Raste potrošnja u maloprodaji, u svibnju rast od 3,9 posto

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu da je promet u trgovini na malo u svibnju realno porastao za 3,9 posto na godišnjoj razini, potvrdivši tako svoju prvu procjenu.

trgovina-maloprodaja-promet-midiPrema podacima DZS-a, naime, promet od trgovine na malo što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u svibnju, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno je porastao za 1,3 posto, a realno za 3,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Time je i potvrđeno da je u svibnju promet u trgovini na malo rastao 23. mjesec zaredom, odnosno neprekinuto od srpnja 2014. godine.

Naime, DZS je prošli tjedan objavio prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u svibnju, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao za 1,3 posto, a realno za 3,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To je brži rast nego mjesec dana prije, kada je potrošnja porasla 3,2 posto na godišnjoj razini, i brži nego što se očekivalo.

Pad prometa u maloprodaji motornih goriva i maziva

Zadnji, danas objavljeni podaci DZS-a pokazuju da je u svibnju na godišnjoj razini, prema kalendarski prilagođenim indeksima, najviše, za 7,5 posto, rastao promet u trgovini na malo neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima.

U maloprodaji hrane, pića i duhanskih proizvoda promet je ostao na istoj razini, dok je u ostaloj trgovini porastao za 2,1 posto.

Promatrano, pak, prema trgovačkim strukama, u svibnju je, prema izvornim, neprilagođenim indeksima, na godišnjoj razini nominalno najviše povećan promet u maloprodaji motornih vozila, dijelova i pribora za motorna vozila, motocikle i dijelove – za 10,2 posto.

U maloprodaji audio i videoopreme, željezne robe, boja i stakla, električnih kućanskih aparata, namještaja i drugih proizvoda za kućanstvo promet je istodobno rastao za 9,1 posto, a u ostalim nespecijaliziranim prodavaonicama za 7,7 posto.

Rastao je i promet u ljekarnama te prodaji medicinskih i ortopedskih, kozmetičkih i toaletnih proizvoda, za 5,5 posto, zatim u maloprodaji računalne opreme, knjiga i novina, igara i igračaka, za 5,3 posto, a u maloprodaji tekstila, odjevnih predmeta, obući i kožnih proizvoda, za 2,3 posto.

Pad promet zabilježen je u maloprodaji motornih goriva i maziva, za 8,6 posto, ostaloj trgovini na malo izvan prodavaonica, za 2,5 posto te specijaliziranim prodavaonicama živežnih namirnica, za 0,4 posto. (lider.media/Hina)

Prethodni članakDonacija dm-a za lakšu mobilnost pacijenata Klaićeve bolnice
Sljedeći članakHNB podigao procjenu gospodarskog rasta u 2016.