Mastercard traži podršku industrije u postavljanju standarda tehnologije za online kupnju – kako bi se prešlo na pohranu podataka o plaćanju isključivo u obliku tokena.

Danas uzimamo zdravo za gotovo koliko je zapravo jednostavno i praktično koristiti karticu za plaćanje u bilo kojoj od 50 milijuna trgovina koje prihvaćaju Mastercard® kartice diljem svijeta. Dođemo do blagajne i točno razumijemo kako će naša kartica ili uređaj stupiti u interakciju s njom.

Međutim, danas je kupnja drugačija nego kada smo osnovali kompaniju ili čak prije 10 godina. Ako ste poput mene, sve se više okrećete kupnji na internetu i putem mobitela, a podatke za plaćanje pohranjujete u bezbroj uređaja kod trgovaca i platformama za prodaju.

Zapravo, izvješća industrije pokazuju kako mobilna trgovina raste i to gotovo 20 posto u prošloj godini. Puno je vremena utrošeno za navigaciju pri korištenju zaslona znatno manjih od onih karakterističnih za uobičajena stolna računala. Ti mali zasloni predstavljaju izazove, od unosa podataka o plaćanju do ograničavanja trgovca u prikazu mogućnosti plaćanja.

Zbog toga smo najavili našu podršku novom standardu EMVCo Secure Remote Commerce (SRC) koji je predstavljen prošle godine. Na događaj u Las Vegasu pozvali smo naše izdavatelje i prihvatitelje kartica, trgovce i ostale tehnološke igrače kako bi nam se pridružili te pružili korisnicima jednostavno, sigurno i praktično iskustvo plaćanja u svakom pregledniku i na svakom uređaju.

Sve počinje s iskustvom
Naša digitalna strategija je usredotočena na pružanje vrhunskog korisničkog iskustva potrošačima, i to kroz izbor, sigurnost, transparentnost i privatnost. Sve to počinje dosljednošću.

Slično kao i s pojedinačnim, standardiziranim POS terminalom, smatramo da se SRC može implementirati kao jedinstvena checkout oznaka za sva kartična plaćanja.

U tom smislu, vjerujemo da će SRC osigurati bolje korisničko iskustvo jer smanjuje broj koraka s kojima se korisnici danas suočavaju na različitim stranicama, olakšava trgovcima implementaciju i sigurno pohranjivanje tokena te poboljšava stope odobrenja transakcija.

Također, vjerujemo da postoji mogućnost da standardi SRC funkcioniraju u skladu sa standardima preglednika W3C kako bi potrošačima i trgovcima pružili još veću vrijednost. Koristit ćemo ove standarde kao temelj za razvoj dodatnih značajki i prednosti koje za potrošače čine razliku.

Sigurnost posvuda
Baš kao što je EMV čip donio sigurnost u fizički svijet, tokenizacija je ključna za sigurnost u digitalnom svijetu. Danas je gotovo 75 posto svih kartica širom svijeta spremno za tokenizaciju. Svijet koji počiva na tokenima je nadohvat ruke, a SRC će upotrebom tokenizacijskih standarda doprinijeti tome. Podatke čini beskorisnima za prevarante i smanjuje rizik za trgovce. Također, potrošačima daje uvid u to gdje su njihovi podaci pohranjeni i na koji se način koriste.

Koju god metodu plaćanja odaberu pri ovom procesu prijelaza na tokene i kriptograme, potrošači mogu biti mirni. U okviru SRC-a, sigurnosne elemente s trgovcima, u digitalnim novčanicima te na web platformama će nadopuniti EMV 3DS autentikacija, biometrija, alati za otkrivanje prijevara na temelju umjetne inteligencije te usluge praćenja transakcija.
Ovo je samo prvi korak. I dalje ćemo obavještavati o napretku na ovom putu.