ljubljanska-borza-ftdNajava prodaje većinskog udjela i isplata dividende od 8 eura po dionici podigli su vrijednost Mercatora na najvišu razinu od početka travnja

Na Ljubljanskoj su burzi prošlog tjedna najinteresantnije bile dionice Mercatora, čija je vrijednost porasla za više od šest posto. Rast Mercatora povukao je u plus i dionički indeks slovenske burze SBI TOP koji je u tjedan dana porastao za 1,09 posto, sa 759,78 na 768,08 bodova.

Vrijednost dionica Mercatora raste vjerojatno zbog bitke za prevlast među trgovcima na Balkanu, piše slovenski poslovni dnevni list Finance. U drugoj polovici ove godine prodavat će se većinski udjel u Mercatoru, a glavni suparnici – Agrokor prije svih – ne žele u slovenskom trgovačkom lancu financijski moćnog vlasnika koji bi mu omogućio agresivnije širenje.

Osim toga, najava prodaje zainteresirala je i druge ulagače koji se nadaju da će prilikom preuzimanja naplatiti premiju.

Na rast vrijednosti dionica Mercatora utječe i skupština društva zakazana za idući tjedan na kojoj će se odlučivati o isplati dividende od 8 eura po dionici.

slovenska-burza-cijene-dionica-lipanj-2011S dionicama Mercatora prošlog tjedna ostvaren je promet veći od milijun eura, a dodatnih šest milijuna eura protrgovano je u paketima.

Cijena dionica dosegnula je najveću razinu od početka travnja, no dividenda još uvijek donosi prinos od 4,6 posto.

Indeks SBI TOP porastao je za 1,09 posto. To je drugi tjedni rast indeksa od početka svibnja i treći od početka travnja. Uz Mercator, od dionica iz sastava indeksa prošlog tjedna porasle su Krka za 0,8 posto i Telekom Slovenije za 0,5 posto.

Od dionica iz najviše kotacije Ljubljanske burze porasla je vrijednost dionica Luke Koper za 0,7 posto.

Najveći gubitnik proteklog tjedna je Gorenje, s padom od pet posto. Zbog lošeg prvog tromjesečja vrijednost dionice pala je na najnižu vrijednost u posljednje dvije godine.

Dionice NKBM-a su prošlog tjedna bolje prošle na burzi u Varšavi. U petak je zaključni tečaj u Varšavi premašio osam eura, što je skoro pet posto više nego u Ljubljani. Usprkos vrlo skromnom prometu na Varšavskoj burzi (u petak su prodane samo četiri dionice), dionica NKBM-a dosegla je najvišu vrijednost u posljednja tri tjedna. (Bankamagazin)