Ukupno 72% velikih korisnika proizvoda za njegu tijela, tj. onih koji ih koriste barem jednom dnevno i češće iznad prosjeka populacije Hrvatske, su žene. Kada pričamo o životnim stilovima ovdje se posebno ističu osviješteni individualci – osobe koje žive urbanim stilom života, koje vole kulturna događanja i druženja s prijateljima

Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u prvoj polovici 2017. godine na području Hrvatske. U hrvatskoj populaciji od 15 do 64 godine imamo 67% (1.922.995) ljudi koji barem ponekad koriste proizvode za njegu tijela, dok ih 33% navodi da ih nikada ne koristi.

Među našim korisnicima kategorije imamo 26% velikih korisnika proizvoda za njegu tijela, koji ih koriste barem jednom na dan.

Nadalje, 28% je umjerenih korisnika koji proizvode za njegu tijela koriste barem 2-3 puta tjedno, dok malih korisnika koji ih koriste barem jednom mjesečno ili rjeđe ima 13%. Za čak 54% korisnika kategorije jako je bitno koju marku proizvoda za njegu tijela kupuju.

MODERNI STIL ŽIVOTA
Ukupno 72% velikih korisnika proizvoda za njegu tijela, tj. onih koji ih koriste barem jednom dnevno i češće iznad prosjeka populacije Hrvatske, su žene. Najviše i iznad prosjeka ove korisnike nalazimo u dobi od 30 do 39 godina. Najviše ih je sa završenim srednjoškolskim obrazovanjem te ih je većina zaposlena, dok najveći broj njih živi u gradu i to češće iznad prosjeka u Zagrebu i okolici.

Prilikom kupovine proizvode biraju prvenstveno prema njihovim osobinama, na primjer na temelju kvalitete i pouzdanosti ili na temelju stečenog povjerenja u marku i zemlju porijekla. Važno je da kupljeni proizvod služi svojoj svrsi, izbjegava se davati novac za proizvode koji ničemu ne služe. Od medijskih sklonosti najviše se ističe afinitet prema časopisima. Reklame najčešće primijete na televiziji, no u potrazi za informacijom posežu za internetom.

Od interesa posebno se ističu zdrav život i uređenje vlastitog stambenog prostora, dok za politiku i sport ne postoji pretjerani interes. Kada pričamo o životnim stilovima ovdje se posebno ističu osviješteni individualci – osobe koje žive urbanim stilom života, koje vole kulturna događanja i druženja s prijateljima. Ne prihvaćaju materijalistički nazor ni oportunizam kao ni tradicionalne poglede.

STAVOVI, KORIŠTENJE, LOJALNOST
Najviše velikih korisnika smatra da proizvodi za njegu tijela mogu poboljšati ljepotu žene te da ne koristi proizvode za njegu tijela onoliko često koliko bi to htio/la radi nedostatka vremena. Njih 39,1% preferira mlijeko, dok ih 30,3% više voli losione radi boljeg upijanja. Veliki postotak se ne slaže s tvrdnjom da su proizvodi za njegu tijela namijenjeni samo ženama.

Osim općenitog praćenja kategorije proizvoda za njegu tijela, unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi, tj. odnos potrošača prema brendu. Najvažniji indikator koji pratimo svakako je razina korištenja (“usage”), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda.

Praćenje korištenja važno je za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Korisnici brenda su isti koristili u posljednjih šest mjeseci. Među velikim korisnicima kategorije proizvoda za njegu tijela od 15 do 64 godine u Hrvatskoj vodeći je brend Nivea koji je u zadnjih šest mjeseci koristilo 65% korisnika. Na drugom mjestu se nalazi Dove s 55% korisnika, a na trećem, s 42% korisnika, je Balea.

Pored korištenja svakog brenda pratimo i lojalnost brendovima. Model dijeli tržište brenda na četiri segmenta. Mjeri lojalnost našeg i dostupnost konkurentskog potrošača. Koncipira se na korištenosti brenda, važnosti brenda pri kupovini, ocjeni imidža i odnosu prema konkurentskim brendovima. Vodeći brend Nivea ima najviše lojalnih potrošača (22%) unutar velikih korisnika kategorije.

Lojalni su potrošači najveća vrijednost brenda. Spremni su platiti veću cijenu, otporniji su na marketinške aktivnosti konkurencije i lakše je poticati ponovnu kupnju. Lojalnost je osim tržišnog ponašanja i rezultat emotivnog odnosa s brendom tako da je za jačanje tog indikatora potreban rad na imidžu i konzistentno uvjeravanje potrošača u vrijednosti brenda kroz duži period.