Trgovci trebaju širiti svoje ruke prema modernim tehnologijama jer s njima nikada neće “izaći iz mode”. Imat će ono što je magnet za potrošače jer ništa tako snažno ne privlači potrošače od modernih tehnologija

Više ne čekamo eru tehnologija. Mi živimo u njoj. Da je tomu zaista tako govori činjenica da trgovci više nisu pokretači maloprodajnog svijeta. Ova zamjena uloga teško im je pala, ali zarad daljnjeg opstanka, moralo se prihvatiti sve ili ništa.

Nekada su glavnu ulogu igrali trgovci, ne samo da su bili glavni glumci, nego su i diktirali sva pravila, a onda je došlo do zamjene uloga. Sada su kupci ti koji vrlo dobro poznaju proizvode i znaju što žele. Drugim riječima, došlo je do zamjene uloga kupaca i trgovaca. Ali, kupcima kao glavnim ulogama u svijetu maloprodaje rame uz rame stoje i tehnologije.

VAŽNOST TEHNOLOGIJE
Otpornost na promjene može biti samo negativan poen za trgovce koji bi ubrzo značio i ključ u bravu njihovog poslovanja. Jer samo nas jedna jedina stepenica dijeli od dna. A do vrha je potrebno prijeći tisuće i tisuće stepenica. Prihvaćanje modernih tehnologija preduvjet je za opstanak na tržištu.

Preduvjet da trgovci prežive i i dalje nastave dobro živjeti. Tehnologije su te koje kupovinu čine jednostavnijom, a istovremeno toliko modernom da mogu privući čak i one koji uopće nisu ljubitelji šopinga.

Što nas u budućnosti čeka? Napredak će biti neminovan kada je riječ o robotima, upotrebi digitalnog novčanika, umjetne inteligencije, proširene stvarnosti itd. I s nabrajanjem ne bismo mogli stati. Ono što će činiti budućnost maloprodaje kada su u pitanju tehnologije može ići u beskraj, kao matematička konstanta PI, čija vrijednost ide u beskonačnost.

Šta nas čeka u budućnosti? Svijet je uveliko u toku s trendovima. Ali taj tok je neprekidan.

Online kupovina, mobilna plaćanja, isporuka robe na dan naručivanja, fokus na specijalizirane prodavaonice, roboti, proširena stvarnost, sve ono o čemu se protekle godine pisalo ove će godine zablistati u punom sjaju.

Kako smo već na pragu 2017. godine, idemo napisati koji red o tehnologijama koje nam kucaju na vrata, a koje će biti neizostavne za svakog trgovca, ali ništa manje važne i za potrošača.

ONLINE KUPOVINA
Online kupovina je godinama unazad prisutna i ne namjerava nas lišiti svoje prisutnosti. A i zašto bi? Kada svima čini dobro. Čak i trgovcima koji su fizički prisutni na tržištu. Naravno, ako znaju svoje mane pretvoriti u prednosti. Dovoljno je imati računalo, pametni telefon.

Kroz klik ili dva, naručili ste svoj proizvod. Sljedeći korak je, hm, ne, nije odlazak po naručenu robu. Amazon je pokrenuo trend s dostavljanjem online naručene robe na kućnu dostavu.

U Velikoj Britaniji nema šale s ovim trendom jer se uveliko u ovoj državi grade stambena naselja s predviđenim zonama za dostavu. Sigurno se pitate zašto je ova stavka važna u privlačenju kupaca, možemo reći čak i krucijalna. Točan odgovor je samo jedan: ako ne postojimo online, praktično kao i da ne postojimo. Ako pak postojimo online, imamo mogućnost odabira: naručivanje robe iz udobne nam fotelje ili odlazak u kupovinu.

MOBILNA PLAĆANJA
U narednoj godini, sigurna sam, vidjet ćemo sve trgovce koji se nisu već osvrnuli na ovaj trend kako mu se ipak bez opiranja predaju. Do kraja ove godine očekivalo se da će biti više od 447,9 milijuna plaćanja preko mobilnog telefona u cijelom svijetu.

Što nas očekuje do 2020. godine? Nove i veće brojke, koje ću također podijeliti s vama krajem idućih godina. Oni trgovci koji ipak odluče ući u novu godinu bez ponoćne želje da uvedu mobilna plaćanja, mogu već sutradan izgubiti svoje stalne klijente.

Složit ćemo se da su pametni telefoni tehnologija koja više nije novost za nas, ali je toliko napredovala da iz godine u godinu budemo iznenađeni što sve možemo činiti s uređajem koji smo nekada koristili isključivo za pozive i za razmjenjivanje SMS poruka. U tim trenucima nismo ni sanjali da ćemo s ovim uređajem obavljati plaćanja.

ROBOTI U TRGOVINI
Ove elektro-mehaničke jedinice pravo su otkrovenje kako za zaposlene u trgovini, tako i za kupce. Kako da trkom ne odete u trgovinu kada znate da vas tamo čeka robot koji može sve ono što čovjek ne može? Koji ne izgovara onu čuvenu “nemam sto ruku”.

Roboti će biti ti koji će komunicirati s potrošačima u trgovini. Bit će ti koji će im pomagati u odabiru proizvoda. A ono što je najpopularnije i što će nastaviti takvim biti je praćenje stanja zaliha.

Kako to funkcionira? Nikako drugačije nego automatskim popunjavanjem polica. Kada ponestaje zaliha na policama, aktivira se senzor i to je znak da je police potrebno popuniti. Bez pomoći čovjeka. Sada slobodno možemo reći da robot ima sto ruku. Slažete li se sa mnom?

PROŠIRENA STVARNOST
Proširena stvarnost ili Augmented Reality definitivno će dominirati u sljedećoj godini. Godini tehnologija. I svaka naredna će biti obilježena tehnologijama, ali hajdemo se sada fokusirati na ovu koja nam je na pragu. Proširena stvarnost je upravo ono što i sama riječ govori – realni svijet proširen računalno generiranim podacima i objektima.

U Hrvatskoj se 2015. godine pojavila aplikacija za mobilne telefone koja prepoznaje objekte pored kojih prolazimo, a samim tim daje i opširnije informacije o tim istim objektima – pa tako ova proširena stvarnost biva pravi magnet za istinske šopingholičare.

MOBILNA TELEFONIJA I APLIKACIJE
Amazon nam je pripremio pravu poslasticu za početak 2017. – Amazon Go. Prodavaonica je to u koju će kupci moći ući, staviti željene proizvode u potrošačku korpu, bez čekanja u redu i bez plaćanja na blagajni. Ako ste nekada ovo barem i na trenutak pomislili, to se sada pretvara u stvarnost.

Trenutno u Amazon Go mogu ići samo zaposlenici kompanije, ali uskoro će vrata biti širom otvorena za sve stanovnike Seattlea. Sve što trebaju imati je račun na Amazonu, pametni telefon i Amazon Go aplikaciju. Ovakva najava drži nas u neizvjesnosti i s nestrpljenjem čekamo vidjeti plodove ovog fantastičnog pothvata.

BUDUĆNOST U TEHNOLOGIJI
Svi se radujemo budućnosti, širimo ruke k njoj, a prošlost ostavljamo po strani. Isto tako trgovci trebaju širiti svoje ruke prema modernim tehnologijama jer s njima nikada neće “izaći iz mode”. Imat će ono što je magnet za potrošače.

Što snažnije može privući jednog potrošača od modernih tehnologija? Od jednog robota koji zamjenjuje djelatnika na blagajni? Od zaborava na novčanik, ali na telefon nikada? Od novih aplikacija uz pomoć kojih se ne čeka u redu? Hajdemo dočekati 2017. godinu i biti svjedoci toga da tehnologije uistinu jesu najsnažnije sredstvo privlačenja kupaca.

Milana Božičić
Service Plus Group
milana.bozicic@serviceplus-it.com