mercator-zastava-ftdPivovarna Laško (PL) koja do srijede idućeg tjedna prikuplja obvezujuće ponude za kupnju svojega 23,34 postotnog udjela u vlasništvu trgovačkog lanca “Mercator” dosad nije razgovarala o tome s Agrokorom i s njime nema nikakav predugovor, izjavio je u razgovoru za vodeće slovenske medije direktor uprave PL-a Dušan Zorko.

Kako u subotu prenose Slovenska televizija i ljubljanski “Dnevnik”, uprava Pivovarne navodi da je problem te tvrtke u 400 milijuna kreditnih obveza, od čega je 70 posto kratkoročnih zajmova. Skupina PL je lani za glavnicu i kamate bankama platila 40 milijuna eura.

To je s obzirom na 150 milijuna ukupnog prometa previše za stabilno poslovanje, pa PL-u prijeti opasnost da ubuduće radi samo za kamate za otplatu kredita.

Zato vjerovnici, odnosno banke, traže prodaju “nestrateških” investicija PL-a, a to je i uvjet za njihovu buduću odluku o reprogramiranju kreditnih obveza Pivovarne Laško, prenose mediji poruke PL-ove uprave.

Direktor PL-a Dušan Zorko izjavio je da predugovor s Agrokorom ne postoji te da bi svoje dionice u Mercatoru tom koncernu prodali samo ako dobiju “odgovarajuću ponudu”, navodi ljubljansko “Delo”.

Mediji navode da će u vezi s protuprijedlogom “Mercatorove” uprave o “strateškoj suradnji” s Agrokorom u Zagrebu biti održan sastanak dviju uprava i to u utorak, dan prije isteka roka za predaju obvezujućih ponuda za kupnju PL-ovih dionica u Mercatoru.

Slovenska politika nije sklona ulasku Agrokora u Mercator, a ne treba zaboraviti da je preko Nove Ljubljanske banke (NLB) država i značajna suvlasnica Pivovarne Laško, podsjeća “Delo”.

Ljubljanski “Dnevnik” u subotu navodi da je upoznat s dokumentom francuske banke BNP Paribas koja je uključena u moguće preuzimanje Mercatora od strane Agrokora, kao savjetnik i sudionik u budućem sindiciranom kreditu za provedbu te opsežne financijske operacije.

Dokument otkriva da su financijeri Agrokora svjesni “visokog rizika” operacije s obzirom na visoku zaduženost Agrokora, te da u slučaju da preuzimanje Mercatora uspije, predlažu da se u što kraćem roku realiziraju “sinergijski efekti”, odnosno uštede u poslovanju.

To praktično znači, navodi ljubljanski list, da bi Agrokor u slučaju da preuzme Mercator u “što kraćem roku morao na pleća Mercatora prenijeti troškove preuzimanja jer je sam Agrokor astronomski zadužen”.

Isti list navodi da dokumenti kojima raspolažu dokazuju da je pravi cilj Agrokora preuzimanje 100-postotnog vlasništva Mercatora, a ne samo četvrtine ili polovice.

Što se tiče banaka koje bi Agrokor u operaciji pratile, to su prema navođenju ljubljanskog “Dnevnika” Unicredit, BNP Paribas i JP Morgan.

Postoje dvije varijante za cijelu operaciju, navodi list. Prema prvoj, sve dionice Mercatora kupio bi sam Agrokor, no zbog toga bi bilo potrebno i restrukturiranje njegova postojećeg duga, pa bi cijela operacija ulaska u Mercator mogla doseći i 1,95 milijarde eura.

Drugi način bi, navodi list, bilo preuzimanje Mercatora preko za tu namjenu novoosnovane posebne kompanije (tzv. SPV – special purpose vehicle). U obje varijante, računa se da bi efekt spajanja Agrokora i Mercatora proizveo sinergijski učinak od 130 milijuna eura uštede već u prvoj godini, tvrdi “Dnevnik”. (H)