Područna menadžerica organizira i nadzire cjelokupni rad i poslovanje u prodavaonicama, uključujući i zapošljavanje novih djelatnika te uvođenje noviteta u asortiman i poslovanje filijala

Irena Šimunaci, rođena Zagrepčanka, po struci sanitarni inženjer, u dm-u je počela raditi 2005. kao dvadesetogodišnja studentica, a 2007. je zaposlena na pola radnog vremena te je postupno napredovala na poziciju područnog menadžera na kojoj se nalazi od 2012. godine. Ireni je dm prvi poslodavac, a prije toga radila je brojne studentske poslove.

LJUDI U SREDIŠTU POSLA
Kao područni menadžer zadužena je za vođenje djelatnika zaposlenih u 10 prodavaonica, što uključuje ne samo pružanje podrške u obavljanju njihovih svakodnevnih zadataka, nego i poticaj na njihovo kontinuirano usavršavanje u sklopu različitih seminara i edukacija te osobni napredak kroz rad.

“Najvažniji dio filozofije dm-a je odnos prema čovjeku, bez obzira na to radi li se o kupcu, partneru ili djelatniku. Stoga je upravo rad s ljudima izrazito važan dio posla područnog menadžera u dm-u. Osluškivanje potreba kolega i uvažavanje primjedbi i prijedloga za poboljšanje, kao i rad na njihovom profesionalnom usavršavanju i poticaj u napredovanju velika su odgovornost, ali i zadovoljstvo jer na taj način izravno sudjelujem u brizi o tome da kolege budu zadovoljni i motivirani”, uvodno nam govori Irena.

U okviru njene odgovornosti su i obilasci prodavaonica te osiguravanje poštivanja standarda kvalitete i dm-ovih načela, kako s ekonomskog, tako i sa socijalnog te kulturnog aspekta.

Ona organizira i nadzire cjelokupni rad i poslovanje u prodavaonicama, uključujući i zapošljavanje novih djelatnika te uvođenje noviteta u asortiman i poslovanje filijala.

Uz to, zadužena je za organizaciju i planiranje unutar prodavaonica te kontrolu poslovanja, osiguranje provedbe aktivnosti vezanih uz marketing i nabavu kao i osiguravanje provedbe redovitog tijeka robe i robnog poslovanja.

SVAKI DAN NOVI IZAZOV
Za posao područnog menadžera kaže da je iznimno dinamičan: “Niti jedan dan nije isti. Moj radni dan započinje oko 8 sati ujutro kada svoju djevojčicu ostavim u vrtiću i to je više-manje jedina konstanta. Kako sam zadužena za vođenje i kontrolu poslovanja u prodavaonicama u mom području, svaki dan sam u drugoj prodavaonici, gdje obavljam razne zadatke i surađujem s drugim kolegicama i kolegama te odjelima. Katkad provedem cijeli radni dan u centrali dm-a jer imam obaveze poput sastanaka vezanih uz neki projekt ili pak sudjelujem u nekoj od brojnih radionica i seminara koje dm organizira u sklopu programa profesionalnog razvoja ili usavršavanja”, pojašnjava Irena te dodaje kako je komunikacija unutar tvrtke izrazito bitna za uspješno poslovanje i obavljanje svih radnih zadataka te za poznavanje djelatnika kojima se uvijek pristupa individualno.

Zadovoljstvo kupca u svim aspektima odnosa koje ima s dm-om nalazi se u središtu poslovne filozofije koju provodi svaki djelatnik ove tvrtke, a Irena ističe kako je jedini način na koji se može osigurati zadovoljstvo kupca upravo to da kolege iz svih odjela, koje imaju različite uvide u potrebe kupaca, redovito komuniciraju.

“Svaka osoba ima poseban set vještina i znanja koje u dm-u redovito izmjenjujemo kako bismo zadržali kontinuitet prilagodbe poslovanja navikama i željama naših kupaca. U skladu s tim, svakom kupcu želimo se posvetiti individualno. Bez pomnog osluškivanja povratnih informacija kupaca, njihovih pohvala i kritika, to ne bi bilo moguće. Tu opet iznimnu važnost igra interna komunikacija jer nastojimo da svaka sugestija ili primjedba kupca u prodavaonici dođe do partnera ili kolega iz odjela koji su zaduženi za određeno područje. Potom zajedno radimo na tome da istražimo kako implementirati sugestiju odnosno riješiti primjedbu na zadovoljstvo kupca, koje je u pravilu naše profesionalno zadovoljstvo i cilj”, navodi Irena.

Upitali smo je i koje su menadžerske kvalitete posebno važne kako bi se uspješno obavljao tako odgovoran posao.

“Područni menadžer se svakodnevno nalazi u ulozi koja zahtijeva prilagodbu trenutnoj situaciji koja se jako brzo mijenja. On zastupa dm u odnosu na internu i eksternu javnost i kako bi se u svim tim ulogama uspješno snalazio, potrebne su mu ponajviše odlučnost, samostalnost, komunikativnost, analitičnost, sposobnost motivacije djelatnika i prenošenja znanja kao i organizacijske sposobnosti te visok stupanj koncentracije i izdržljivosti pod pritiskom”, naglašava Irena.

Dodaje pritom kako je vrlo važno u svakom trenutku moći sagledati širu sliku, a kao i u svakom poslu, ključ su dosljednost te želja za stalnim radom na sebi, učenjem i napretkom.

“Moj osobni moto je da sve što možeš napraviti danas ne ostavljaš za sutra jer nikad ne znaš što ti sutrašnji dan donosi”, kaže za kraj ova dm-ova menadžerica.