Slovenski državni holding (SDH) procijenio je da je transakcija u kojoj su Nova ljubljanska banka i Nova kreditna banka Maribor – s ekonomskog stajališta pozitivna.

Štoviše, neuspješno zaključenje transakcije za obje bi banke, a i druge sudionike u poslu prouzročilo negativne posljedice. Prije nekoliko dana, slovenska je Vlada zatražila od SDH neku vrstu provjere Agrokorovih izvora financiranja za preuzimanje Mercatora.

SDH je trebao “provjeriti oblik investicije Agrokora u Mercator”, te sukladnost te investicije s obvezama koje je Agrokor prethodno dao tijekom pregovora, odnosno postupka prodaje većinskog udjela u najvećem slovenskom trgovačkom lancu.

SDH u ovoj priči upozorava Vladu na svoje zakonske obveze. U skladu s korporacijskim pravilima i smjernicama OECD-a glede korporativnog upravljanja, SDH nema i ne može imati uvid u konkretne dokumente spomenute transakcije, niti u detalje komercijalnih odnosa među bankama u državnom vlasništvu i Mercatora, te njegovih dobavljača.

Zato ne može sâm pripremiti vjerodostojne analize rizika i koristi posla, niti iz perspektive pojedinačne banke, niti glede utjecaja transakcije na nacionalnu ekonomiju. (SEEbiz.eu)