U Srbiji je svibanj bio obilježen rastom cijena gotovo svih živežnih namirnica, komunalnih usluga i niza proizvoda široke potrošnje

Natprosječan rast cijena u svibnju u Srbiji, u rasponu od 0,2 do 6,1 posto evidentiran je kod mesa, ribe, mlijeka, sira i jaja, voća, vina, materijala za odjeću, odjevnih predmeta, ostalih odjevnih predmeta, obuće, usluga za održavanje i popravak stana, opskrbe vodom i različitih komunalnih usluga, javlja beogradska Politika.

Rast cijena iznad prosjeka imale su veterinarske i druge usluge, vezane za životinje, usluge smještaja, frizerske i kozmetičke usluge, električni aparati za osobnu njegu i osiguranje transportnih sredstava, čije sudjelovanje u indeksu potrošačkih cijena iznosi 28,1 posto.

U okviru kontroliranih cijena, u svibnju su povećane cijene svih stambeno komunalnih usluga na razini prosjeka republike, izuzimajući cijenu centralnog grijanja koja je zadržana na razini iz prethodnog mjeseca.

Tako su cijene vode i odvedene otpadne vode porasle za po 1,7 posto, a cijena iznošenja smeća za 3,1 posto, što je višestruko iznad općeg rasta cijena od 0,1 posto u istom mjesecu.

Zabilježena kretanja cijena tih usluga na razini državnog prosjeka efekt su korekcija, koje su izvršene jedino u Beogradu tako što su povećane cijene vode i otpadne vode za po 5,5 posto, kao i iznošenja smeća za 7,5 posto.

Pritom, od tri korekcije cijena u Beogradu, povećanja cijena vode i odvedene otpadne vode, u skladu su s okvirom projektiranog općeg rasta cijena, za razliku od povećanja cijene iznošenja smeća, kojim je taj okvir premašen, predočeno je u analizi Ministarstva. (Politika.rs)