sredstva-za-ciscenje-kucanstva-vizual-midiZnačajan pad kupnje proizvoda u segmentu sredstava za čišćenje namještaja i parketa te rast trgovačkih marki glavna su obilježja kategorije sredstava za čišćenje kućanstva u prošloj godini

Hrvatska kućanstva u 2011. su kupovala manje sredstava za čišćenje u odnosu na godinu prije. Količinski je riječ o 3%-tnom smanjenju, što je u prvom redu posljedica izraženog pada kupnje proizvoda u segmentu sredstava za čišćenje namještaja i parketa. Ovaj segment pretrpio je količinski pad od čak 20%.

BORBA ZA BRONCU
Iako je kategorija sredstava za čišćenje u 2011. zabilježila pad (4% pad vrijednosnog udjela) u odnosu na prethodnu godinu, odnosi krovnih brendova nisu se značajno promijenili u prošloj godini.

Listu vodećih predvode dvije jake robne marke: Saponijin Arf i Unileverov Domestos, sa 17% odnosno 15% tržišnog udjela. Za treće mjesto vodi se ‘mrtva’ utrka između Ajaxa (Colgate Palmolive), Sanitara (Labud) i Cillit Banga (Reckitt Benckiser) od kojih svakih drži oko 9% udjela na tržištu.

Zanimljiv je slučaj Super JON-a koji je u prvoj godini lansiranja uzeo nešto više od 3% udjela. Najveći dobitnik u prošloj godini, uz spomenuti Super JON koji tek treba potvrditi status zvijezde u usponu, je Sanitar koji je povećao svoj udio za nemalih 13%.

RAST TRGOVAČKIH MARKI
sredstva-za-ciscenje-brendovi-tablicaU segmentu univerzalnih sredstava za čišćenje pad je jednak ukupnom padu kategorije (4%), a najviše štete bilježe Denk Mit, Cillit Bang i Vim čiji je lanjski rezultat za desetak posto slabiji u odnosu na 2010. godinu.

Kao što je ranije spomenuto, sredstva za čišćenje namještaja, parketa i ostalih drvenih površina glavni su generator pada cijele kategorije u prošloj godini. Najveći gubitak osjetili su Flux i Emsal, te Pronto koji je u 2010. držao četvrtinu, a u 2011. petinu udjela u segmentu.

Udio trgovačkih marki u Hrvatskoj kontinuirano raste linearnom progresijom i trenutno na FMCG razini iznosi 18%.

U kategoriji sredstava za čišćenje također je primjetan trend rasta privatnih marki trgovaca, s tim da su nositelji rasta dm-ova, Lidlova, Konzumova i Kauflandova trgovačka marka.

U 2011. godini trgovačke su marke uzele osminu ukupne vrijednosti koju su kućanstva utrošila na sredstva za čišćenje. Iako mnogi trend rasta trgovačkih marki pripisuju recesijskom ponašanju, istraživanja GfK ukazuju ne samo na promjenu potrošačkih navika, već i na sve pozitivniji stav prema trgovačkim markama.

Mladen Kožić
gfk-croatia-potpis