IT odjel – Trendovi: E-trgovina je dio svakodnevice kupca

Internetska trgovina nije više aspekt koji se tek treba razviti. On je već tu, duboko integriran u svakodnevno kupovno ponašanje potrošača, a jedino je pitanje u kojoj će to mjeri iskoristiti domaće tvrtke, a koliko će pak vrhnje ubrati netko izvana

Iako je Hrvatska kasno izašla iz ekonomske krize, ipak pokazuje znakove ubrzanog oporavka. To se jasno može uočiti i u području internetske kupovine. Tradicionalna trgovina na kakvu smo navikli nije više tako dominantna pa se većina osviještenih trgovaca okreće pokretanju vlastitih e-trgovina. U zapadnim zemljama segment e-trgovine bilježi dvoznamenkast godišnji rast, dok je u Hrvatskoj taj napredak još uvijek u jednoznamenkastom području, ali je u posljednjih godinu dana primjetan znatan porast ovog maloprodajnog kanala, što samo po sebi govori da hrvatski trgovci prate trendove s razvijenih tržišta.

Pokretanje internetske trgovine danas je puno jednostavnije jer postoje mnoge tvrtke koje B2B korisnicima nude gotova rješenja po principu “ključ u ruke” i to po vrlo prihvatljivim cijenama. Konstantan uzlazni trend e-trgovine u Hrvatskoj rezultat je i rasta svijesti trgovaca o svim prednostima trgovanja putem interneta i poslovanja na virtualnim tržištima. Iako većina trgovaca u Hrvatskoj još uvijek internet vidi samo kao izlog svoje trgovine, polako ali sigurno sve više njih odlučuje se za otvaranje e-trgovina.

Hrvatski trgovci su uvidjeli da je održavanje online trgovine jeftinije i praktičnije od klasične prodavaonice jer nema troškova prostora, radno vrijeme je od 0-24, a prodavače zamjenjuje računalo. Još je veća prednost da trgovine ne bi trebale biti geografski ograničene tako da kupce mogu imati iz cijeloga svijeta.

PREGRŠT POTENCIJALA ZA BRZI RAST
E-trgovina je jedna od najbrže rastućih grana gospodarstva u Hrvatskoj, a svi pokazatelji sugeriraju da će se taj trend i nastaviti jer si trgovci više ne mogu priuštiti ignoriranje interneta kao prodajnog kanala pa će mnogi svoje poslovanje preusmjeriti upravo prema virtualnim tržištima. Na taj način će se povećati broj ponuda na internetu što će privući veći broj kupaca.

Premda se elektronička trgovina prirodno razvija inicijativom poduzetnika, uvjetovana potrebama tržišta i lakšim doticajem s krajnjim korisnikom, takav oblik trgovanja u velikoj mjeri ovisi i o povjerenju poduzetnika i potrošača u sigurnost elektroničkih transakcija.

Europska unija u suradnji sa zemljama članicama nastoji sve dionike tog procesa osvijestiti kroz razne marketinške aktivnosti o njihovim pravima i obavezama. Iako su donedavno e-trgovine većinom bile rezervirane za veće trgovce, danas ovaj poslovni segment u Hrvatskoj posjeduje sve elemente za nesmetan rast i razvoj te je lako dostupna malim i srednjim poduzećima.

Za razliku od vremena prije nekih desetak godina, kada se kod nas internetom koristio znatno manji broj ljudi, sada se to smatra sasvim uobičajenom i nezaobilaznom infrastrukturom svakoga građanina pa je za očekivati da će se i e-trgovina nastaviti kretati istim uzlaznim putem. Potencijala ima pregršt, ali treba znati kako to iskoristiti.

Za mnoge će tvrtke poslovanje u digitalnom dobu značiti potragu za novim modelom marketinške strategije i prakse. Internet donosi promjenu u tome kako razmišljamo te u načinu na koji stvaramo vrijednost radikalno pritom mijenjajući i samu trgovinu pa će se, shodno tomu, trgovci morati prilagoditi promjenama kako bi opstali u novim uvjetima koji su određeni tehnologijom.

OD USPOREĐIVANJA DO KUPOVINE
Više nije pravilo da internet pokriva samo pojedine segmente tržišta, iako se još uvijek najvećim dijelom radi o prodaji skupljih proizvoda, npr. računalne opreme, obuće, zrakoplovnih karata, putnih aranžmana i sl. No, nije novost da se i svakodnevna potrošna roba prodaje online putem.

Tu iz vlastitog iskustva mogu reći da korisnici na internetu većinom uspoređuju proizvode, a tek u manjoj mjeri kupuju, premda se i tu vidi pomak u odnosu na stanje od prije pet godina pa se danas više kupuje nego ranije. Prehrambeni artikli su pritom priča za sebe. Moja majka bi rekla da ona ipak više voli sama izabrati komad mesa u trgovini, dok se mi mlađi vjerojatno nećemo nužno složiti s njom te ćemo isprobati i online narudžbu svakodnevnih namirnica.

Osim pitanja sigurnosti i privatnosti na internetu, potrošače, a i trgovce, zasigurno brine i internetska prijevara, uključujući krađu identiteta i prijevaru kod plaćanja s ukradenim karticama. Nažalost, prijevaru ne možemo u potpunosti eliminirati, ali danas je ima puno manje negoli prije pet ili više godina. Danas banke i kartičarske institucije koje se bave obradom kartičnih podataka konstantno rade na unaprjeđivanju sigurnosnih procedura, kriptiranju podataka, a i sprječavanju mogućnosti doticaja trećih strana. Naravno, tu je bitno i naše korisničko ponašanje jer moramo paziti na kojim ćemo stranicama ostavljati kartične podatke.

Vaša web stranica nikada ne smije preusmjeravati na druge web stranice u procesu plaćanja. Kao odličan instrument osiguranja tu su Mastercard 3D secured i Verified by Visa, gdje će vaš kupac u procesu autorizacije morati unijeti inicijalnu zaporku. Danas to nudi većina modernih banaka te predstavlja jedini instrument osiguranja za obje strane. Sve dok je transakcija učinjena klasičnim putem (broj kartice / datum isteka / CVV code) rizik snosi trgovac. Trgovci koji ulaze u proces osnivanja e-trgovine, kako bi uspjeli na tako velikom i kompleksnom tržištu, moraju posjedovati dovoljno znanja i vještina iz područja online tehnologija.

Oni trgovci koji takva znanja i vještine ne posjeduju, a vide potencijal e-trgovine, trebali bi razmisliti o zapošljavanju kompetentne osobe koja će u budućnosti biti glavni nositelj poslovanja. U većini slučajeva takvi kadrovi su mlađe životne dobi, a trgovci tu moraju stvoriti sustav kvalitetne interakcije i povjerenja.

OBRATITE PAŽNJU NA SLJEDEĆE STVARI
Ako razmišljate o pokretanju vlastite e-trgovine, svakako provjerite je li vaše trgovačko društvo registrirano za usluge informacijskog društva tj. mogućnosti prodaje putem interneta. Ako jeste, možete krenuti dalje:
• odaberite programera koji će izraditi e-trgovinu prema vašim željama (danas postoje i gotovi predlošci na internetu, ovisno koliko ozbiljno želite pokrenuti tu priču);
• savjetujte se s nekim pružateljem platnih usluga (Payment Service Provider) i doznajte što vaša stranica mora sadržavati kako bi bili u skladu sa zakonskim okvirom;
• napunite vašu e-trgovinu proizvodima;
• odaberite pružatelja platnih usluga (Payment Service Provider), implementirajte virtualni POS uređaj;
• odaberite banku ili financijsku instituciju koja će obavljati autorizaciju platnih usluga;
• potpišite ugovor s kurirskom službom koji će dostavljati proizvode.

Minimalna početna investicija može iznositi oko 20 tisuća kuna. Kako bi što prije ostvarili povrat na to ulaganje, obavezno krenite na tržište kroz kvalitetan marketing pri čemu su osobito učinkovite kampanje na Facebooku ili Googleu, a nikako nemojte zanemariti ni svoje postojeće kupce koje treba informirati i osvijestiti o novoj ponudi.

Prilikom odabira kurira ili pružatelja obrade kartičnih transakcija (banke / kartičarske institucije), raspitajte se na više mjesta jer naknade za prihvaćanje kartica znaju biti uvelike različite. Niti jedna banka ili kartičarska institucija ne obavezuje vas ugovorom te ste slobodni sami odabrati pružatelja usluga. Danas u Hrvatskoj postoje neovisne kartičarske institucije koje pružaju mogućnost isplate učinjenih transakcija nevezano o banci u kojoj imate otvoreni poslovni račun. Novac vam se i dalje isplaćuje na banku od povjerenja i ne gubite bonitet jer zadržavate platni promet kod njih.

Rok isplate sredstava kod e-trgovina je nešto duži u odnosu na standardna plaćanja putem EFT POS uređaja iz sigurnosnih razloga. Uz to, ako planirate vašu e-trgovinu proširiti van granica Lijepe naše, imajte na umu da ćete od sredine 2017. biti dužni pod jednakim uvjetima omogućiti kupovinu svim stanovnicima Europske unije, bez diskriminiranja pojedine zemlje.

Prethodni članakDarko Bratković – Trgocentar Zabok
Sljedeći članakHGK: Nastavljen rast plaća