Tim koji je razvio Barts - s lijeva na desno stoje: Marijan Sudić, Sandy Lovković, Kristina Jurkić, Darko Cesarec, sjede: Sanja Kurtek Pisanski, Mislav Pavić, Dunja Pašalić, Jerko Matulović

Barts je prvi hard seltzer u potpunosti razvijen u Hrvatskoj. Što točno podrazumijeva kategorija pića hard seltzer?
Hard seltzer ili alcoholic sparkling water vrsta je pića razvijena na bazi gazirane vode uz dodatak prirodnih aroma, s niskim udjelom alkohola dobivenog iz šećerne trske. Najveću popularnost seltzeri su stekli u SAD-u tijekom posljednje dvije godine i svi veći proizvođači pića u svom portfelju imaju bar jedan brend u toj potpuno novoj kategoriji. Receptura za Barts, naš hard seltzer, razvijena je u našem modernom razvojno-istraživačkom laboratoriju.

Sandy Lovković, direktorica razvoja i istraživanja Grupe pića unutar Fortenova grupe

Od čega je Barts proizveden, postoji li neka tajna receptura?
U razvoj svake recepture, pa tako i ove za Barts, ulažemo svoje znanje, iskustvo, ali i određenu dozu kreativnosti. Receptura je naša pamet, da se tako izrazim, i na to smo jako ponosni. Receptura je tajna i ne možemo ju otkriti. Razvoj novog proizvoda kompleksan je proces koji traje najmanje godinu i pol dana od ideje do trenutka kada je proizvod spreman za proizvodnju i na put do potrošača.

Koliko je izazovno bilo razviti ovo piće?
Rad na našem hard seltzeru bio je poseban izazov jer smo željeli napraviti niskoenergetski proizvod koji sadrži isključivo prirodne sastojke. Osim toga, razvojni proces bio je potpuno drugačiji od svih dosadašnjih jer se radi o proizvodu koji se zasniva na gaziranoj vodi s vrlo niskim udjelom alkohola i prirodnim aromama – proizvodu kakav dosad nismo razvijali. Kombinirali smo arome, baze, udjele alkohola i vodu dok nismo došli do savršenog okusa te stabilnog i kvalitetnog proizvoda spremnog za tržište. Sama voda, njezina kvaliteta i sastav izuzetno su bitan element koji čini razliku. Stabilnost proizvoda i kvaliteta za nas su imperativ, ali to je jednako važno i potrošačima koji žele znati što se nalazi u proizvodu koji konzumiraju.

Barts je napravljen od prirodnih sastojaka i sadrži malo kalorija. Koliko se on razlikuje od ostalih hard seltzera?
Stalno pratimo svjetske trendove, informiramo se o tome što se događa u industriji pića te razmišljamo na koji način možemo pružiti nešto novo potrošačima i tako pokazati svoju inovativnost i kreativnost. Naš hard seltzer napravljen je od isključivo prirodnih sastojaka, sadrži 4% udjela alkohola iz fermentirane šećerne trske, niskoenergetsko je piće i sadrži svega 29 kcal na 100 ml, a okus mu je blag i osvježavajući. Takve karakteristike ima i većina najpopularnijih hard seltzera u SAD-u koji su nam bili inspiracija za kreiranje vlastitog proizvoda. Zbog svega toga uvjereni smo da naš proizvod, koji će biti dostupan u dva okusa, limeta-limun-đumbir te brusnica, može stati rame uz rame ostalim kvalitetnim hard seltzerima sa svjetskih tržišta.

Darko Cesarec, izvršni direktor marketinga Grupe pića unutar Fortenova grupe

Zašto ste se odlučili za ovakav poslovni pothvat i to još u vremenima opterećenima globalnom pandemijom koronavirusa?
Istina je da su vremena u kojima živimo i poslujemo vrlo turbulentna i izazovna, ali moramo razmišljati kako ići naprijed. Već smo i u prošloj godini, unatoč svemu s čim smo se suočavali, tržištu ponudili inovacije čiji nam rezultati daju poticaj da nastavimo istim smjerom. Želimo i dalje biti najbolji u onome što radimo. Želimo našim potrošačima ponuditi vrhunske proizvode, ponovno ih iznenaditi i pružiti im nešto novo i inovativno. Uvođenjem hard seltzera na domaće tržište, Jamnica, kao vodeći proizvođač mineralne vode, širi svoj portfelj i poslovanje na potpuno novu kategoriju pića. Smatram da je potencijal velik jer ova kategorija do sada nije postojala kod nas. Naši potrošači vole novitete, a ovom kategorijom pokazujemo da smo spremni napraviti nešto drugačije, nešto van rutine i očekivanog.

Osim što Barts predstavlja novi proizvod, njegovo lansiranje otvorilo je potpuno novu kategoriju pića. Što to znači za Jamnicu?
Plasiranjem hard seltzera na tržište izlazimo iz svojih okvira, radimo nešto neočekivano i ulazimo u segment u kojem dosad nismo bili. Upravo je takav i naš brend seltzera Barts – odvažan, intrigantan, ekstrovertiran i željan avanture. Time pokazujemo svoju inovativnost i odvažnost otvoriti nešto novo i nama do sada nepoznato. Sve velike kompanije rade iskorak u nove, non-core segmente poslovanja, prate potrebe i ponašanje potrošača i prilagođavaju se. Jamnica se prilagođava novim zahtjevima tržišta i preferencijama potrošača više od 190 godina. Stoga u ovoj kategoriji, koja je za nas potpuno novo iskustvo na više razina – u smislu novih potrošača, prigoda za konzumaciju, kao i nove konkurencije na tržištu, vidimo velik potencijal. Osim na tržištu Hrvatske, otvara nam se prilika da s brendom Barts budemo prvi u regiji pa potencijal vidimo i na izvoznim tržištima.

Mislite li da će domaći potrošači dobro prihvatiti hard seltzer?
Redovno na tržište plasiramo inovacije bilo da je riječ o proizvodima, okusima ili pakiranjima. Iako je tržište pića u Hrvatskoj dosta dinamično, velike inovacije koje ga mogu uzdrmati i promijeniti, poput pojave radlera prije desetak godina, relativno su rijetke. S druge strane, potrošači su dio velike globalne obitelji, vole isprobavati nove stvari, informiraniji su, prate trendove i mislim da su spremni za veće stvari nego što im se nudi na tržištu. Koncept seltzera je ponuditi potrošačima gazirano osvježavajuće piće s vrlo niskim udjelom kalorija, što ga čini značajno različitim od ostalih napitaka koje sadrže alkohol.

Jamnica u potpunosti stoji iza razvoja pića Barts – od recepture, ambalaže do identiteta brenda.
Razvoj proizvoda, pogotovo kada ga radite od nule, pravi je multidisciplinarni projekt. Sam koncept proizvoda dogovoren je u suradnji marketinškog tima i tima za razvoj i istraživanje. Konceptu je prethodio istraživački dio oko navika potrošača te praćenje svjetskih trendova da bi se nastavilo s istraživanjem lokalne legislative i izrade potrebnih financijskih i poslovnih analiza. Naši su razvojni tehnolozi i stručnjaci za ambalažu proteklih godinu i pol dana intenzivno radili na razvoju recepture i pronalaženju najboljeg pakiranja za proizvod, dok je naš marketinški tim intenzivno radio na razvoju brenda, njegovog imena, vizualnog identiteta, komunikacije, brend strategije i plana pozicioniranja na tržištu. Tim logistike, nabave i financija također je imao izuzetno važnu ulogu u definiranju poslovne strategije brenda, a u suradnji s ekipom iz prodaje napravljena je strategija plasiranja na tržište. U drugoj polovici ožujka slijedi nam izuzetno važan i zahtjevan dio izlaska proizvoda na tržište, pri čemu će kolege iz prodaje uložiti svoje znanje i iskustvo kako bi potrošači mogli probati i nesmetano uživati u Bartsu. Jedna od naših kompanijskih vrijednosti je zajedništvo, a ovaj projekt jedan je od najboljih primjera da tu vrijednost doista i živimo.

S obzirom na to da je Barts nova kategorija pića na hrvatskom tržištu, za koju društvenu prigodu biste ga preporučili javnosti?
Barts je odlično piće za trenutke opuštanja i druženja, a namijenjen je isključivo odraslima. Okus mu je osvježavajući, lagan i, usudim se reći, uzbudljiv. Zbog toga je njegov slogan Life less usual čime želimo poručiti da je namijenjen onima koji žele izaći iz svoje komforne zone i začiniti si svakodnevicu. No, svakako skrećemo pozornost da pri tome u Bartsu uživaju odgovorno. I za kraj bih samo rekao, živite “less usual”.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!