Rebranding: Ponovno rođenje brenda

Proces rebrandinga će vam uzeti vrijeme, energiju i novac, ali će istovremeno motivirati ljude unutar kompanije te povesti vaš proizvod i kompaniju u budućnost

Svaki proizvod dođe u svoju životnu dob kada mu je potreban rebranding baš kao i logotipu tvrtke. Što je zapravo rebranding? Puno je teorijskih postavki o rebrandingu, no pokušat ću se usredotočiti na neke primjere iz prakse jer svaki rebranding nije nužno i uspješan. Kako bi određeni proizvod prihvatilo tržište, potrebno je ostvariti emocionalnu konekciju tog proizvoda s kupcem.

Naime, kupac će zahvaljujući informaciji dobivenoj putem oglašivačkih kampanja i promotivnih aktivnosti dobiti informaciju o proizvodu. U tom trenutku ključno je da se rodi ljubav na prvi pogled, tj. da kupac uzme u ruke naš proizvod. Naravno, ovdje se fokusiram na proizvode i robu široke potrošnje.

Kupac će prvo vizualno prihvatiti proizvod, kupuje ga zbog potrebe, a nakon toga se stvara navika. Brend započinje svoje emocionalno putovanje, a ako zbog svoje funkcionalnosti, svog okusa ili dizajna zadovolji potrebe kupca, ta će ljubav dugo trajati.

VAŽNOST DIZAJNA
Prvi korak rebrandinga je upravo dizajn. Trendove nameću određene skupine ljudi, kako u umjetnosti, tako i u brendiranju, te zbog toga u rebrandiranju ključnu ulogu ima upravo dizajn.

Prilikom odabira dizajna, savjetujem Vam da osim dobrog dizajna, vodite brigu i o energiji dizajnera i njegovog tima jer dizajneri katkad ne razumiju dovoljno dobro funkciju prodaje i svih procesa s kojima se vaš brend susreće na putu od grafičkog dizajna pa do polica. Odabir boje, tipografija i arhitektura dizajna čine glavnu karakteristiku rebrandinga.

Neki brendovi u prehrambenoj industriji iskoristit će rebranding u istom trenutku kada će mijenjati recepturu, neki zbog dizajna koji nije prihvatljiv vremenu i trenutku u kojem živimo. Na rebranding se ne treba gledati kao trošak, nego kao investiciju.

Nažalost, nekad nas loša priča ili kriza natjera na proces rebrandinga, međutim, isti se javlja i kada nastupi zasićenje.

Proces rebrandinga će vam uzeti vrijeme, energiju i novac, ali će istovremeno motivirati ljude unutar kompanije te povesti vaš proizvod i kompaniju u budućnost.

Najveći izazovi s kojima se susreću brendovi široke potrošnje su trgovačke marke jer su maloprodajni lanci ocijenili da je pravi trenutak za napad na potrošače. Izvorni brendovi našli su se ugroženi, a na policama se nalazi iz kvartala u kvartal sve više proizvoda trgovačkih lanaca.

Neki od tih proizvoda su ostali “krutog dizajna”, jednostavno psihološki dovode kupca u kategoriju percepcije siromaha u redu dok čekate na blagajni, međutim sve se više pojavljuju, unutar različitih ciljnih skupina, kao što su ekologija i kozmetika, proizvodi u čiji su dizajn trgovački lanci uložili ozbiljna sredstva.

RAZLOZI REBRANDINGA
Neki proizvođači, u cilju da zadrže profit, iskoristili su proces rebrandinga kako bi smanjili količine, možda i snizili cijene proizvoda. Pitanje rebrandinga ne nameću više proizvođači, nego trendovi i potrošačke navike koje se euforično mijenjaju zbog novih medija i digitalnog pristupa kupovini.

U tome prednjači sektor prodaje avio karata i turističkih aranžmana, gdje nastaju generacije koje će kupovinu obavljati on-line dok ne dođe trenutak robotike kada ćemo u budućnosti u naše domove dobivati namirnice na neki drugi način.

Za rebranding je jako važan dizajn koji je prilagođen on-line komuniciranju. Brend mora biti podsvjesno prisutan u percepciji potrošača kroz sva četiri godišnja doba.

Ako se osvrnemo na praktično tržište, stvaranje novih brendova i rebrandinga dosad su učinile Podravka, Atlantic grupa, Perutnina Ptuj, Soko Štark, te gotovo svi proizvođači iz pivarske industrije i proizvoda za osobnu higijenu.

Neuspjesi u lansiranju brendova nastaju ako se usredotoči samo na kreativno razmišljanje odjela za razvoj proizvoda kako bi se stvorili novi udjeli na tržištu i ostvario profit, a istovremeno se zaboravi na proces istraživanja tržišta. Ključni model su fokus grupe.

Kada završite s dizajnom i recepturom svog novog okusa, investirajte sredstva i testirajte u različitim skupinama svoje ciljne skupine potrošača. Analizirajte što osim vas i dizajnera misle i vaši kupci o proizvodu koji ćete im za nekoliko mjeseci predstaviti na policama.

Neki brendovi to izbjegavaju zbog poslovne politike ili smanjenja troškova. Teško je priznati neuspjeh, ali i hrvatsko tržište ih je imalo.

Ponekad se neuspjeh jednog brenda pokušava promijeniti kroz rebranding, što je možda najpopularniji proces kod proizvođača deterdženata.

U svakom slučaju, zapitajte se jeste li spremni na rebranding. Ne oklijevajte previše, ali dobro razmislite kada se odlučite na ovaj korak. Moj savjet vam je da okupite što više stručnjaka s istog područja.

Različiti pogledi mogu donijeti različite ideje, važno je da se u tom procesu vodite etičkim načelima jer ponekad u procesu rebrandiranja kompanije znaju uzeti ideju od jedne agencije te je implementirati na tržištu s idejom od druge.

Rebranding ne znači samo biti u trendu, rebranding ponekad znači ponovno rođenje.