ledo ftd 777Ledo d.d. je svakako jedno od najinteresantnijih društava na Zagrebačkoj burzi. Dobro poslovanje ove kompanije potvrđuje i cijena njene dionice na ZSE koja je s 5.000 kuna u 2012. narasla na 8.840 kuna u kolovozu 2015. godine

Ledova priča počinje 1958. godine u Zagrebačkoj mljekari proizvodnjom prvog sladoleda na štapiću “Snjeguljica”. Sljedeće godine širi se distribucija industrijskog sladoleda izvan Zagreba. Prvi sladoled u čaši proizveden je 1964. godine, a godinu kasnije započinje proizvodnja torti “Grič” i “Gradec”.

Dana 25. rujna 1965. godine puštena je u pogon nova tvornica pod imenom Ledo, a dan njezinog otvaranja i danas se slavi kao “Dan Leda”.

lead1Godine 1967. Ledo počinje opskrbljivati tržište voćem i povrćem, morskom ribom i mesom za roštilj, a 1972. kreće proizvodnja smrznutog tijesta. Godine 1992. kompanija postaje dioničko društvo te nastavlja poslovanje pod nazivom Ledo d.d., a 1994. većinski vlasnik Leda postaje Agrokor.

Podružnice u Sarajevu i Ljubljani započinju s radom 1997. godine, dok je podružnica Čitluk u BiH otvorena 2000. godine. Nakon toga, Ledo 2002. godine preuzima Daruvarsku tvornicu za preradu i promet ribe Irida. Dvije godine kasnije kupuje mađarsku tvornicu sladoleda Baldauf Kift koja danas posluje pod nazivom Ledo kft. Važno je spomenuti i 2006. godinu kada Ledo preuzima brend Sun – lidera u kategoriji sladoleda u Crnoj Gori. Iste godine proširuje se i paleta proizvoda s gotovim smrznutim jelima, dok je 2007. pokrenuta i pakirnica smrznute hrane.

RAZVIJENA DISTRIBUCIJA
S obzirom na to da je Ledo danas najveći domaći proizvođač industrijskog sladoleda te vodeći distributer smrznute hrane, ne čudi što su Ledovi proizvodi prisutni u gotovo svakom domaćinstvu. Širok asortiman Ledovih proizvoda – sladoled, smrznuto voće i povrće, smrznuta riba, tijesta, gotova jela i meso kontinuirano se nadopunjuju novim inovativnim proizvodima koji odgovaraju visokim zahtjevima Ledovih potrošača.

bilanca - rdigViše od 500 hladnjača opremljenih najsuvremenijom tehnologijom osigurava da proizvodi u najkraćem roku stignu do prodajnih mjesta. Također, više od 100.000 rashladnih uređaja na lokacijama diljem regije omogućuje da kupci u svakom trenutku mogu doći do svojih omiljenih smrznutih namirnica.

Gotovo 300 kamiona – hladnjača, opremljenih informatičkom opremom te integriranih u računalni sustav Leda, svakodnevno distribuira Ledo proizvode vlastitim prodajnim mjestima, trgovinama na malo, ugostiteljstvu i javnim ustanovama te izvoznim tržištima.

U 2006. godini Ledo je u potpunosti uveo sustav pretprodaje, uvođenjem novih mobilnih informatičkih sustava za prodajno osoblje, čime je omogućio potpuno i brzo zadovoljavanje potreba kupaca i potrošača te osigurao da kupac u svakom trenutku može doći do svojih omiljenih proizvoda. Suradnja s poslovnim partnerima velikim se dijelom odvija putem elektroničke razmjene podataka (narudžbe, računi) koja je dio šire, informatizirane B2B (Business to Business) platforme. U Hrvatskoj Ledo ima dva distributivno – logistička skladišta, Zagreb i Dugopolje, iz kojih servisira šest cross docking skladišta i 20 tisuća dostavnih mjesta (trgovine, HoReCa, vlastita prodajna mjesta). Osigurana je dostava u roku 24 sata, pri čemu je sva roba kontinuirano u “hladnom lancu”.

LEDO GRUPA
Konsolidirane izvještaje Ledo Grupe čine kompanije Ledo d.d. kao matica, te tvrtke kćeri: Frikom d.o.o. Beograd, Ledo d.o.o. Čitluk, Ledo d.o.o. Podgorica, Ledo d.o.o. Ljubljana, Frikom Beograd d.o.o.e.l. Makedonija, Ledo Kft. Budimpešta, Ledo Sh.p.k. Kosovo i Irida d.o.o. Daruvar.

dionicenovcani tijeknositelj racunaNa usporedivost konsolidiranih izvještaja s prvim polugodištem 2014. godine utjecali su prodaja društva Nova Sloga d.o.o. Trstenik te konsolidacija društva Frikom Makedonija. Prodaja društva Nova Sloga u 2014. godini potvrda su poslovne strategije Ledo Grupe odnosno povlačenje iz poslova otkupa mlijeka i fokusiranosti na proizvodnju sladoleda i smrznute hrane.

Krajem 2012. godine društvo Ledo d.d. je provelo dokapitalizaciju emisijom 93.750 novih dionica. Cijena dionice u dokapitalizaciji iznosila je 8.000,00 kuna čime je Društvo prikupilo iznos od 750 milijuna kuna svježeg kapitala. Investitori su bili domaći mirovinski fondovi a kapital je iskorišten za okrupnjivanje udjela u tvrtkama kćerima širom regije.

Početkom svibnja 2013. godine dionice Leda uvrštene su na Službeno tržište Zagrebačke burze. Cijena dionice od početka godine porasla je 8,47%, s 8.150,01 na 8.840,91 kuna (zaključna cijena trgovanja na 20. kolovoza 2015.).

USPJEŠNA 2015. GODINA
Tijekom 2014. u usporedbi s 2013., prihodi su smanjeni za 4,8% jednim dijelom uslijed izostanka prihoda Nove Sloge te zbog poplava s početka godine te kasnije nešto hladnijeg ljeta i s time smanjene prodaje sladoleda koja generira više od polovice ukupnih prihoda. Grupa u segmentu smrznute hrane tijekom 2014. bilježi porast prihoda.

lead3Rashodi su ostali na istoj razini kao prethodne godine s time da su određene uštede ostvarene kroz centralizaciju nabave na pozicijama troškova sirovina i materijala te troškova prodane robe (5,9% i 1,7%).

Izvršena su kapitalna ulaganja u novi informacijski sustav za skladišno poslovanje i razvoj odnosa s kupcima. Dobit prije poreza za 2014. godinu od 173,9 milijuna kuna viša je za 22,9% u odnosu na 2013. godinu.

pokazatelji - dividenda- likvidnostTijekom drugog tromjesečja 2015. godine Ledo Zagreb izvezao je prve pošiljke sladoleda u Ujedinjene Arapske Emirate i Sjedinjene Američke Države te na nova tržišta: Azerbajdžan, Rusija i Švicarska. Za američko tržište Ledo proizvodi premium robnu marku “Private Selection” za Kroger, drugi po veličini američki te peti svjetski trgovački lanac. Uz američko tržište, sladoledi Ledo Grupe danas se mogu naći na više od 20 tržišta diljem Europe, Azije i Afrike.

promet i kretanje cijena dioniceU segmentu Smrznute hrane uvedeni su novi proizvodi u kategoriji Riba, Meso, Tijesto i Gotova jela.

napomenaU Srbiji je otvoren novi kanal prodaje, rinfuzna prodaja smrznute hrane, a aktivnosti Frikoma, koji ove godine slavi 40 godina postojanja, bile su usmjerene na povećanje broja škrinja za sladoled.

U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, rast prihoda u prvom polugodištu 2015. od 14,8% rezultat su pojačanih marketinških i prodajnih aktivnosti, dobrog početka turističke sezone te povoljnih vremenskih prilika (toplo ljeto – najveći rast prodaje bilježi segment Sladoleda).

Poslovni rashodi tijekom prvih šest mjeseci porasli su 11,8%. Najveći udio u poslovnim rashodima čini pozicija materijalnih troškova koja je porasla 14%.

Ukupni prihodi Grupe porasli su 13%, dok su istovremeno rashodi rasli 8,7%. Sva društva unutar Ledo Grupe ostvarila su dobit tijekom prvog polugodišta.

Credos odjel analize
credos@credos.hr
credos logo