Tradicionalno fakturiranje koje podrazumijeva papirnatu razmjenu računa polako postaje stvar prošlosti. Zakonom o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi, definirano je da je od 01.12.2018. za korisnike državnog proračuna (javni i sektorski naručitelji) postalo obavezno zaprimanje elektroničkih računa tj. naručitelji su obvezni zaprimati i obrađivati te izvršiti plaćanje elektroničkih računa i pratećih isprava izdanih sukladno europskoj normi, a od 1.07.2019. izdavatelji elektroničkih računa obvezni su izdavati i slati elektroničke račune i prateće isprave sukladno europskoj normi.

e-Računi tako postaju suvremeni oblik računa koji ne zahtijevaju fizički ispis kako bi bili pravovaljani već se izdaju digitalnim putem i predstavljaju jednostavan, transparentan te ekološki prihvatljiv i ekonomičan način poslovanja za sve industrije i sektore među članicama Europske unije, ali i šire.

U nastavku vam donosimo sedam ozbiljnih razloga zašto biste trebali elektroničko fakturiranje implementirati u svoje poslovanje – već danas.

1. Uštedite novac
e-Računom izbjegnite nepotrebne troškove ispisivanja i slanja, zaprimanja, ponovnog unošenja u IS, manipuliranja, arhiviranja, pretrage te smanjite troškove ljudskih resursa. Za naše klijente izračunali smo kako ušteda prilikom fakturiranja može ići i do 51 Euro, za svaki postupak od narudžbe do plaćanja.

2. Mobilnost podataka
Svojim e-Računima možete pristupiti bilo kada i bilo gdje. Dovoljan je pristup internetu kako biste se ulogirali u program i provjerili informacije koje su vam u tom trenutku potrebne, neovisno o radnom vremenu ili lokaciji na kojoj se nalazite.

3. Povećana kvaliteta podataka
Nakon inicijalnog postavljanja programa, možete biti sigurni u usklađenost podataka, čime ćete izbjeći možebitne greške prilikom obrade, likvidature i plaćanja. Na strani pošiljaoca imate kontrolu nad time, da li je korisnik zaprimio račun te ga prihvatio.

4. Automatizacijom procesa uštedite vrijeme
Automatizirani obrasci i ponavljajući podaci vidno će uštedjeti vrijeme. Svi podaci e-Računa u dogovorenom formatu (kao EDIFACT, CSV, IDOC itd.) eksportiraju se iz IS (informatičkog sustava) društva i koriste za izradu prilagođenih EDI ili PDF računa. EDI račun se koristi za digitalni prijenos i unošenje u IS primatelja i automatsku obradu. PDF se koristi za primatelje, koji nemaju svoj IS ili taj nije spreman za EDI.

Postoji mogućnost potpisivanja e-Računa (PKI) te dodavanja opcije arhiviranja koja je u skladu s kriterijima revizija. Dostupne su i druge funkcionalnosti, kao što je vremenski žig, upravljanje digitalnim procesima te mnoštvo izvješća koji su osmišljeni kako bi omogućili siguran postupak izdavanja i primanja računa.

5. Učinkovito – digitalno – arhiviranje
Na raspolaganju su vam rješenja za arhiviranje koja su u skladu sa zakonom i kriterijima revizija za sve podatke s računa, čime se osigurava zakonski propisan integritet dokumenta te autentičnost tijekom cijelog razdoblja pohrane. Također, ovim načinom poslovanja, nema mogućnosti za ‘gubljenjem’ računa.

Do e-Arhive se može pristupiti putem interneta web pretraživačem. Račun u EDI obliku se vizualizira na ljudsko čitljiv način u trenutku potrebe („On-the-fly visualisation“).

6. Jednostavno korištenje
e-Računom iskoristite mogućnosti sveobuhvatne usluge za učinkovitu obradu elektroničkih računa: od izrade elektroničkih računa u odgovarajućem formatu do sigurnog prijenosa te arhiviranja koje je u skladu s pravnim propisima. Pratite status isporuke računa u bilo kojem trenutku te usporedite podatke na računu s informacijama iz narudžbe i informacijama o isporuci.

7. Međunarodno fakturiranje
Zakonski zahtjevi razlikuju se od zemlje do zemlje. Ispunjavanje tih zahtjeva može predstavljati izazov za korporacije s međunarodnim poslovanjem. Lokalne (posebno zakonske) zahtjeve često je teško provesti u IT sustavima s centralnim upravljanjem. EDITEL, kao vaš potencijalni partner, ima iskustvo u izdavanju računa u svim zemljama. Zahvaljujući našem namjenskom međunarodnom centru za e-Račune, uzimamo u obzir lokalne i tržišne uvjete, pri čemu nema potrebe za prilagodbom sustava naših klijenata.

Želite li saznati više o e-Računima, obratite nam se s povjerenjem: editel.hr