Interes hrvatskih korisnika kreditnih i debitnih kartica za beskontaknim načinom plaćanja sve je veći – čak 59% ispitanika želi plaćati beskontaktnim karticama

Na današnjem druženju s medijima, održanom u restoranu Okrugljak u Zagrebu, kompanija MasterCard prezentirala je trendove u beskontaktnoj tehnologiji plaćanja i najnovije rezultate tradicionalnog MasterIndex istraživanja u vezi s prihvaćanjem i upotrebom beskontaktnih plaćanja u Hrvatskoj.

Sanja Žigić, MasterCard Country Manager za Hrvatsku, upoznala je novinare s podacima MasterIndex istraživanja koje je provedeno u suradnji s GfK centrom za istraživanje tržišta, u listopadu 2014. godine, na uzorku od 1003 korisnika, od 18 do 55 godina starosti.

MasterCard beskontaktna tehnologija plaćanja prisutna je na tržištu financijskih usluga u Hrvatskoj od 2012. godine, a predstavlja idealno rješenje za korisnike koji žive dinamičnim stilom života, kao i za trgovce i uslužne djelatnosti kojima je brzina od presudne važnosti za poslovanje – poput restorana brze prehrane, benzinskih postaja, ljekarni, kina, javnog prijevoza i slično.

Sigurnost, brzina i jednostavnost upotrebe glavne su karakteristike MasterCard beskontaktne tehnologije, a upravo je brzina plaćanja ono što je izdvaja od ostalih oblika plaćanja.

Transakcije putem beskontaktne tehnologije obavljaju se u svega nekoliko sekundi, jer je za iznose do 100 kuna dovoljno samo prisloniti karticu na beskontaktni čitač, bez unošenja PIN koda ili potpisivanja računa. Za veće iznose postupak je isti, samo je tada potrebno unijeti PIN kod.

“Rezultati MasterIndex istraživanja pokazuju nam da korisnici kartica u Hrvatskoj znaju za beskontaktna plaćanja te žele koristiti ovu tehnologiju ne samo pri kupnjama u supermarketima, trgovinama odjeće i obuće, restoranima i sličnim lokacijama gdje je beskontaknto plaćanje već omogućeno, već i u sredstvima javnog prijevoza, taksi vozilima, na kioscima te u kinima i kazalištima gdje su iznosi manji od 100 kuna. Naše istraživanje pokazalo je da je korištenje beskontaktnog plaćanja u porastu, što pokazuje da korisnici prepoznaju i usvajaju prednosti ove inovativne platne tehnologije, a to su prije svega brzina, sigurnost i praktičnost”, objasnila je Žigić.

Korištenje beskontaktnih kartica bilježi porast u odnosu na svibanj 2014., s 15% na 22% i to najviše među korisnicima od 30 do 39 godina starosti, iz Istre i Primorja. Zanimljivo je da je među onima koji nisu čuli ili koristili beskontaktne kartice, interes za ovim načinom plaćanja karticama prilično visok – čak je 59% ispitanika zainteresirano. Interes je veći kod muškaraca u dobi 30-39 godina i kod korisnika kreditnih kartica.

Kod korisnika koji ne koriste beskontaktne kartice glavna prepreka za korištenje beskontaktnih plaćanja briga je o sigurnosti, zatim navika plaćanja karticama na standardni način i nedovoljno poznavanje ove novije metode plaćanja.

“MasterCard beskontaktne kartice imaju ugrađeni čip, kao najsuvremeniji oblik zaštite od neovlaštenog korištenja. Prilikom svake beskontaktne transakcije, generira se jedinstveni sigurnosni kod koji se ne može ponovo upotrijebiti za neku drugu transakciju putem te iste kartice. Sigurnosni kod sprječava dupliranje računa za istu transakciju, čak i ako se kartica više puta prinese čitaču. Isto tako, prilikom beskontaktnog plaćanja, kartica ostaje u rukama korisnika što pruža više kontrole i sigurnosti tijekom kupovine”, objasnila je Žigić.

Sanja Žigić ukazala je i na široku prihvaćenost MasterCard beskontaktnih kartica, koje se mogu koristiti za beskontaktno plaćanje na čak 2,5 milijuna prodajnih mjesta širom svijeta, u 66 zemalja, od kojih je 36 u Europi, uključujući i zemlje iz regije: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju. Ove se kartice mogu koristiti i za standardna plaćanja na više od  36,9 milijuna lokacija širom svijeta, kao i za internetska plaćanja.

Pri kraju druženja s medijima, Žigić je predstavila rezultate istraživanja u vezi sa sve popularnijim plaćanjem putem mobilnih uređaja. MasterIndex istraživanje pokazalo je da su SMS plaćanja najčešći tip mobilnih plaćanja u Hrvatskoj.

Ukupno 48% ispitanika koristi mobilne aplikacije za plaćanje za provjeru stanja računa, a m-bankarstvom se koristi čak 23% ispitanika. Mobilna plaćanja s naplatom povezanom s kreditnom ili debitnom karticom trenutačno su rijetka i koristi ih 12% ispitanika.

Kao zaključak prezentacije ona je istaknula kako je novi trend u industriji plaćanja uvođenje rješenja koja odgovaraju modernom životnom stilu korisnika, a koji je sve više digitalan, te da su budućnost plaćanja ona rješenja koja omogućavaju plaćanja bilo kada i bilo gdje – u trgovini, na internetu pa čak i u pokretu.