Promet u europskoj maloprodaji blago pao u srpnju

Sezonski prilagođen promet u maloprodaji eurozone i EU-a pao je u srpnju za 0,2 odnosno za 0,3 posto, u odnosu na lipanj kada je na oba područja uvećan za 0,2 posto, izračunao je Eurostat

Promet u maloprodaji eurozone i EU-a blago je pao u srpnju, odražavajući smanjenu prodaju goriva, dok je u Hrvatskoj stagnirao, pokazalo je u srijedu objavljeno izvješće europskog statističkog ureda.

Sezonski prilagođen promet u maloprodaji eurozone i EU-a pao je u srpnju za 0,2 odnosno za 0,3 posto, u odnosu na lipanj kada je na oba područja uvećan za 0,2 posto, izračunao je Eurostat.

Pad odražava oštar pad prometa na benzinskim postajama, za 1,2 posto u eurozoni i za 1,1 posto u EU. Blago je pak u eurozoni pojačana prodaja hrane, pića i duhanskih proizvoda, za 0,4 posto, dok je u EU uvećana za 0,2 posto, kao i u lipnju.

Oporavila se i prodaja široke kategorije neprehrambenih proizvoda, uz stopu rasta od oko 0,5 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Oštar pad u Danskoj i Irskoj
Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je na mjesečnoj razini pao promet u Danskoj i Irskoj, za 2,3 posto. Slijede Nizozemska i Luksemburg gdje se smanjio za 1,4 odnosno 1,3 posto.

U Hrvatskoj se sezonski prilagođen promet u maloprodaji u srpnju zadržao na razini iz prethodnog mjeseca kada se smanjio za 1,2 posto.

U skupini su i Poljska i Finska gdje je promet porastao za 0,1 posto i Bugarska gdje je bilježio isti postotni pad.

Najveći rast prometa bilježio je Portugal, za 1,1 posto. Slijede Švedska i Cipar gdje je porastao za jedan odnosno 0,8 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Češku, Grčku i Italiju.

Manje se kupuje gorivo
Na godišnjoj razini kalendarski prilagođeni promet u maloprodaji eurozone pao je u srpnju za jedan posto, nakon istog pada u prethodnom mjesecu.

U EU smanjio se za 1,2 posto, nakon 1,1-postotnog pada u lipnju.

Najviše je na oba područja u srpnju na godišnjoj razini pao promet na benzinskim postajama, za 3,4 posto u eurozoni te za 3,9 posto u EU.

Izrazitije se smanjila i prodaja prehrambenih proizvoda, pića i duhana, za 2,2 posto u eurozoni i za 2,4 posto u EU.

Hrvatska uz Francusku
Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je u srpnju na godišnjoj razini ponovno pao promet u Sloveniji, za 16,3 posto.

Slijede Estonija i Mađarska s padom prometa od 8,6 odnosno 7,6 posto.

U Hrvatskoj je u srpnju promet u maloprodaji prema kalendarski prilagođenim podacima smanjen za 0,9 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U lipnju pao je za dva posto.

Isti postotni pad prometa bilježila je u srpnju Francuska.

Najviše je pak porasla prodaja u Španjolskoj, za 8,6 posto u odnosu na prošlogodišnji srpanj. Slijede Cipar i Luksemburg gdje je uvećana za osam odnosno 6,9 posto, navodi Eurostat. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakSedmu godinu zaredom Kaufland školama daruje voće i povrće
Sljedeći članakTalijanska vlada sastaje se s trgovcima, traži rješenje za cijene