prijedor u Bosni i Hercegovini.

Kraševi brendovi ne drže samo vodeću poziciju u svojim proizvodnim kategorijama, već se nalaze i među najjačim markama u kategoriji robe široke potrošnje.

POSLOVANJE U 2021.
Iako je u njoj proslavila 110. godišnjicu postojanja kompanije, 2021. godina bit će zapamćena kao jedna od najizazovnijih godina u modernom svijetu. Utjecaj dosad neviđene pandemije i dalje je bio prisutan u svakodnevici te je bitno mijenjao dosadašnji način života, kao i mnoge već ustaljene načine poslovanja. Uz pandemiju, 2021. godinu obilježile su i posljedice razornog potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju na samom kraju 2020. godine.

Godišnja proizvodnja Grupe u 2021. godini iznosila je gotovo 37.000 tona, a glavna smjernica strateškog plana prodaje definirana je ostvarivanjem istog omjera plasmana proizvoda na domaća i strana tržišta. Tako je u 2021. godini Grupa oko 56% svoje proizvodnje plasirala na domaće tržište, a ostatak na tržišta regije i sva značajna svjetska tržišta s naglaskom na prekomorska tržišta Amerike, Australije, Kanade i Saudijske Arabije.

S ciljem jačanja prisutnosti na susjednim tržištima, sklopljena je suradnja s novim distributerom Nelt Grupom, čime je osiguran značajan rast dostupnosti asortimana na tržištima Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore te ulazak i na tržište Albanije. U listopadu te godine, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, kompanija je ponovno nastupila na Anugi, jednom od najvećih međunarodnih sajmova prehrambene industrije, s ciljem snažnijeg pozicioniranja na inozemnim tržištima te među vodećim svjetskim tvrtkama prehrambene industrije.

ULAGANJA U RAZVOJ
Investicijski ciklus započet 2019. nastavljen je kroz 2020. i 2021. godinu unatoč krizi. Tako je u travnju u osječkoj tvornici uspješno zaključena investicija u novu liniju Moto keksa, najveća u toj tvornici u posljednjih dvadesetak godina, koja se odnosi na potpuno novu i modernu liniju, transportere, automate za pakiranje i pripremu infrastrukture. U Miri Prijedor krenulo je ulaganje u nadogradnju linije za proizvodnju vafl proizvoda Frondi koja omogućava povećanje kapaciteta i automatizaciju. Uz investicije u novu liniju za oblikovanje čokolade na kojoj se proizvodi Životinjsko carstvo te nabavku pakirnice za mini čokoladice, u Zagrebu su pokrenute investicije u automatizaciju proizvodnje keksa Domaćice te automatizaciju pakiranja Napolitanki.

U 2021. godini lansirano je nekoliko novih proizvoda, među kojima se ističu PreKrašni kolačići u osam različitih okusa, linija tamnih čokolada Kraš Selection i hrskava vafl Tortica Crunchy, ali i novi okusi Domaćice te Dorina s orašastim plodovima. Sklopljena je i suradnja s poznatim domaćim brendom Mustra u okviru koje su potrošačima ponuđeni slatki paketi čokolada Dorina sa šalicama hrvatske proizvodnje, a poznata kolekcija Hrvatska baština upotpunjena je motivom Zagrebačke katedrale od bijele čokolade.

Početkom godine u Društvu je započeta i provedba projekta “Razvoj veganskih konditorskih proizvoda i unaprjeđenje tehnologije jačanjem IRI kapaciteta” sukladno Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava potpisanim s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije. U drugoj polovici godine na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića otvoren je Kraš choco&café, ekskluzivni concept store koji je tvrtki omogućio povratak u središte metropole.

MAKROEKONOMSKI POKAZATELJI
Nakon pandemijske 2020. i smanjenih gospodarskih aktivnosti uslijed ograničenja u poslovanju mnogih poslovnih subjekata, u 2021. godini ostvaren je rast gospodarstva. Po procjeni Državnog zavoda za statistiku RH, BDP u 2021. narastao je 10,4%, a po procjeni Europske komisije riječ je o drugom najvećem rastu unutar Europske unije (Republika Irska: 13,7%). Riječ je o dobrom rezultatu iako podatak govori i o velikom utjecaju pojedinih gospodarskih grana, posebice turizma na cjelokupno društvo i nefleksibilnosti i osjetljivosti hrvatskog gospodarstva. Osim turističkog sektora najveći rast ostvaruje i kategorija osobne potrošnje, dok industrijska proizvodnja bilježi manje stope rasta. Prosječna stopa inflacije u RH u 2021. godini iznosila je 2,6%.

Nadalje, tijekom 2021. proveden je redovni popis stanovništva RH po kojemu Hrvatska ima 3,89 milijuna stanovnika, što je pad od 9,25% u odnosu na stanje od prije deset godina. Najveći pad bilježi Vukovarsko-srijemska županija od čak 19,54%, dok Grad Zagreb bilježi najmanji pad, od 2,54%. Glavni uzroci smanjenja broja stanovnika su negativni prirast i migracije. Sa smanjenjem broja stanovnika pada i gospodarski potencijal hrvatskog tržišta, a raste potreba o većoj orijentaciji prema izvoznim tržištima.

JAČANJE STABILNE POZICIJE
U takvim okolnostima aktivnosti Grupe u 2021. bile su fokusirane na zadržavanje i jačanje stabilne pozicije na domaćem tržištu i na tržištima regije koja su tradicionalno važna izvozna tržišta za Kraš. Na tri lokacije Grupe ukupno su proizvedene 36.434 tone, što je za 1.463 tone, tj. 4,2% više nego u 2020. Prodano je ukupno 36.917 tona, što je u odnosu na 2020. također više i to za 1.983 tone, tj. 5,7%. Količinska prodaja na domaćem tržištu raste 3,5%, dok u izvozu raste 8,3% u odnosu na 2020.

Istovremeno, Društvo je u tri tvornice na lokaciji Zagreb proizvelo 20.459 tona, što je za 1.413 tona, tj. 7,4% više nego u 2020. Zajedno s asortimanom drugih članica Kraš grupe Društvo je prodalo ukupno 31.410 tona, što je u odnosu na 2020. također više i to za 1.534 tone, tj. 5,1%. Količinska prodaja na domaćem tržištu raste 3,5%, dok u izvozu raste 7,7% u odnosu na 2020. godinu.

Direktan izvoz ostvaren je u više od 30 zemalja svijeta. Posebno dobri rezultati i rast prodaje ostvaren je na nekim bitnim izvoznim tržištima poput Saudijske Arabije, SAD-a, Kanade, ali i na tržištu zapadne Europe, posebice Njemačkoj, Švedskoj i Nizozemskoj. Na tržištima regije nastavljeno je s procesom prelaska poslovanja preko distributera, što je donijelo dublju distribuciju, veću kvalitetu izlaganja u maloprodaji i manji rizik za Kraš. U regiji posebno dobri rezultati u 2021. ostvareni su na tržištima BiH, Srbije, Sjeverne Makedonije, Kosova i Crne Gore. Tijekom 2021. ostvarena je i prodaja na tržištima Albanije, Bugarske i Poljske na kojima u 2020. kompanija nije bila prisutna.

Najznačajniji izvozni kupac, s izuzetkom tržišta regije, kupac iz Saudijske Arabije, stabilizirao je svoju financijsku situaciju te su redovite isporuke dovele do najvećeg volumena prodaje prema tom kupcu u posljednje tri godine.

Ukupni ostvareni konsolidirani prihodi na razini Grupe u 2021. godini iznose 1.085,3 milijuna kuna i veći su od ostvarenih u 2020. za 4,1%. Prihodi od prodaje iznose 1.048,6 milijuna kuna (139,17 milijuna eura). Prihod od prodaje konditorskih proizvoda na domaćem tržištu iznosi 573,7 milijuna kuna (76,14 milijuna eura), dok na izvoznim tržištima ostvareni prihod od prodaje konditorskog asortimana iznosi 467,1 milijun kuna (61,99 milijuna eura). Ostvareni su i ostali prihodi od prodaje u iznosu od 7,8 milijuna kuna (1,03 milijuna eura).

Ukupni konsolidirani rashodi ostvareni su u iznosu od 1.046,8 milijuna kuna (138,93 milijuna eura), što je za 2,9% više nego u 2020. Na poslovanje se negativno reflektira i uvelike utječe i poskupljenje cijena nekih strateških sirovina. Najizraženije poskupljenje bilo je kod biljnih masti +27,5%, šećera +7,8%, mlijeka u prahu +7,1% te kod pšeničnih brašna +6,6%.

Ostvarena je EBITDA u iznosu 116,5 milijuna kuna (15,46 milijuna eura), dok je EBITDA marža na razini 10,8%. Nakon pokrića ukupnih rashoda poslovanja, ostvarena dobit Kraš grupe iznosi 38,4 milijuna kuna (5,09 milijuna eura), a nakon oporezivanja ostvarena je neto dobit od 30,1 milijun kuna (3,99 milijuna eura).

POSLOVANJE TIJEKOM 2022.
Tijekom prvih devet mjeseci 2022. godine poslovanje kompanije u svim segmentima je uspješnije u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine. Konsolidirani prihodi od prodaje na domaćem tržištu viši su 10,1% a na inozemnom 6,4%. Konsolidirani rashodi također su rasli i to 8,8%. Neto dobit od 36,16 milijuna kuna (4,8 milijuna eura) porasla je 6,1%. Usprkos nepovoljnim ekonomskim trendovima, rastu inflacije, smanjenoj kupovnoj moći potrošača i neizvjesnoj političkoj situaciji na istoku Europe, Kraš Grupa je ostvarila bolje prodajne rezultate i to kako u segmentu keksa i vafla, tako i kod bombonskih proizvoda. Obujam prodaje viši je za 433 tone ili 2%, na domaćem tržištu količinski rast prodaje bio je 1%, a na izvoznim tržištima 2,4%.

Tijekom 2021. godine Grupa je provela niz mjera na restrukturiranju u svrhu efikasnijeg poslovanja i veće produktivnosti pa je 30. lipnja 2021. sklopljen Ugovor o pripajanju Karoline d.o.o. matičnom društvu Kraš prehrambena industrija d.d. te je otpočeo postupak pripajanja koji je uspješno završen 1. siječnja 2022. odlukom Trgovačkog suda sukladno Zakonu o trgovačkim društvima. Odlukom Skupštine Mire a.d. Prijedor od 4. listopada 2021. godine proveden je postupak preoblikovanja dioničkog društva u društvo s ograničenom odgovornošću te je rješenjem nadležnog suda u Prijedoru od 3. studenog 2021. Mira a.d. Prijedor preoblikovana u Mira d.o.o. Prijedor. Odlukom Skupštine Kraš trgovine d.o.o. o osnivanju društva s ograničenom odgovornošću od 23. lipnja 2021. promijenjeno je sjedište društva iz Širokog Brijega u Prijedor te je dana 13. srpnja 2021. godine rješenjem nadležnog suda u Prijedoru društvo registrirano kao Kraš trgovina d.o.o., Prijedor, Ulica Kraja Aleksandra 3.

Konsolidacija je vidljiva u smanjivanju broja zaposlenika kroz godine: na kraju 2019. kompanija je brojala 2.620 zaposlenih, na kraju 2020. bilo ih je 270 manje, dok kompanija trenutno broji oko 2.280 zaposlenih.

KRETANJE CIJENE DIONICE
Tijekom 2022. godine prosječno dnevno burzovno trgovanje dionicom iznosilo je oko 56.000 kuna ili današnjih gotovo 7.500 eura. U istom razdoblju dionica je izgubila na vrijednosti 18,42%. Nakon pokušaja preuzimanja krajem 2019. godine do danas nije bilo bitnih promjena u vlasničkoj strukturi. Vodeća dva dioničara zajedno drže 87,24% temeljnog kapitala kompanije. To znači da izuzevši dva najveća dioničara svi ostali dioničari zajedno drže 12,76% kompanije odnosno oko 16 milijuna eura tržišne vrijednosti. Samo preuzimanje značajno je smanjilo ukupni broj dioničara i imalo je jak utjecaj na likvidnost trgovanja. Prosječna vrijednost dnevnog trgovanja u periodu 2020.-2022. bila je oko 15 tisuća eura, dok su tijekom siječnja 2023. dionice Kraša trgovane u samo četiri trgovinska dana s prosječnim trgovanjem od svega 2.300 eura. Dionica nije sastavnica indeksa Crobex i trenutno se trguje u režimu trgovanja manje likvidnih dionica.

NAPOMENA
Navedene informacije dane su u svrhu općeg informiranja, nisu preporuka za kupnju ili prodaju te ne mogu biti zamjena za neovisan financijski savjet niti se njihovim objavljivanjem stvara bilo kakva obveza za investicijsko društvo Credos d.o.o. Credos d.o.o. ne prihvaća odgovornost za bilo kakvu štetu nastalu uporabom informacija i cijena iz ovog materijala niti jamči za njihovu cjelovitost i točnost. Izvor informacija su javno objavljeni podaci na web stranicama Zagrebačke burze te korporativnim web stranicama promatranih kompanija.