Na “crni petak” prodaja u trgovačkim lancima pala, online porasla

Amerikanci su u trgovačkim lancima na Dan zahvalnosti i “crni petak” potrošili 12,29 milijardi dolara, što je 0,5 posto manje u odnosu na 12,35 milijardi u ista dva dana prošle godine, pokazuju podaci ShopperTracka, dok je online prodaja dosegnula nove rekordne razine.

Unatoč padu prodaje u trgovačkim lancima, ta analitička tvrtka ostaje pri svojim procjenama da će prodaja u SAD-u u studenom i prosincu biti 3,8 posto veća nego u istom lanjskom razdoblju.

Bill Martin, osnivač ShopperTracka, kaže da se po padu prodaje na Dan zahvalnosti i “crni petak” ne može zaključiti da će potražnja u cijeloj predstojećoj sezoni blagdanske potrošačke groznice biti slabija nego lani.

Naime, lani je prodaja u ta dva dana pridonijela ukupnom rastu za samo 1 posto, dok je u cijelom studenom i prosincu prodaja porasla 3,1 posto na godišnjoj razini.

Podaci ShopperTracka pokazuju i to da je konkurencija među trgovačkim lancima sve veća, pa su tako ove godine na Dan zahvalnosti i “crni petak” popusti iznosili između 40 i 70 posto, dok su proteklih godina bili između 30 i 50 posto.

Martin ukazuje i na pad značaja “crnog petka”, koji je donedavno označavao početak blagdanske sezone potrošnje, s obzirom da sve više trgovačkih lanaca posljednjih godina otvara svoja vrata kupcima navečer na Dan zahvalnosti.

Zbog toga Martin vjeruje da “crni petak” više neće biti najbolji dan u godini za trgovačke lance, kao što je bio dugi niz godina, te da će veća prodaja biti zabilježena na tzv. “super subotu”, zadnju subotu prije Božića, kada mnogi Amerikanci u zadnji čas kupuju blagdanske poklone.

Rekordna online prodaja
I dok je prodaja u trgovačkim lancima pala, za Dan zahvalnosti i “crni petak” online prodaja dosegnula je rekordne razine.

Prema podacima Adobe Systemsa, na Dan zahvalnosti online prodaja porasla je u odnosu na isti dan prošle godine za 25 posto, na 1,33 milijarde dolara, a na “crni petak” za 24 posto, na 2,4 milijarde.

Pritom je online trgovac eBay na “crni petak” zabilježio rast prodaje za 27, a Amazon.com za 24 posto. Od 1. do 28. studenoga online prodaja dosegnula je ukupno 32 milijarde dolara, što je 14 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, navodi Adobe.

Zahvaljujući dobroj situaciji u američkom gospodarstvu, rastu zaposlenosti, ali i oštrom padu cijena nafte i goriva, zbog čega Amerikancima ove godine ostaje više novca za kupnju drugih proizvoda, Nacionalna udruga trgovaca na malo (NFA) procjenjuje da će ovogodišnja blagdanska potrošačka sezona biti najbolja u posljednje tri godine.

NFA procjenjuje da će prodaja u studenom i prosincu dosegnuti 616,9 milijardi dolara, 4,1 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Prošle je godine u tom razdoblju prodaja porasla 3,1 posto. (SEEbiz / Hina)

Prethodni članakNectar i Fructal na putu u Kinu
Sljedeći članakKartice se najviše koriste za kupnju hrane i pića