rast-strelica-vizual-midiNielsenov Growth Reporter, istraživanje koje objedinjuje podatke o prodaji svih kategorija koje se prate putem panela trgovine, pokazuje prvi rast potrošnje u Hrvatskoj nakon pune dvije godine

Prema analizi agencije Nielsen, u zadnjem mjerenom razdoblju (travanj – kolovoz 2011.) u Hrvatskoj je zabilježen nominalni rast prodaje FMCG proizvoda od 1,8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Rast je generiran količinskom prodajom (+2,1%), no još uvijek je prisutno smanjenje vrijednosne prodaje (-0,3%), uglavnom zbog promo-pakiranja i sniženja ili stagnacije cijena.

BLAGI RAST
U isto vrijeme, europski FMCG sektor u plusu je za 4,5% koji najvećim dijelom dolazi od promjene cijena, dok je količinski rast daleko manji. Generatori rasta velika su tržišta, poput Turske, ali i Velike Britanije, Njemačke te Francuske.

Oporavak bilježe i baltičke te srednjoeuropske zemlje, stagniraju skandinavske, a Švicarska je u minusu. Naši susjedi Slovenci su nakon razdoblja vrlo blagog rasta opet potonuli (-1,2%), u Srbiji je rast prisutan zbog inflacije (+4,2% nominalno, ali -7% količinski), dok je BiH u padu od 3,1%.

Analiza po sektorima, koja ne uključuje Cash&Carry i diskontne formate, pokazuje kako je prehrana u Hrvatskoj tijekom 2011. godine (prosinac 2010. – rujan 2011. u odnosu na istih 10 mjeseci godinu prije), ostvarila blagi vrijednosni rast od 1,1%.

Tome pridonose slane grickalice (+5,7%), mesne prerađevine (+3,1%), pivo (+2,4%), dok su u padu topli napitci (-1,5%) te hrana za bebe i djecu (-4,9%). Zanimljivo, količinski pad toplih napitaka daleko je veći (-8%) od vrijednosnog, što jasno ukazuje na trend povećavanja cijena.

S druge strane, neprehrambene su kategorije u lošijoj situaciji. Na razini sektora zabilježeno je smanjenje prodaje od 1%, a čemu su najviše pridonijela sredstva za pranje i njegu rublja (-3,5%) i sredstva za čišćenje (-4,6%).

Popravljaju se papirna konfekcija (+4,4%), proizvodi za bebe (pelene, vlažne maramice, sredstva za njegu tijela i ruku) s rastom od 2,4%, te sredstva za njegu lica koja su ostvarila rast prodaje za 1,2%.

maloprodajni-sektor-graf-001

POZITIVNA KRETANJA
Prošlogodišnji prosinac bio je obojen sumornim tonovima, osim par rijetkih iznimki, jer se pokraj većine kategorija nalazio negativan predznak. Ove godine brojevi podržavaju “krhki optimizam”, jer su trendovi u mnogim kategorijama pozitivni.

Kod nekih su ulogu odigrala povećanja cijena (stvarna, ili kroz smanjenje pakiranja), dok su kod drugih pozitivna kretanja potaknule inovacije (sjetite se ovogodišnje priče o ‘radlerima’ koji su podigli ukupnu prodaju piva).

Neprehrana se pokazuje kao teži teren na kojem je prisutna i veća konkurencija trgovačkih robnih marki. Za kraj bi bilo lijepo ustvrditi kako će se slični pozitivni trendovi nastaviti i u nadolazećim mjesecima.

Kao običan građanin želim vjerovati kako će nam svima biti bolje i da će se započeto razdoblje rasta nastaviti. Ipak, sveopći potrošački pesimizam te ovisnost o vanjskim gospodarskim kretanjima pozivaju na oprez u davanju preoptimističnih izjava. Ali je lijepo vidjeti “plus” nakon dugo vremena.

IVAN JUNAKOVIĆ
RMS Group Account Manager
nielsen-logo-potpis-wide