U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije prošli tjedan broj računa smanjen je za 20 posto na godišnjoj razini, a njihov iznos za šest posto, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Porezne uprave.

U razdoblju od 18. do 24. siječnja 2021. u svim djelatnostima izdano je 31,2 milijuna računa, što je za 20 posto manje nego u usporedivom tjednu prije godinu dana. Ukupna vrijednost tih fiskaliziranih računa dosegnula je 2,8 milijardi kuna, što je 167,3 milijuna kuna ili 6 posto manje na godišnjoj razini.

U trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala broj računa pao je za pet posto, na 22 milijuna, dok je iznos računa porastao za 2,2 posto, na 2,14 milijarde kuna.

U djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane u proteklom je tjednu na godišnjoj razini izdano 82 posto manje računa, a njihov iznos je smanjen za 72 posto. U razdoblju od 18. do 24. siječnja 2021. tako je izdan 1,1 milijun računa, dok je vrijednost računa u ugostiteljstvu i turizmu iznosila 66,9 milijuna kuna.

Naime, zbog nepovoljne epidemiološke situacije uzrokovane koronavirusom, na snazi su mjere kojima je u potpunosti obustavljen rad kafića, dok restorani mogu jedino pripremati hranu za dostavu. Trgovinama i trgovačkim centrima su pak uvedena ograničenja prema kojima za svoje kupce moraju osigurati od 10 do 20 četvornih metara prostora, ovisno o veličini neto prodajne površine.

Na tjednoj razini vrijednost računa 4 posto manja
Prošlog je tjedna, u odnosu na tjedan ranije, to jest razdoblje od 11. do 17. siječnja 2021. godine, broj fiskaliziranih računa povećan za dva posto, uz istodobni pad njihove vrijednosti za četiri posto.

Pritom je u djelatnosti trgovine broj računa povećan za dva posto, dok je njihov iznos smanjen za četiri posto. U ugostiteljstvu i turizmu broj računa je porastao također dva posto, a njihova je vrijednost smanjena za 6,5 posto.

Od početka koronakrize vrijednost računa 16 posto manja
Od početka koronakrize u Hrvatskoj, u razdoblju od 24. veljače 2020. do 24. siječnja 2021. u odnosu na usporedivo razdoblje prije godinu dana, broj fiskaliziranih računa smanjen je za 25 posto, a njihov iznos za 16 posto.

U razdoblju od 24. veljače prošle do 24. siječnja ove godine tako je izdano 1,67 milijardi računa, čija vrijednost doseže 155,2 milijarde kuna, dok je u usporedivom razdoblju prije godinu dana bilo izdano 2,2 milijarde računa, ukupne vrijednosti 184,7 milijardi kuna.

Sukladno tim podacima, vrijednost fiskaliziranih računa u razdoblju od početka koronakrize do jučer u odnosu na isto razdoblje prije godinu dana je manja za 29,5 milijardi kuna.

U trgovini je na godišnjoj razini broj računa smanjen za 18 posto, na 1,05 milijardi, dok je njihova vrijednost pala osam posto, na 111,8 milijardi kuna.

U ugostiteljstvu i turizmu broj fiskaliziranih računa pao je 44 posto, na 219 milijuna kuna, dok je vrijednost računa manja za 48 posto i iznosi 13,79 milijardi kuna. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!