industrijska-proizvodnja-midiIndustrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u kolovozu porasla za 2,5 posto na godišnjoj razini, što je već 19. mjesec zaredom kako raste, i to brže nego mjesec dana prije.

Državni zavod za statistiku objavio je da je industrijska proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, u kolovozu pala za 1,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na kolovoz prošle godine porasla za 2,5 posto.

To je brži rast od očekivanja. Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je u kolovozu industrijska proizvodnja porasla za 2,0 posto na godišnjoj razini.

Njihove procjene rasta kretale su se u rasponu od 1,0 do 3,2 posto.

To je ujedno i brži rast nego mjesec dana prije, kada je proizvodnja porasla 1,2 posto, i već 19. mjesec zaredom kako raste na godišnjoj razini, što nije zabilježeno još od 2007.

“Time je potvrđen trend pozitivnih godišnjih stopa rasta industrijske proizvodnje koji je neprekidno prisutan tijekom posljednjih devetnaest mjeseci”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

U kolovozu je najviše, za 6,5 posto na godišnjoj razini, skočila proizvodnja intermedijarnih proizvoda. S rastom od 4,8 posto slijedila je proizvodnja energije, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju ojačala 1,8 posto.

S duge strane, proizvodnja kapitalnih proizvoda pala je na godišnjoj razini za 4,2, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,1 posto.

U prvih osam mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja porasla 4,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Tako je nastavljen trend rasta proizvodnje, koji je ušao u treću godinu. Lani je, naime, industrijska proizvodnja porasla 2,6 posto, dok je godinu dana prije zabilježila rast od 1,3 posto.

“Bez obzira na naznake usporavanja pojedinih komponenti industrijske proizvodnje tijekom trećeg tromjesečja, do kraja godine pozitivne stope godišnjeg rasta ukupne industrijske proizvodnje mogle bi se nastaviti, uz zadržavanje povoljnih trendova u inozemnoj potražnji, što će pozitivno doprinijeti očekivanom rastu BDP-a”, zaključuju analitičari RBA. (hr.n1info.com/Hina)