Ptičja gripa i rat u Ukrajini ugrozili opskrbu jajima

Ptičja gripa uništila je ove godine više od 19 milijuna nesilica na peradarskim farmama u SAD-u i eliminirala oko šest posto uzgoja u najtežem slučaju zaraze od 2015.

Širenje ptičje gripe u SAD-u i Francuskoj znatno je smanjilo svjetsku opskrbu jajima, što pred Uskrs najavljuje probleme i u mlinarskoj i prehrambenoj industriji, nadovezujući se na skuplju energiju i nestašicu radne snage.

Više cijene jaja posebno su bolne za potrošače koji u njima vide jeftini izvor proteina i zamjenu za skupo meso. Potražnja tradicionalno naglo raste oko Uskrsa i Pashe u SAD-u i Europi, kada obitelji pripremaju kolače i bojaju jaja u tradicionalnim uskršnjim običajima.

Ptičja gripa uništila je ove godine više od 19 milijuna nesilica na peradarskim farmama u SAD-u i eliminirala oko šest posto uzgoja u najtežem slučaju zaraze od 2015., prema Reutersovim izračunima iz podataka savezne i državne vlade.

SAD je povećao uvoz jaja iz nekoliko zemalja uključujući Francusku, Italiju i Španjolsku, kako bi poboljšao opskrbu, iako je uvoz sada manje isplativa opcija zbog epidemije u Europi, rekli su analitičari.

Francuska pak bilježi najtežu pojavu ptičje gripe u povijest, s usmrćenih oko osam posto kokoši nesilica.

U Francuskoj veleprodajne cijene jaja u ljusci porasle su 69 posto u odnosu na prošlu godinu, objavio je ured za farme FranceAgriMer. To će za potrošače značiti više cijene prehrambenih proizvoda koji u svom sastavu imaju jaja.

Dugotrajni oporavak
Smrtonosni virus i rat najnoviji su izazovi za dobavljače jaja koji su do sada muku mučili s nestašicom radne snage i visokim troškovima energije i žitarica.

Više cijene jaja smanjuju zaradu mlinarskoj i prehrambenoj industriji, nadovezavši se na više troškove brašna i drugih sirovina.

Očekuje se da će cijene jaja ostati povišene, rekli su proizvođači, budući da će biti potrebni mjeseci da se proizvodnja na zaraženim farmama obnovi.

Zaraza otežava rad u pogonima gdje se jaja u ljusci prerađuju u proizvode poput sušenih i tekućih jaja i dalje koriste u prehrambenim proizvodima poput mješavina za kolače i palačinke, te u sendvičima s jajima.

Čekanje pošiljki iz Ukrajine
Opskrbu Bliskog istoka teško pogađaja i rat u Ukrajini.

Santosh Kumar, koji jaja uvozi za Farzana Trading u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kaže da pošiljke iz Ukrajine u prošla dva tjedna, koliko je njemu poznato, nisu stizale. Farzana sada umjesto toga uvozi jaja iz Turske, dodaje Kumar.

Ukrajina je 2021. proizvela 14,1 milijardu jaja, pokazuju podaci ukrajinske državne službe za statistiku. U 2020. proizveli su ih 16,2 milijarde, više nego Francuska, najveći proizvođač jaja u EU, koja ih je proizvela 15,7 milijardi, prema francuskoj udruzi proizovđača jaja CNPO.

Ukrajina je posljednjih godina bila glavni dobavljač jaja EU-a, ispred SAD-a, i polovinom udjela u ukupnom europskom uvozu. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakPan-pek Pure – novi kruh i peciva bez aditiva
Sljedeći članakPepco otvorio 100. trgovinu u Hrvatskoj