Azijsko-pacifičke zemlje koje se nadaju da će stvoriti regionalnu trgovinsku zonu kao dio dosad najvećega trgovinskog sporazuma poručile su da će nastaviti raditi na tome bez SAD-a, nakon što je Donald Trump rekao da se SAD povlači iz Transpacifičkog partnerstva (TPP).

Japanski ministar financija Taro Aso na konferenciji za novinare izjavio je da će nastaviti surađivati s ostalim zemljama članicama TPP-a na promicanju slobodne trgovine, a ministar vanjskih poslova Fumio Kishida dodao je da će i dalje razgovarati sa SAD-om.

Australski ministar trgovine Steve Ciobo istaknuo je da je američko povlačenje velika sramota, ali nije neočekivano te dodao da ga zanima može li TPP s 12 članica minus jedna funkcionirati.

Australija želi održati na životu mogućnost ratificiranja sporazuma i već je razgovarala s Kanadom, Meksikom, Japanom, Novim Zelandom i Malezijom o alternativnom rješenju, rekao je Ciobo. Novozelandski ministar trgovine Todd McClay izrazio je isto mišljenje te rekao da njegova zemlja želi slijediti ostale članice.

Trump je jučer službeno povukao Sjedinjene Države iz TPP-a, odmičući se od svojih azijskih saveznika dok utjecaj Kine u regiji raste.

Taj sporazum potpisalo je 2015. 12 zemalja Azije i Pacifika koje predstavljaju 40 posto svjetskoga gospodarstva, ali još nije stupio na snagu.

Bez SAD-a preostale članice TPP-a su Australija, Brunei, Kanada, Čile, Japan, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Peru, Singapur i Vijetnam. Australija je rekla da se Kina i Indonezija mogu priključiti nakon odlaska SAD-a. TPP još nije stupio na snagu jer ga dio zemalja još nije ratificirao. (hrt.hr)