Robna razmjena Slovenije i Hrvatske lani je bila rekordna i premašila 3,2 milijarde eura, pokazuju podaci slovenske Gospodarske komore (GZS), a na jačanje gospodarske suradnje dviju država ukazuje i rast hrvatskih investicija u Sloveniju, piše ljubljansko Delo.

izvoz-robna-razmjena-midi“Hrvatska je naša četvrta gospodarska partnerica, što je i normalno jer se općenito najveći dio trgovine obavlja sa susjednim državama, odnosno onima koje su udaljene najviše 500 do 700 kilometara”, komentirao je za Delo od utorka Matej Rogelj, koordinator Centra za međunarodno poslovanje u komorskoj udruzi.

Trend rasta međusobne razmjene stalno je prisutan ii nije se smanjivao niti nakon početka svjetske gospodarske krize, a izrazit je od 2010., kada je robna razmjena dviju zemalja iznosila oko dvije milijarde eura.

Slovenski gospodarstvenici rastući trend tumače i kao posljedicu ulaska Hrvatske u EU prije tri godine, ali i trendom gospodarskog oporavka jer je u drugom kvartalu ove godine slovenski bruto domaći proizvod (BDP) porastao za 2,7 posto, a hrvatski za 2,8 posto, što je iznad prosjeka EU-a.

U razmjeni s Hrvatskom slovensko gospodarstvo još uvijek ima suficit, ali se trendovi u ekonomskoj suradnji dviju država zadnjih godina mijenjaju u korist Hrvatske kad se radi o investicijama.

Slovenske investicije u Hrvatskoj su se od 670 milijuna eura u 2004., kada je Slovenija postala članicom EU-a, pa do 2010. skoro udvostručile – na 1,2 milijarde, ali od onda stagniraju ili padaju, pa trenutačno iznose 1,1 milijardu eura, navodi Delo.

Neki to tumače konsolidacijom investicija slovenskih poduzeća u drugim zemljama, a drugi kao odraz bankarske krize koja je Sloveniju pogodila 2013., kada su zbog loših kreditnih plasmana došle u pitanje i investicije izvan Slovenije.

HRVATI SVE VIŠE ULAŽU U SLOVENIJU
S druge strane, hrvatske investicije u Sloveniju u neprekidnom su porastu nakon akvizicija što su ih proteklih godina u Sloveniji stekli Agrokor, Atlantic grupa, Podravka i drugi, a na meti nekih investitora iz susjedne države našao se i slovenski sektor osiguranja u većinskom vlasništvu države.

U slovenskog reosiguravatelja Sava Re, drugu najveću takvu tvrtku u Sloveniji, želi dodatno investirati rovinjski Adris, vlasnik Croatia osiguranja.

Kako navodi ugledni slovenski list, bez obzira na povremene političke napetosti između Ljubljane i Zagreba, trend rasta razmjene i investicija se nastavlja.

No, slovensku vladu Mire Cerara, koja želi privući posustale strane investicije u Sloveniju iz jačih zapadnih zemalja kako bi dinamizirala ekonomski oporavak, više brine trend po kojemu Hrvatska sve više postaje regionalni konkurent i na tom području.

Nakon ulaska u EU, Hrvatska je glede stranih investicija postala najveći regionalni konkurent Sloveniji, navodi u analizi Delo. Hrvatska, navodi se, u odnosu na Sloveniju za investitore, osobito multinacionalne kompanije, ima određene prednosti, kao što su veće tržište i niže troškove rada, što je za nove investitore od velike važnosti.

Zato je, navodi Delo, i multinacionalna kompanija IBM odlučila svoj call-centar za tehničku potporu postaviti u Hrvatskoj, iako joj je Slovenija kao srednjoeuropsku bazu nudila Maribor. (tportal.hr/Hina)