Sjedinjene Američke Države (SAD) postale su prošle godine najveće tržište vina u svijetu, istisnuvši prvi puta s te pozicije Francusku koja bilježi pad potrošnje, pokazali su danas objavljeni podaci.

Američki potrošači kupili su prošle godine 29,1 milijun hektolitara vina, što je 0,5 posto više nego u 2012., dok je u Francuskoj potrošnja pala gotovo sedam posto, na 28,1 milijun hektolitara, objavila je u utorak Međunarodna organizacija za vinogradarstvo i vinarstvo (OIV).

SAD vjerojatno i dalje zaostaje za Francuskom kada je u pitanju potrošnja po stanovniku. Po podacima iz 2011. prosječan Francuz konzumira gotovo 1,2 bocu vina tjedno, šest puta više od prosječnog Amerikanca, ali trendovi u te dvije regije različiti su.

“U zemljama kao što su Francuska, Italija i Španjolska, ljudi su nekada pili puno vina ali konzumacijske se navike mijenjaju”, kazao je generalni direktor OIV-a Jean-Marie Aurand na marginama konferencije za novinare u Parizu.

“Američki potrošači sve više cijene vino a ima ih više”, dodao je Aurand.

Francuska je treći proizvođač vina u svijetu, nakon Italije i Španjolske, a vodeći izvoznik, s vrijednošću izvoza od 7,8 milijardi eura. U razdoblju od 2002. do 2011. zabilježila je pad potrošnje po stanovniku za više od 20 posto, na 46,4 litara godišnje, istaknuo je čelnik OIV-a.

U istom su razdoblju američki potrošači povećali potrošnju gotovo 17 posto, na 9,1 litara po stanovniku godišnje.

Prošle je godine ukupna potrošnja vina u svijetu pala jedan posto, na 239 milijuna hektolitara, objavio je OIV. Proizvodnja je istodobno porasla 9,4 posto, na 279 milijuna hektolitara, poduprta rekordnom proizvodnjom u Španjolskoj, Čileu, Južnoj Africi i Novom Zelandu. (Business.hr / Hina)