Promet u trgovini na malo u Hrvatskoj je u siječnju realno porastao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, na mjesečnoj za jedan posto, a na godišnjoj razini za 4,3 posto, objavio je u srijedu Državni zavod za statistiku (DZS).

Prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u siječnju na godišnjoj razini realno porasla za 4,3 posto, što je nešto veći rast nego u prosincu, kada je rasla po stopi od 4 posto.

Ujedno, nastavljen je i rekordni pozitivni trend rasta maloprodaje s obzirom da je pad potrošnje na godišnjoj razini zadnji put zabilježen u kolovozu 2014. godine. Statistika pokazuje da je u siječnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 4,7 posto, a maloprodaja neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 4,4 posto.

Prema izvornim neprilagođenim indeksima realni rast maloprodaje na godišnjoj je razini bio 4,4 posto, dok je nominalni rast bio nešto niži, 4,1 posto.

Nominalni rast maloprodaje pritom je zabilježen u sedam trgovačkih struka, na koje se odnosi 87 posto prometa. Najveći utjecaj na porast nominalnog prometa u siječnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine imali su rast trgovine na malo u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama, koje u strukturi maloprodaje imaju udio od 36,1 posto, te rast maloprodaje u ljekarnama, čiji je udio u ukupnoj maloprodaji 9,3 posto.

Naime, maloprodaja u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama u siječnju je na godišnjoj razini, prema izvornim indeksima, nominalno porasla za 4,7 posto, čime je na ukupni indeks utjecala s 1,7 posto, dok je promet ljekarni, medicinskih i ortopedskih proizvoda, kozmetičkih i toaletnih proizvoda porastao za 8,8 posto i tako na ukupni indeks prometa utjecao s 0,8 posto, napominju statističari.

Analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) ističu da rastući optimizam, pouzdanje i povjerenje potrošača ukazuju na nastavak povoljnih kretanja u maloprodaji. S obzirom na očekivani nastavak povoljnih gospodarskih kretanja, podržanih ponajprije osobnom potrošnjom, kretanje u trgovini na malo trebalo bi se nastaviti uz pozitivne stope rasta, navode analitičari RBA u osvrtu na izvješće DZS-a. (Hina)