Promet od trgovine na malo u Njemačkoj neočekivano je u veljači poskočio, ojačavši drugi mjesec zaredom, pokazali su najnoviji podaci tamošnjeg statističkog ureda, signalizirajući snažan rast prometa u prvom tromjesečju koji bi mogao poduprijeti rast najvećeg europskog gospodarstva.

Promet je tako realno porastao za 1,3 posto na mjesečnoj razini, objavio je danas statistički ured Destatis.

Najoptimističnijim prognozama ekonomisti iz Reutersove ankete procjenjivali su rast od 0,8 posto, dok je većina očekivala pad od 0,5 posto.

“Brojke su daleko snažnije od očekivanih, što je dodatni signal snažnog rasta u prvom tromjesečju”, kazao je ekonomist u banci Nordea Holger Sandte. “Potrošnja bi trebala biti središnji oslonac gospodarskom rastu u ovoj godini”.

Pokazatelj prometa u trgovini na malo vrlo je podložan oscilacijama, pa je tako siječanjski podatak revidiran naniže, pokazavši 1,7-postotni rast umjesto prvotno procijenjenog u visini 2,5 posto.

Christian Schulz iz banke Berenberg konstatira da najnovije brojke ukazuju na povećanje prometa za 1,6 posto u prvom tromjesečju.

“To bi bio najsnažniji rast prometa u maloprodaji od četvrtog tromjesečja 2009. godine, kada je oporavak nakon kolapsa banke Lehman tek bio u povojima”, kazao je. “Tada, kao i sada, povratak povjerenja u kombinaciji sa snažnim fundamentima i niskom inflacijom trebali bi donijeti snažan oporavak nakon razdoblja slabosti.”

Pregovori o povećanju plaća obećali su izdašno povećanje dohotka kućanstava, što će vjerojatno potaknuti potrošnju, napominje Schulz. (SEEbiz / Hina)