Obitelj Gavrilović obratila se svojim potrošačima i javnosti povodom pokrenute optužnice USKOK-a protiv Đure Gavrilovića o navodnoj povredi Zakona o ratnom profiterstvu objavljenoj u medijima u petak, 8. srpnja 2016. godine.

gavrilovic-mesna-industrija-tvornica-midiU priopćenju se navodi kako o ovoj optužbi još nisu službeno obavješteni, te da osjećaju odgovornost i potrebu obratiti se potrošačima i javnosti te još jednom skrenuti pozornost na okolnosti vezane uz ovaj razvoj događaja.

Reakciju obitelji Gavrilović prenosimo u cijelosti:

Kao nositelj jedne od najstarijih hrvatskih robnih marki, obitelj Gavrilović prošla je trnovit put rasta tvrtke do razine svjetskog prehrambenog diva. Osim brojnih nagrada i stjecanja međunarodnog ugleda, nažalost proteklih 20 godina doživljavamo mnogobrojne pritiske od različitih poslovnih i financijskih avanturista, kao i od osoba povezanih sa starim režimom. Cilj je uvijek isti, mijenjaju se samo forme. U tom smislu i pokretanje ove optužnice promatramo kao još jedan, možda finalni pritisak na nas o kojem ćemo se očitovati na sudskim ročištima kada do njih dođe. Sve ukazuje na zaključak da je optužnica sadržajno i vremenski konstruirana samo u svrhu pritiska na vođenje našeg arbitražnog postupka.

Podsjećamo kako se obitelj Gavrilović proizvodnjom i preradom mesa u Petrinji bavi od kraja sedamnaestog stoljeća, o čemu svjedoče brojne isprave i dokumenti. Kao logični nastavak rada u mesnom cehu, reguliranom od 1773. godine po pravilima habsburške monarhije, godine 1798. nastaje tvrtka “Lovro Gavrilović i co”, čiji je nasljednik današnja mesna industrija Gavrilović.

Nakon 255 godine neprekinutog rada, tvrtka je 1945. godine nacionalizirana, a članovi obitelji završavaju u zatvoru i emigraciji. Tada najstariji član obitelji, Gjuro II, također je optužen za ratno profiterstvo u ljeto 1945. godine te je osuđen na doživotni prisilni rad u zatvoru u Staroj Gradiški.

Ratne 1991. godine Đuro Gavrilović kupuje tvornicu Gavrilović, svoje obiteljsko naslijeđe, iz stečaja, u trenutku dok se ona nalazi pod neprijateljskom okupacijom. Dio dokumentacije o kupnji je i izjava kojom se Republika Hrvatska odriče odgovornosti u slučaju da zgrade i imovina tvrtke Gavrilović budu uništene u ratnim djelovanjima. Nakon godina okupacije, grad i tvrtka su oslobođeni u operaciji ‘Oluja’, a proizvodnja se postupno obnavlja.

Nakon toga slijedi turbulentno razdoblje koje obitelj Gavrilović stavlja u današnji kontekst:

“Nakon stabilizacije i razvoja proizvodnje, ponovnog zadobivanja međunarodnog ugleda i brojnih nagrada, od 1996. do danas stalno smo suočeni s pretenzijama ka našoj obiteljskoj firmi što je rezultiralo arbitražnim postupkom 2012. godine. Na taj nužan korak smo se odlučili kako bi riješili nedoumice koje su na razoran način sprječavale rast obiteljske tvrtke i nakon što su iscrpljene sve mogućnosti u Hrvatskoj. Od tada, pritisci na obitelj Gavrilović i tvrtku eskaliraju u koje se može ubrojiti i optužnica USKOKA o kojoj upravo čitamo u medijima. Mi nećemo odustati jer imamo veliku odgovornost i obvezu prema našim zaposlenicima, potrošačima i hrvatskoj javnosti uz koje nas veže 326 godina rada i poduzetništva i kojima se ovim putem zahvaljujemo na lojalnosti i podršci. A ovu optužnicu doživljavamo kao još jednu tužna epizodu koja će biti tek jedna stranica u povijesti obiteljske tvrtke Gavrilović”, zaključuje u priopćenju obitelj Gavrilović.