Rast prometa u američkoj maloprodaji

Promet u američkoj maloprodaji u kolovozu je porastao sezonski prilagođenih 2,7 posto

Promet u maloprodaji u SAD-u u kolovozu je poskočio, potaknut većim od očekivanog rastom prodaje automobila zahvaljujući vladinom popularnom programu “gotovina za krntije”.

Američko ministarstvo trgovine u utorak je priopćilo da je promet u maloprodaji u kolovozu porastao sezonski prilagođenih 2,7 posto, nakon pada za 0,2 posto u srpnju. To je bolje od očekivanja analitičara, koji su prognozirali 2-postotni rast.

Najnovije izvješće o prometu u maloprodaji moglo bi biti znak da potrošači s prvim znacima gospodarskog oporavka postaju sve manje oprezni glede potrošnje. Njihova potrošnja pažljivo je praćen gospodarski pokazatelj jer predstavlja oko 70 posto američkih gospodarskih aktivnosti.

Isključivši sektor automobila, promet u maloprodaji u kolovozu je porastao 1,1 posto, bolje od očekivanog 0,4-postotnog rasta. Isključivši sektor automobila i goriva, taj je rast iznosio 0,6 posto.

Izvješće ministarstva trgovine također je pokazalo da je prodaja automobila u kolovozu skočila rekordnih 10,6 posto, najviše u gotovo osam godina većim dijelom zahvaljujući vladinom programu poticaja.

Program “gotovina za krntiju”, koji je završio prošli mjesec, nudio je do 4.500 dolara poticaja za zamjenu starih automobila novim energetski učinkovitijim modelima. Ti su poticaji rezultirali 30-postotnim rastom prodaje u kolovozu, nakon rasta za 2,4 posto u srpnju. (H)