Općenito gledano, ništa ne govori protiv hrvatskih proizvoda na policama naših austrijskih trgovina, kaže Markus Geyer, član Uprave Bipa Hrvatska, te dodaje kako već postoje pozitivni primjeri takve suradnje u jednom od Reweovih prehrambenih lanaca u Austriji

Puno je hrvatskih proizvođača koji nude odlične proizvode i osobno vjerujem da bi se ta snaga trebala jače iskoristiti jer definitivno postoji tržište za hrvatske proizvode u Europi, ističe Geyer.

Bipa posluje kao dio Rewe grupe. Možete li nas upoznati s drogerijskim konceptom na razini grupacije? U kojim sve zemljama Bipa posluje te koliko prodavaonica ukupno ima na svim tržištima?
Rewe grupa broji oko 330.000 zaposlenih te uz promet od 50,6 milijardi eura čini jednu od najvećih maloprodajnih i turističkih kompanija u Europi. Bipa, kao članica Rewe grupe, posluje u dvije zemlje.

U Austriji gdje imamo vise od 600 poslovnica i vodeću poziciju na tržištu te ovdje u Hrvatskoj gdje smo počeli s radom u 2007. i imamo 63 poslovnice trenutno.

Drogerijski lanci su u proteklim godinama bili izrazito aktivni na hrvatskom tržištu. Unatoč krizi otvarane su nove poslovnice, proširivan asortiman te su poduzimane brojne marketinške akcije. Kako gledate na drogerijsko tržište u Hrvatskoj? Možemo li reći da je doseglo stanje zrelosti?
U Bipi smatramo da stanje zrelosti još uvijek nije postignuto. Kada usporedimo hrvatsko tržište s austrijskim, možemo vidjeti da je tržišni udio drogerija u Austriji veći od 40% u neprehrambenoj kategoriji, dok je u Hrvatskoj udio oko 33%.

Sama ta razlika ukazuje na potencijal koji postoji u Hrvatskoj, a pored toga znamo da još uvijek postoje i kupci koji nikad nisu posjetili drogeriju. Upravo to bismo voljeli promijeniti konceptom koji nudimo.

Kakvo je poslovanje Bipe u kontekstu ovog vrlo dinamičnog tržišta? Od kada djelujete u Hrvatskoj, koliko poslovnica i zaposlenih imate, u kojim sve dijelovima Hrvatske poslujete te imate li u planu daljnje širenje svoje maloprodajne mreže?
Kao što sam ranije spomenuo, u Hrvatskoj poslujemo od 2007. te imamo 63 poslovnice i vise od 300 zaposlenih. Ove godine ćemo otvoriti još sedam poslovnica, prvenstveno u Zagrebu te na obali. To su također ključna područja za nas u sljedećih nekoliko godina.

Možete li otkriti kakvi su vam poslovni rezultati bili u 2013. godini? Koliko su iznosili poslovni prihodi, a koliko neto dobit po završetku godine?
U 2013. smo prihodovali 248 milijuna kuna, što je rast od 21,9 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Još uvijek smo u fazi razvoja tržišta te očekujemo da ćemo točku pokrića postići u naredne tri godine, ali to naravno ovisi o razvoju tržišta.

Programi vjernosti su u proteklih nekoliko godina dobili na značaju zbog sve manje kupovne moći građana Hrvatske. Kupci su sve oprezniji, kupuju na akcijama i gledaju ostvariti uštedu kadgod je to moguće. Kako je organiziran loyalty program Bipe, koliko članova broji te kakve benefite nudi svojim korisnicima?
Bipa je izdala već više od pola milijuna kartica. Naša najveća prednost je što možete uštedjeti stvarni novac. Za svakih potrošenih 50 kuna kupac štedi kunu te skupljeni iznos može iskoristiti kasnije.

Uz to, naši BIPACard kupci uvijek imaju na raspolaganju više od 70 proizvoda po sniženim cijenama te dobivaju kupon s 15% popusta za rođendan. Osim svega nabrojanog, BIPACard kupci kontinuirano imaju posebne pogodnosti.

Nedavno ste na svoje police uveli i novu ekološku marku bi good. Koliko pažnje posvećujete bio asortimanu u svojim prodavaonicama s obzirom na to da kupci sve više važnosti pridaju upravo zdravijim proizvodima i njihovom podrijetlu?
Naš fokus i najveća prednost je asortiman u kategorijama ljepote i njege. U tim kategorijama uvijek nastojimo biti prvi u inovacijama i trendovima.

Jedan od trendova, kako ste spomenuli, su eko proizvodi. Mi smo prošli mjesec u ponudu uveli privatnu marku “bi good”, jer smo htjeli svojim kupcima ponuditi odlične eko proizvode uz povoljnu cijenu.

“bi good” je proizveden s razgradivom ambalažom te biorazgradivim sastojcima što pokazuje da zaista brinemo pri proizvodnji ekoloških proizvoda.

Kako ste zadovoljni sa svojom trgovačkom markom općenito? Koliko linija privatne marke imate, u kojim sve kategorijama te koliki dio prometa na godišnjoj razini realizirate prodajom ovih proizvoda?
Imamo širok raspon brendova privatne marke. Uz naše privatne marke Iq cosmetics, Look by BIPA te b.pretty unutar kategorije dekorativne kozmetike, imamo i MY za osobnu njegu te Clever za čišćenje kućanstva.

Privatne marke kod nas čine oko 20 posto količinskog udjela u prodaji.

Kako ocjenjujete suradnju s hrvatskim dobavljačima? Možete li navesti koliki udio asortimana nabavljate u Hrvatskoj, a koliko iz drugih zemalja?
Zadovoljni smo suradnjom s hrvatskim dobavljačima. Što se tiče uvoza, jedino što uvozimo su proizvodi naših privatnih marki, ostalo nabavljamo od naših hrvatskih partnera.

To su hrvatske kompanije poput Saponije, Labuda, Biokozmetike ili lokalni predstavnici internacionalnih dobavljača poput L’Oreala Paris, P&G-a, Henkela i drugih.

Postoji li mogućnost za poboljšanje suradnje s hrvatskim proizvođačima te ima li šanse da proizvodi iz Hrvatske preko vaše mreže dođu na police Bipe primjerice u Austriji?
Uvijek postoji prostor za intenzivniju suradnju s hrvatskim proizvođačima, iako moram napomenuti da smo u posljednjim godinama zaista ojačali suradnju sa svim našim dobavljačima.

To je posebno važno zato što je trenutna situacija izazovna za obje strane, industriju i maloprodaju, te zahtijeva zajedničke napore. Općenito gledano, ništa ne govori protiv hrvatskih proizvoda na policama naših austrijskih trgovina.

Koliko je meni poznato, postoje pozitivni primjeri takve suradnje, ne u Bipi, nego u jednom od naših prehrambenih lanaca u Austriji.

Puno je hrvatskih proizvođača koji nude odlične proizvode i osobno vjerujem da bi se ta snaga trebala jače iskoristiti jer definitivno postoji tržište za hrvatske proizvode u Europi.

Imate li u planu u nadolazećim godinama iskorak na neka nova tržišta, pored Austrije i Hrvatske?
Trenutno smo fokusirani na Austriju i Hrvatsku, posebice na Hrvatsku gdje nam je cilj ostvariti znatan rast kroz sljedećih pet godina. Kako bismo to i postigli morat ćemo ujediniti sva raspoloživa sredstva.

Ako se osvrnemo unatrag godinu dana, Hrvatska je članica Europske unije, je li to olakšalo poslovanje Bipe te na koji način?
Svakako, uvoz privatne marke postao je znatno lakši i brži, ali to je samo jedan od kratkoročnih efekata koje smo imali u posljednjoj godini.

U širem kontekstu vjerujemo da će kroz naredne godine članstvo u EU pridonijeti stabilnosti i ekonomskom rastu Hrvatske.