VkusVill, brzorastući ruski maloprodajni lanac, planira inicijalnu ponudu dionica (IPO) u New Yorku te širenje izvan granica matične zemlje, a cilja na tržišta u Europi te na Kinu. Kako je Reutersu rekao osnivač lanca Andrey Krivenko, VkusVill, koji se pozicionira kao tehnološki usmjerena kompanija kao i lanac supermarketa s 1.000 prodajnih mjesta u Rusiji, izlistanje planira na burzi Nasdaq.

Ruski lanac bilježi godišnji rast prihoda od 60 posto, a mogao bi postati prvi ruski maloprodajni trgovac robom široke potrošnje koji će javno ponuditi svoje dionice nakon što je 2014. lanac hipermarketa Lenta izlistan u Londonu. Nakon inicijalnog zamaha, dionice Lente izgubile su dvije trećine svoje vrijednosti.

Izvor blizak ruskom fondu Baring Vostok koji u trgovačkom lancu drži udio od 12 posto, objavio je kako bi se IPO mogao dogoditi početkom 2021. Preostalih 88 posto dionica kompanije u rukama su Krivenka i uprave. Iz fonda su također izvijestili kako VkusVill nije donio finalnu odluku o IPO-u, a može se također čuti kako se razmatra i izlistanje na burzi u Moskvi.

VkusVill hranu dobavlja direktno od proizvođača i ne izdvaja novac za marketing, dnevno u prosjeku otvora dva prodajna mjesta. Pronašao je svoju nišu u Rusiji ugledavši se na najbolje prakse lanaca kao što su Trader Joe’s, Aldi, Tesco i Waitrose. Osnivač Krivenko otkrio je također kako postoje planovi širenja na Pariz, Nizozemsku i Kinu.

Krivenko je prvi kiosk sa svježim mliječnim proizvodima otvorio 2009. bez kreditnog zaduženja. Nakon 10 godina lanac još uvijek posluje bez pomoći banaka, a tako namjerava i nastaviti. Namjera je vlasnika u Moskvi otvoriti dućane većih formata s većim izborom artikala, uključujući vina i kafeteriju.

Više od 90 posto prehrambenih proizvoda iz ponude VkusVilla porijeklom je iz Rusije što lanac osigurava od oscilacije tečaja rublje. Vina će ipak, kako otkriva Krivenko, biti iz inozemstva.